broj 42-43, srpanj 2005.

Milenka PERVAN STIPIĆ, snimio Tomslav BRANDT

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - pukovnik Marinko Ogorec, načelnik Odjela bilaterale u Službi za međunarodnu obrambenu suradnju i autor knjige Vojno-diplomatska praksa
London na meti terorista, NATO pruža deklarativnu potporu
CBMTS - "Treći svjetski kongres o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu"
Vijesti
Otvoreno 42. svjetsko vojno prvenstvo u mornaričkom petoboju
PETI HRV CON U MISIJI ISAF VII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Satnija za dubinsko izviđanje 350. Vob na pješačkoj hodnji
Drugi ciklus obuke u Campu Ripley u Minnesoti
Završetak regionalnog i 5. prvenstva OSRH u vojnom petoboju
Bojna za razminiranje na razminiravanju u vojarni Luščić i Kamensko
Novosti iz vojne tehnike
Offset u Litvi
Sprječavanje krijumčarenja oružja za masovno uništavanje prekomorskim putevima
Komercijalne satelitske komunikacije za potrebe vojnih korisnika (II. dio)
Kawasaki OH-1 Ninja
Fregate klase Ma'anshan (Type 054)
Mikojan/Gurevič MiG-9 (Fargo)
Dossier - Kronika bliskoistočnog sukoba (VIII. dio)
Militaria
Web infoLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence

Bojna za razminiranje na razminiravanju u vojarni Luščić i Kamensko
Mine postavljene planski, a uvjeti rada teški
Da je područje koje pripada vojarni Kamensko doista bilo onečišćeno MES-om i UBS-om, pokazuju sljedeće brojke: pronađeno je oko 330 protupješačkih mina, 13 protuoklopnih i negdje oko 1300 ubojnih sredstava - streljiva, tromblonskih mina, itd. Iz očišćenih parcela vidi se da mine nisu nasumce postavljane, već se to radilo planski i dugotrajno


Kod čišćenja zemljišta pirotehničar u jedan četvorni metar tla mora ubosti 800 puta pipalicom
Djelatnici bojne za razminiranje nalaze se u pet vojnih objekata gdje čiste teren od minskoeksplozivnih sredstava. Jedna satnija angažirana je na čišćenju šljunčare na Plesu, vojarne u Petrinji i skladišta Gromačnik kod Slavonskog Broda, a druga na čišćenju manjeg di- jela vojarne Luščić u Karlovcu i vojarne Kamensko, gdje je smještena 33. inženjerijska brigada. Od natporučnika Ranka Saila, zapovjednika voda pirotehničara, koji su u vojarni Luščić, saznali smo da se akcija čišćenja zemljišta privodi kraju i da, na svu sreću, nisu pronađene veće količine MES-a, a koje bi bilo vrlo teško uništiti zbog blizine stambenih zgrada. S akcijom čišćenja vojnog prostora građani su pravodobno upoznani putem lokalnih medija, kaže natporučnik Saili, tako da nije bilo nikakvih nesporazuma ni pritužbi koji bi usporili tu akciju.

Prostor pretrpan MES-om i UBS-om


Protuminski stroj mlatilica MV-4 na zahtjevnom zemljištu vojarne "Kamensko" više služi za otklanjanje vegetacije
Mnogo veći opseg aktivnosti imaju pirotehničari u vojarni Kamensko. Zbog blizine prve crte
bojišta u Domovinskom ratu, ali i zbog činjenice da su vojarne Kamensko i Mekušje koja je u blizini i koju tek treba razminirati, bile središte inženjerije nekadašnje JA, prostor iza užeg kruga vojarne bio je pretrpan MES-om i UBS-om. Ukupna površina onečišćenog prostora je 175.000 metara četvornih a natporučnik Nenad Majcen, zapovjednik satnije, kaže da je planirano da se u srpnju akcija privede kraju. Gledano katastarski, razminira se područje 155 m od vojarna prema sjeveru i sjeverozapadu i 70 m prema zapadu, prema selu Sajevac. Nekada se razminiravanje izvodilo samo po dijelovima, kaže prvi dočasnik satnije desetnik Robert Rukavina, nije bilo kontinuiranog rada, što je i razlog da se razminiranja u vojarnama Luščić i Kamensko nisu prije završila. Da je područje koje pripada vojarni Kamensko doista bilo onečišćeno MES-om i UBS-om, pokazuju sljedeće brojke: pronađeno je oko 330 protupješačkih mina, 13 protuoklopnih i negdje oko 1300 ubojnih sredstava - streljiva, tromblonskih mina, itd. Iz očišćenih parcela koje su obilježene štapovima pravilno poredanima vidi se da mine nisu nasumce postavljane, već se to radilo planski i dugotrajno. Tako smo, kaže natporučnik Majcen, naizmjence nalazili na red poteznih mina, red nagaznih, pa opet red poteznih. Uvjeti rada za pirotehničare na tom području su vrlo teški. To je područje bilo uz prvu crtu obrane pa je zbog bojnih djelovanja zemljište zasićeno metalom, što pirotehničarima onemogućava rad s minodetektorima. Naime, na svaki komadić metala detektor zvoni, pa se više ne zna je li riječ o mini ili je lažna uzbuna i stoga pirotehničari pribjegavaju radu s pipalicom. Da bi prostor bio u potpunosti čist, pirotehničar mora izvesti 800 uboda pipalicom na jednom četvornom metru zemljišta pod kutem od 45 stupnjeva i do dubine od 20 cm. Kako je to područje dosta močvarno ili se brzo stvrdne s prestankom kiše, često se događa da mine ili isplivaju ili se zemljište slegne pa pirotehničar mora ubadati pipalicom u tlo dublje od 20 cm. Stroj za razminiranje, mlatilica MV-4, ne može zahvatati tlo na tolikoj dubini pa je njegova uloga na tom području više usmjerena na otklanjanje vegetacije. Pirotehničar na terenu provede pet sati dnevno i prosječno pregleda 25-30 četvornih metara zemljišta. Prema normativu, stroj za razminiranje može očistiti 1500-2000 četvornih metara zemljišta danju, no da to nije potpuno čišćenje dokaz je i činjenica kako prizvođač takvog stroja jamči da se njime može očistiti tek 60% zahvaćenog zemljišta, a ostalo je posao pirotehničara.
Osim poslova na humanitarnom razminiranju vojnih objekata, bojna sudjeluje u nizu vježbi koje organizira Središte za međunarodne vojne operacije u Rakitju. Isto tako, uz jedan vod koji je prošao specijalističku obuku za PfP sprema se i drugi, zamjenski vod koji će za nekoliko dana proći istu takvu obuku.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene