broj 1, listopad 2004.

Domagoj VLAHOVIĆ

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - Berislav Rončević, Ministar obrane Republike Hrvatske
Pohvaljeni vojni policajci
Vijesti
Ministar Rončević uručio pohvale specijalcima i izvidnicima
ČETVRTI VOD VOJNE POLICIJE U MISIJI ISAF VI
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
U Švicarskoj održan najveći ovogodišnji europski vojni aeromiting
Hrvatsko i međunarodno prvenstvo u vojničkom petoboju
Izaslanstvo Sveučilišta za nacionalnu obranu Republike Mađarske u Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić"
Kako do vojske visoke borbene sposobnosti?
Novosti iz vojne tehnike
Komplementarno motrenje Jadrana mrežama "more" i "obala"
Neširenje oružja za masovno uništenje
Boeing 737 - višenamjenski mornarički avion
Veliki rat za kolonije
REPORTAŽA - Oslo
MILITARIA
WEB INFOLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
Ministar Rončević uručio pohvale specijalcima i izvidnicima
Najbolji među najboljima
"Vaš rezultat je još jedan dokaz da OS RH u svemu mogu stati rame uz rame s pripadnicima oružanih snaga zemalja čiju stručnu i organizacijsku razinu želimo dostići, te potvrda da se u OS-u, provodi program aktivnosti u skladu s najstrožim kriterijima koji su kompatibilni s NATO standardima", istaknuo je ministar Rončević


Snimio D. Kirin
Natjecanja u kojima vojnici pokazuju svoje vještine danas su sve popularnija. Osim vježbovne, ona imaju i svoju sportsku "notu" koja im daje osobitu draž. Posljednjih godina, u skladu sa sve intenzivnijom međunarodnom suradnjom naših OS, sudjelovanje hrvatskih timova na međunarodnim vojnim natjecanjima su brojnija. A s kakvim se rezultatima naši vojnici vraćaju...?


Foto: Arhiv 353. VO satnije
Bacanje noževa - jedna od disciplina u izvidničkom natjecanju
Kada govorimo o tome koliko kvalitetne ljude imamo u svojim oružanim snagama, vjerojatno ponekad pretjerujemo s pohvalama. To je ljudski. Ali kako se suzdržati kada se u međunarodnim okvirima hrvatski vojnici pokažu ne kao dobri, vrlo dobri ili odlični, nego kao jednostavno najbolji?
U pohvalama si je oduška dao i ministar Berislav Rončević kada je 24. rujna primio pripadnike Bojne za specijalna djelovanja i 353. vojno-obavještajne satnije u sastavu 3. korpusa HKoV-a i uručio im pismena priznanja za osvojena prva mjesta na dva međunarodna vojna natjecanja: Antropoid, koje se održalo u Slovačkoj, te Saint Martin u Mađarskoj.
"Vaš rezultat je još jedan dokaz da OS RH u svemu mogu stati rame uz rame s pripadnicima oružanih snaga zemalja čiju stručnu i organizacijsku razinu želimo dostići, te potvrda da se u OS-u, provodi program aktivnosti u skladu s najstrožim kriterijima koji su kompatibilni s NATO standardima". Ministar je izrazio uvjerenje da će postignuti uspjesi biti dodatni poticaj. Osobito je istaknuo kako je cijeli sustav, i on kao ministar, i Glavni stožer i Zapovjedništvo HKoV-a, ponosan na postignut uspjeh.
Pohvalama su se pridružili i pomoćnik ministra Željko Goršić, izaslanik načelnika GSOS-a brigadni general Vinko Štefanek, te zapovjednik HKoV-a general pukovnik Marijan Mareković, koji su također nazočili svečanosti.
Ministar Rončević je na kraju svim pripadnicima hrvatskih timova uručio pismena priznanja, te primio plaketu Bojne za specijalna djelovanja koju mu je uručio njezin zapovjednik brigadir Nikola Županić.
Deveto natjecanje izvidničkih postrojbi Saint Martin
Natjecanje se održalo od 13. do 17. rujna u mađarskom mjestu Eger, stotinjak kilometara sjeveroistočno od Budimpešte. Nadmetale su se izvidničke postrojbe, njih 15 iz sedam zemalja (Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Ukrajina, Poljska, Češka). Domaćine Mađare zastupalo je devet timova, a ostale zemlje po jedan. Naši predstavnici dolazili su iz 353. vojno-obavještajne satnije.
Natjecanje se sastojalo od tri dijela: prvi je bio precizno gađanje puškostrojnicom na 100 metara (naš osmeročlani tim bio je ukupno treći). Drugi dio bilo je patroliranje. Riječ je o hodnji od 30 km zračne linije (koja je u praksi dvostruko duža). Prvi dio hodnje bila je klasična, orijentacijska hodnja, a u drugom dijelu su postojale radne točke na kojima su se obavljale zadaće poput bacanja noževa, rappelinga, guranja vozila sa zamjenom kotača, prelaženja prirodnih prepreka pomoću užeta, veslanja, nošenja nosila s teretom... U tom dijelu Hrvati su bili treći. Posljednji dio natjecanja bila je štafetna kros--utrka na 900 m u kojoj je štafeta bila puška. Naši su bili drugi.
A u konačnici? Naravno, prvi, ispred jednog mađarskog tima. Inače, ovo je prvi put da je na St Martinu pobijedila momčad koja ne dolazi iz zemlje domaćina, dakle, nije u potpunosti spremna na sve što će je čekati na natjecanju. Našima to očito nije smetalo!
Deveto međunarodno natjecanje specijalnih postrojbi Antropoid
Na ovogodišnjem Antropoidu (od 6. do 9. rujna u Žilini, Slovačka) sudjelovali su specijalci iz osam zemalja. Osim naših natjecatelja iz Bojne za specijalna djelovanja, bili su tu Slovaci, Poljaci, Gruzijci, Latvijci, Česi, Britanci i Estonci. I ovdje je domaćin (Slovačka) imala privilegiju da prijavi više timova, a postojao je i tim sastavljen od članova iz različitih država (EUROMIX).
Natjecanje je obuhvaćalo dnevne i noćne faze, a popis disciplina doista je impresivan: noćni padobranski skokovi, sve vrste orijentacije, kretanje po azimutu, noćni rafting na brzim vodama, svladavanje vodenih prepreka, testovi izdržljivosti (guranje, nošenje), tehnike alpinizma, spašavanje i izvlačenje unesrećenog na rijekama dubokog gaza, forsiranje rijeke pod opterećenjem, topohodnje od otprilike 37 km, te instinktivna precizna ciljanja samokresom ili automatskom puškom.
I ovdje su se Hrvati u konačnici pokazali najboljima, te osvojili ukupno prvo mjesto, za koje su nagrađeni staklenim peharom i priznanjem 5. pukovnije specijalnih snaga Republike Slovačke.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene