broj 30, travanj 2005.

VIJESTI

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Joseph Ratzinger - 265. papa Katoličke crkve
Prvi hrvatski tim u misiji UN-a u Sudanu
Vijesti
U Zagrebu održan sastanak skupine za planiranje i koordinaciju država članica CENCOOP-a
PETI HRV CON U MISIJI ISAF VII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMIL
Vojno nakladništvo u rumunjskim oružanim snagama
Simulacijska vježba "Mirovne operacije - CAX 01" u vojarni Ivana V. Draškovića u Varaždinu
Novosti iz vojne tehnike
Rat kao društvena pojava i činjenica
Vatrena potpora
Židovi u I. svjetskom ratu
PODLISTAK - Austerlitz (1805.)
MILITARIA
Web infoLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence

Ministar Rončević obišao "HS Produkt"
Predstavljena nova jurišna puška
Ministar obrane Berislav Rončević, u pratnji suradnika Ive Bačića, pomoćnika ministra za materijalne resurse, Željka Goršića, pomoćnika ministra za ljudske resurse te zamjenika zapovjednika HKoV-a general bojnika Mladena Kruljca i brigadira Ivana Jurića, načelnika Službe vojne policije 15. travnja, u sklopu posjeta Vlade RH Karlovcu, obišao je pogone tvrtke "HS Produkt".

Ta tvornica oružja, u kojoj je zaposleno i nekoliko stotina razvojačenih branitelja, bilježi dobre izvozne rezultate pa je tako prošle godine proizvela pištolj koji je proglašen najboljim na tržištu SAD-a. Vlasnici tvrtke Ivan Žapčić i Marko Vuković ovom su prigodom prvi put javnosti predstavili novi proizvod - jurišnu pušku koja donosi nove standarde na svjetsko tržište oružja. Hrvatska jurišna puška je NATO kalibra 5,56 mm i uz standardni okvir ima potpuno novu konstrukciju: mnogo manje dijelova od standardne puške, duljinu cijevi od 500 mm, lagano sklopivu opremu, koja uključuje i bacač granata, nož i svjetiljku s laserom do 100 m vidljivosti, kao i novi ciljni sklop na koji se gleda s oba oka. Ono što joj daje posebnost jest njezina težina od samo 2 kg i 300 gr.

Nakon predstavljanja tog oružja i obilaska konstrukcijskog ureda i postrojenja za kovanje tvrtke "HS Produkt", ministar Rončević je rekao kako je MORH zainteresiran za suradnju i stoga "što mi nastojimo što je više moguće standardizirati naoružanje pa bi ova puška, ako se pokaže dobrom, mogla postati standardna i dio naoružanja HV-a, a mogla bi se naći i na svjetskom tržištu naoružanja".
M. PERVAN STIPIĆ

O budućoj suradnji s Brodarskim institutom
Ministar obrane Berislav Rončević posjetio je s Ivom Bačićem, pomoćnikom za materijalne resurse i general pukovnikom Slavkom Barićem, zamjenikom načelnika GSOS-a RH 18. travnja Brodarski institut.
Domaćini su im bili prof.dr.sc. Vladimir Koroman, glavni direktor Instituta i prof.dr.sc. Nikola Ružinski predsjednik nadzornog odbora Instituta i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a posjetu su nazočili i Branko Bačić državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka i prof.dr.sc. Juraj Božićević državni tajnik za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.
Profesor Koroman je ukratko predstavio rad i razvoj Instituta i ulogu koju može imati u razvoju hrvatskog gospodarstva. Posebno je istaknuo da Institut, s obzirom na specifična znanja i iskustvo, može biti ravnopravan partner u obrani, znanosti i gospodarstvu.
Razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji koja bi se, s obzirom na širok spektar usluga koje Brodarski institut može pružiti, mogla i proširiti. Buduća bi suradnja tako osim usluga projektiranja, mogla obuhvatiti i praćenje i nadzor pri gradnji, kao i usluge konzaltinga u modernizaciji i održavanju postojeće tehnike.
Nakon razgovora domaćini su organizirali razgledavanje Instituta, a posebno je bilo zanimljivo u laboratoriju za hidrodinamiku.
L. PARLOV
Aktivnosti Odsjeka za tranziciju Osijek
Odsjek za tranziciju Osijek proveo je u ožujku tri tranzicijske radionice u sklopu programa SPECTRA, u koje je bilo uključeno ukupno 45 korisnika. Prva tranzicijska radionica održana je u prostorijama Odsjeka u Osijeku, od 8. do 10. ožujka, a završilo ju je 12 korisnika s područja Osječko-baranjske županije. Kao gosti u tranzicijskoj radionici sudjelovali su predstavnici Poduzetničke mreže Bilje Sandra Dominić, te savjetnici IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije), koji su prezentirali svoje programe i odgovarali na pitanja polaznika.
Tranzicijska radionica u Požegi održana je od 15. do 17. ožujka u prostorijama Doma umirovljenika a završilo ju je 18 korisnika iz Požeško-slavonske županije. Predstavnica Agencije za lokalni i gospodarski razvoj "Leda" Zapadna Slavonija iz Okučana Ivana Kordić, predstavnici IOM-a Ilija Cota i Tomislav Babić, te savjetnica CARDS projekta Lidija Mandić, održali su prezentacije svojih programa. Održana je i prezentacija programa SPECTRA i CARDS projekta poslodavcima uključenim u Udrugu poslodavaca Požeško-slavonske županije. Poslodavci su pokazali zanimanje za zapošljavanje izdvojenog osoblja, te uporabu poticajnih mjera navedenog CARDS projekta.
Zadnja tranzicijska radionica održana je od 22. do 24. ožujka u Slavonskom Brodu, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore i završilo ju je 15 korisnika iz Brodsko-posavske županije. Gosti radionice bili su predstavnici Centra za tehnološki razvoj - Poduzetničkog centra Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher te savjetnici IOM-a - Međunarodne organizacije za migracije.
Tijekom ožujka nastavljena je i vrlo uspješna suradnja sa IOM-om, čijim se poticajnim mjerama koristi veliki broj korisnika. Većina se odlučuje za pokretanje neke poljoprivredne djelatnosti (voćarstvo, povrtlarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo i sl.), što je i razumljivo s obzirom na prirodne resurse ove regije.
U ožujku se jedan naš korisnik zaposlio pomoću poticajnih mjera CARDS programa, a 24-oro korisnika pokrenulo je poljoprivredno gospodarstvo, dva korisnika registrirala su obrte (građevinske i ugostiteljske usluge), 37 korisnika realiziralo je mjere IOM-a, a tri korisnika su se uključila u program stručnog osposobljavanja.
V. ŠEBETIĆ
Vježba o stražarskoj i službi dežurstva
Metodsko-pokazna vježba "Službe dežurstva" i "Stražarske službe", koju je pratio tim iz HKoV-a, te zapovjednici središta, škola i postrojbi OSRH-a provedena je u koprivničkom Središtu za obuku pješaštva, sredinom travnja.
Svrha vježbe bila je prikazati organizaciju i rad službe dežurstva i stražarske službe uz dosljednu primjenu Službovnika OSRH i Propisnika o stražarskoj službi OSRH i drugih zapovjeđenih mjera te standardizirati i usvojiti jedinstven pristup metodici pripreme i provedbe službe dežurstva i stražarske službe.
Na početku MPV-a, u uvodnoj riječi, sve nazočne pozdravio je zapovjednik SzOP-a Koprivnica brigadir Filip Aračić istaknuvši da se sve radnje i postupci koji će biti prikazani na vježbi već nekoliko godina provode u koprivničkom SzOP-u.
Metodsko-pokazna vježba je prikazana multimedijalnom prezentacijom, koju je vodio voditelj Operativnog odsjeka bojnik Ante Radić ujedno i voditelj vježbe. Prikazane su važnije radnje i postupci koje provode služba dežurstva i stražarska služba - od pripreme za službu do postupaka za uzbunjivanje.
OJI
Kadetima prezentiran rod PZO
Prvi naraštaj kadeta boravio je 17. travnja u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu, gdje je upriličena multimedijalna prezentacija roda PZO, te metodsko-pokazna vježba na temu "Zauzimanje paljbenog položaja i priprema za provedbu PZO topničko-raketne bitnice".
Riječ je o realizaciji plana obuke u sklopu koje se kadeti upoznaju sa svim rodovima OSRH, kako bi se na kraju školske godine, usklađivanjem svojih želja i potreba Hrvatske vojske mogli opredijeliti za konkretnu djelatnost unutar nekog roda. U kontekstu navedenog, kadeti su već posjetili poligon u Gašincima, Karlovcu i Slunju, upoznavši se tako s temeljnim značajkama kopnene vojske. U perspektivi ih očekuje i obilazak HRM-a i HRZ-a.
Trideset i dvoje kadeta u pratnji svojih obučavatelja, zapovjednika Kadetske škole brigadira Stipe Barišića, operativnog časnika Kadetske škole satnika Zlatka Boršića, zapovjednika skupine kadeta iz Odjela Split nadnarednika Lukija Ljubića, te zapovjednika skupine kadeta iz Odjela Zagreb narednika Darka Arapovića, u vojarnu u Dugom Selu stigli su u ranim jutarnjim satima. Prema provedbenom planu nositelja vježbe, 202. brigade PZO-a, prvo su im održane multimedijalne prezentacije. O rodu PZO izlagao je načelnik Odjela PZO u HKoV-u, pukovnik Branko Vincelj, upoznavši kadete s poviješću, namjenom, ciljevima i zadaćama toga roda oružanih snaga. Bojnik Tomica Sabolić, načelnik Odjela ABKO, prezentirao je nuklearno-biološko-kemijsku obranu kroz presjek njezine namjene, uloge, te perspektive. Slijedilo je izlaganje o strukama HKoV-a, koje je održao načelnik Odjela struka HKoV-a pukovnik Stjepan Jurević, te prezentacija 303. logbr koju je iznio njezin zapovjednik, pukovnik Nenad Antonović. Nakon prezentacije kadeti su se upoznali s taktičko-tehničkim sredstvima roda PZO i NBKO, te imali prigodu pobliže razgledati topničke i raketne sustave, kao i sredstva za kemijsku detekciju i NBK dekontaminaciju. Na posljetku je došao i najzanimljiviji dio - pokazna vježba. U sklopu nje kadetima je prezentirano formiranje topničko-raketne bitnice PZO, uzbunjivanje postrojbe, pripreme za hodnju, izviđanje puta, zauzimanje paljbenog položaja, te organizacija i provedba bojnog djelovanja. Postrojba ABKO dekontaminirala je za vrijeme vježbe topnički vod PZO BOV-3. Nakon posjeta Dugom Selu, kadeti su se uputili prema vojarni "Croatia", u obilazak 303. logbr i na upoznavanje s njezinim kapacitetima.
A. DEČAK
Misa zadušnica za poginule pripadnike Zdruga
U crkvi Sveta mati slobode održana je 16. travnja misa zadušnica za poginule pripadnike 1. hrvatskog gardijskog zdruga i specijalnih postrojbi.
Peta je to misa održana u sjećanje na one koji su u obrani domovine položili svoje živote. U njihov spomen, mise organiziraju njihovi suborci, koji su se i na ovoj okupili u nemalom broju, zajedno s rodbinom i prijateljima 82 žrtve. Bojnik u mirovini, Ante Mamić istaknuo je kako je ovo tek mali dio kojim se može iskazati poštovanje svakom od poginulih, koji su dragovoljno krenuli u rat, ne misleći pri tome ni na što osim na slobodu koju danas svi uživamo. Veliki broj okupljenih u crkvi Sveta mati slobode pozdravio je i nekadašnji zapovjednik 1. HGZ-a general bojnik Miljenko Filipović. U čast poginulim pripadnicima 1. HGZ-a organizatori su nakon mise položili vijence pred crkvom.
A.D.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene