broj 28, travanj 2005.

Vesna PINTARIĆ

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
IVAN PAVAO II.: Bit ćete mi svjedoci
Vijesti
PETI HRV CON U MISIJI ISAF VII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Uskrs na Plitvicama 1991.
Odjel za ekshumacije ZzL-a
Sport u Hrvatskoj vojsci
Novosti iz vojne tehnike
Offset u Bugarskoj
Novi uspon Rusijea
DD(X) - navigacija neistraženim vodama
Razarači klase Kotlin
PODLISTAK - Normandija (1944.)
MILITARIA
Web infoLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
Uskrs na Plitvicama 1991.
Pamtimo svoju povijest...
Plitvice su na neki način ujedinile u sebi sve dotadašnje akcije specijalne policije, u Pakracu, Glini, Petrinji, Jasenovcu, Karlovcu... a pogibija Josipa Jovića, prve hrvatske žrtve daje joj iznimnu važnost. Taj isječak novije hrvatske povijesti nagovijestio je da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. Upravo će taj događaj ostati zabilježen u našoj povijesti kao Krvavi Uskrs. Stoga, ako ne naučimo dobro tu svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...
Celebration of the 14th anniversary of the first Croatian victim who was killed in the Homeland War

The 14th anniversary of the action and of the first victim who was killed in the Homeland War, Josip Jović was celebrated at Plitvice Lakes in presence of high state delegations, representatives of associations and members of military units that took part in the police action carried out on 2 April that we remember as Bloody Easter.
The action was carried out by commando units of the Ministry of the Interior of the Republic of Croatia. On 31 March 1991, under command of the present head of the General Staff of the Croatian Armed Forces of the Republic of Croatia, General Josip Lucić. Their task was to restore order and peace in the region of Plitvice occupied by terrorists headed by Milan Martić who wanted to annex the National Park Plitvice Lakes to the so called SAO Krajina (border-land). A column of Croatian commandos moving towards Plitvice and tasked to put the situation under control, was ambushed in the vicinity of hotels at Plitvice. A member of the specialist police forces of the Ministry of the Interior of the Republic of Croatia Rakitje, Josip Jović was killed and seven members of the units were wounded. Nine terrorists among whom heads of SDS Goran Hadžić and Borivoje Savić were arrested in the action that was successfully completed by the Croatian police commando. The Croatian police forces left Plitvice after establishing the police station at Plitvice. Although limited in its character, it was one of the first actions of the Croatian commandos unifying all past actions with its positive effects. Death of the first Croatian policeman gives special importance to it. This event announced that the battle for Croatian freedom and independence would be difficult and bloody. Later events confirmed that.


Burna politička previranja, mitinzi o navodnoj ugroženosti, koji su pozivali na rat, pokušaji uvođenja izvanrednog stanja, podmetnute eksplozije, prijetnje i neistine, balvani i strah, navještaj rata i nasilja.., bio je tek dio hrvatske stvarnosti početkom 1991. Mlade hrvatske oružane snage, koje su tada nastajale u Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer je tada to bila jedina legalna mogućnost, kao najobučenije i najorganiziranije specijalne postrojbe tadašnjeg MUP-a, pokušavaju se tome suprotstaviti.
Nakon slamanja oružane pobune u Pakracu prvih dana ožujka i vraćanja policijske postaje pod hrvatsku nadležnost, događaju se Plitvice. Akciji hrvatskih specijalnih postrojbi prethodi 25. ožujka "miting istine" na Plitvicama, u organizaciji srpskih ekstremista, na kojem se zahtijevalo da Nacionalni park Plitvička jezera ostane u sklopu tzv. SAO Krajine. Dan kasnije skupština općine Titova Korenica donosi nezakonitu odluku o smjeni rukovodstva Nacionalnog parka. Na područje Plitvica stiže pun autobus Martićevih milicajaca iz Knina i smješta se u privatnim kućama u Titovoj Korenici, kako bi onemogućili prosvjed djelatnika poduzeća. Milan Martić zabranjuje tamošnjim policajcima održavanje bilo kakvih službenih veza s MUP-om RH i Policijskom upravom u Gospiću. Petnaestak naoružanih kninskih milicajaca upada u upravnu zgradu Nacionalnog parka kako bi provelo odluku skupštine općine Titova Korenica o pripojenju poduzeća tzv. Krajini. U plitvičkom naselju Mukinje ekstremisti bacaju eksploziv na privatnu kuću. Na koranskom mostu osvanula je zastava tzv. SAO Krajine... U to se vrijeme na Plitvicama odmaralo nekoliko desetaka domaćih i stranih gostiju, još ne sluteći kako će im taj Uskrs po mnogo čemu biti nezaboravan.

Zasjeda i pogibija Josipa Jovića
Spomenuti događaji zahtijevali su neodložnu intervenciju hrvatskih redarstvenih snaga kako bi se uspostavio red i mir na tom području. Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao današnji načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je noć uoči Uskrsa put Plitvica. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka, na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću neizvučenog osigurača, te nije eksplodirala. Munjeviti izlazak iz vozila, zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano, napredovanje po dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice.... Sukob je potrajao nekoliko sati tog prijepodneva, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se. Prema policijskim izvješćima uhićeno je devet ekstremista, među njima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. U novinskim isječcima iz tog vremena stoji da su baš krenuli na sastanak u Titovu Korenicu. S magnumom 357 za pojasom! Njih se sprovodi do Slunja, gdje je nastavljena kriminalistička obrada.
Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi, naime, poginuo je prvi hrvatski policajac Josip Jović, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno. Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović bio je prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.

Obilježena 14. obljetnica pogibije Josipa Jovića


U ime MORH-a vijenac je položio ministar obrane Berislav Rončević


Na spomen-obilježje Josipu Joviću vijenac u ime predsjednika RH položio je general zbora Josip Lucić
Pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor na Plitvicama je 2. travnja obilježena 14. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.
Ove godine, za razliku od nekih prijašnjih, na obljetnici su se na istom mjestu i istoga datuma okupila državna izaslanstva, predstavnici MUP-a, MORH-a i GS-a, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, HVIDR-e, bivši pripadnici postrojbi koje su sudjelovale u akciji te članovi obitelji poginulih branitelja.
U ime obitelji Jović skupu je nazočila majka Marija položivši vijenac i zapalivši svijeću na mjestu sinove pogibije. Vijence su položili u ime Predsjednika RH načelnik GS-a general zbora Josip Lucić, u ime Hrvatskog sabora dr. Darko Mlinarić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević, državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić te predstavnici udruga.
Uz zaziv Duha Svetoga i božjeg blagoslova za prvu palu žrtvu za slobodu Hrvatske Josipa Jovića, kao i za sve poginule branitelje molitvu je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.
I. M.

JNA scenarij
Kao što će to biti redoviti scenarij u sukobima koji su uslijedili kasnije, dok se otvoreno nije stavila na stranu onih koje je do tada zapravo cijelo vrijeme pokušavala zaštititi, JNA je s više transportera, oklopnjaka i tenkova stigla na Plitvice, kako bi osigurala prekid vatre i ostala nadzirati sve važnije prilaze. Hrvatskim je snagama postavila ultimatum da napuste Plitvice. Kako je takav zahtjev energično odbijen, došlo je do pregovora zapovjednika snaga MUP-a i JNA te je odlučeno da pripadnici specijalne policije MUP-a na Plitvicama uspostave policijsku postaju, koja je stavljena pod nadležnost PU Gospić te nakon njezina uspostavljanja 2. travnja napuštaju područje parka. Hoteli u nacionalnom parku su zatvoreni, a JNA je ostala na položajima na koje je stigla 31. ožujka.
Iako je akcija specijalnih postrojbi MUP-a na Plitvicama bila ograničenog karaktera, a u ukupnosti svih kasnijih događanja, plitvički je događaj bio relativno malen opsegom, bila je to prva takva akcija, nadasve uspješna, koja svojim pozitivnim učincima daleko nadilazi svoju važnost u smislu oružane akcije. Plitvice su, reći će njezin tadašnji zapovjednik Lucić, na neki način ujedinile u sebi i sve ostale dotadašnje akcije specijalne policije, u Pakracu, Glini, Petrinji, Jasenovcu, Karlovcu... a pogibija Josipa Jovića prve hrvatske žrtve tu na Plitvicama daje joj iznimnu važnost.
Taj isječak novije hrvatske povijesti nagovijestio je da će bitka za hrvatsku slobodu i samostalnost biti teška i krvava. Kasnija događanja to će i potvrditi. Upravo će ovaj događaj ostati zabilježen u našoj povijesti kao Krvavi Uskrs. Stoga, ako ne naučimo dobro svoju povijest, mogla bi nam se ponoviti, ako na nju ne podsjećamo, zaboravit ćemo je, ako ju zaboravimo, kao da je nismo ni imali...Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene