broj 42-43, srpanj 2005.

Napisala i snimila Leida PARLOV

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - pukovnik Marinko Ogorec, načelnik Odjela bilaterale u Službi za međunarodnu obrambenu suradnju i autor knjige Vojno-diplomatska praksa
London na meti terorista, NATO pruža deklarativnu potporu
CBMTS - "Treći svjetski kongres o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu"
Vijesti
Otvoreno 42. svjetsko vojno prvenstvo u mornaričkom petoboju
PETI HRV CON U MISIJI ISAF VII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Satnija za dubinsko izviđanje 350. Vob na pješačkoj hodnji
Drugi ciklus obuke u Campu Ripley u Minnesoti
Završetak regionalnog i 5. prvenstva OSRH u vojnom petoboju
Bojna za razminiranje na razminiravanju u vojarni Luščić i Kamensko
Novosti iz vojne tehnike
Offset u Litvi
Sprječavanje krijumčarenja oružja za masovno uništavanje prekomorskim putevima
Komercijalne satelitske komunikacije za potrebe vojnih korisnika (II. dio)
Kawasaki OH-1 Ninja
Fregate klase Ma'anshan (Type 054)
Mikojan/Gurevič MiG-9 (Fargo)
Dossier - Kronika bliskoistočnog sukoba (VIII. dio)
Militaria
Web infoLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence

Otvoreno 42. svjetsko vojno prvenstvo u mornaričkom petoboju
Prijateljstvo kroz sport
Na ovogodišnjem prvenstvu u mornaričkom petoboju, koji je vjerojatno jedan od najtežih sportova današnjice, sudjeluje 95 natjecatelja. Oni se do 15. srpnja na sportskim terenima u vojarni "Sv. Nikola" i u bazenu "SC Poljud" natječu u pet disciplina. Prvenstvo je otvorio izaslanik ministra obrane državni tajnik Mate Raboteg, koji je zahvalio Međunarodnom vijeću za vojni sport (CISM) na povjerenju koje su ukazali Hrvatskoj ratnoj mornarici dodijelivši joj odgovornu i zahtjevnu ulogu organizatora tako velikog međunarodnog natjecanja


U splitskoj vojarni "Sveti Nikola" 10. srpnja svečano je otvoreno 42. svjetsko vojno prvenstvo u mornaričkom petoboju. Ceremoniji otvorenja koja je započela svečanim defileom sportaša i sportašica iz svih 15 zemalja sudionica nazočili su, uz predstavnike MO-a i OS RH, službenog predstavnika Međunarodnog vijeća za vojni sport (CISM) i najviši predstavnici vlasti Splitske županije i grada Splita, predstavnici diplomatskog zbora te brojni drugi gosti i uzvanici iz sportskog i javnog života.
Natjecateljima i natjecateljicama iz Argentine, Brazila, Danske, Južne Afrike, Španjolske, SAD-a, Finske, Italije, Norveške, Poljske, Rusije, Švedske, Turske, Njemačke i zemlje domaćina Hrvatske, koji su se uz zvukove Orkestra HRM-a okupili na sportskim terenima vojarne "Sveti Nikola" u Lori mnogo uspjeha i sportske sreće poželjeli su izaslanik načelnika GS OS-a RH i zapovjednik HRM-a kontraadmiral Zdravko Kardum, predsjednik Organizacijskog odbora kapetan bojnog broda Ante Urlić i službeni predstavnik CISM-e pukovnik Mikael Mineur. Ono što vidim na ovom stadionu sami su pobjednici! Republika Hrvatska, oružane snage


Natjecalo se 95 natjecatelja iz 15 zemalja
RH i grad Split iskoristili su priliku i prihvatili izazov da pokažu nama i ostatku svijeta ovu predivnu zemlju, njezinu gostoljubivost, kulturnu baštinu, svoje organizacijske sposobnosti i posvećenost sportu kao važnoj sponi prijateljstva između ljudi", rekao je pukovnik Mineur te je dodao kako su Republika Hrvatska, OS RH i grad Split uložili mnogo truda kako bi što uspješnije organizirali to prvenstvo.


Prvenstvo je otvorio državni tajnik MORH-a Mate Raboteg
Prvenstvo je otvorio izaslanik ministra obrane državni tajnik Mate Raboteg, koji je zahvalio Međunarodnom vijeću za vojni sport (CISM) na povjerenju koje su ukazali Hrvatskoj ratnoj mornarici dodijelivši joj odgovornu i zahtjevnu ulogu organizatora tako velikog međunarodnog natjecanja. Istaknuo je da MO i OS RH-a pridaju veliku važnost promicanju sportskih aktivnosti i razvoju sporta među svojim pripadnicima te da je zato i dodjela organizacije tog natjecanja priznanje CISM-e Republici Hrvatskoj za takav rad. Izrazio je i svoje poštovanje CISM-i zbog promicanja na- čela prijateljstva, zajedništva, solidarnosti, razumijevanja i suradnje te duhovnog i tjelesnog zdravlja među pripadnicima oružanih snaga zemalja diljem svijeta.
U sklopu svečanosti otvorenja prvenstva predsjednik Organizacijskog odbora kapetan bojnog broda Ante Urlić i službeni predstavnik CISM-e pukovnik Mikael Mineur položili su vijenac i zapalili svijeće na spomen-ploči poginulim pripadnicima HRM-a, a održana je i press-konferencija na kojoj su se novinari upoznali s organizacijom i načinom rada Međunarodnog vijeća za vojni sport u čijem je članstvu 126 zemalja svijeta, a sportaši-vojnici se pod okriljem CISM-e i pod motom "Prijateljstvo kroz sport" natječu u 28 sportova.
Na ovogodišnjem prvenstvu u mornaričkom petoboju, koji je vjerojatno jedan od najtežih sportova današnjice, sudjeluje 95 natjecatelja. Oni se do 15. srpnja na sportskim terenima u vojarni "Sv. Nikola" i u bazenu "SC Poljud" natječu u pet disciplina: utrci s mornaričkim preprekama, plivačkoj utrci spašavanja života, utrci plivačke korisnosti, utrci pomorskih vještina i amfibijskoj kros-utrci, a sva se natjecanja boduju pojedinačno i ekipno.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene