broj 42-43, srpanj 2005.

Iz Zapadne Sahare Karlo Pilko

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - pukovnik Marinko Ogorec, načelnik Odjela bilaterale u Službi za međunarodnu obrambenu suradnju i autor knjige Vojno-diplomatska praksa
London na meti terorista, NATO pruža deklarativnu potporu
CBMTS - "Treći svjetski kongres o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu"
Vijesti
Otvoreno 42. svjetsko vojno prvenstvo u mornaričkom petoboju
PETI HRV CON U MISIJI ISAF VII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Satnija za dubinsko izviđanje 350. Vob na pješačkoj hodnji
Drugi ciklus obuke u Campu Ripley u Minnesoti
Završetak regionalnog i 5. prvenstva OSRH u vojnom petoboju
Bojna za razminiranje na razminiravanju u vojarni Luščić i Kamensko
Novosti iz vojne tehnike
Offset u Litvi
Sprječavanje krijumčarenja oružja za masovno uništavanje prekomorskim putevima
Komercijalne satelitske komunikacije za potrebe vojnih korisnika (II. dio)
Kawasaki OH-1 Ninja
Fregate klase Ma'anshan (Type 054)
Mikojan/Gurevič MiG-9 (Fargo)
Dossier - Kronika bliskoistočnog sukoba (VIII. dio)
Militaria
Web infoLinkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Vrijeme za novu dužnost
Kako je to običaj kada kolega promatrač napušta mjesto službe, oni koji ostaju pripremaju mu oproštaj. Moj nasljednik na mjestu G5 pripremio mi je tzv. sand-party, moju posljednju borbu s pijeskom. Nakon toga zapovjednik TS-a održao je mali govor te mi zaželio uspjeh na novoj dužnosti. Kako sam bio prvi časnik iz Hrvatske na Mijeku, nastojao sam da iza mene ostane što više. Jedan od zidova hodnika u spavaonici uređen je slikama iz Hrvatske, mapom, vojnim oznakama iz naših oružanih snaga te malim zastavicama i hrvatskm barjakom u blagovaonici


Nakon šest mjeseci, koliko se nalazim u MINURSU, a koje sam proveo na TS-u Mijek, došlo je vrijeme i za novu dužnost. Nakon moje zamolbe, a uz suglasnost zapovjednika TS-a i zapovjednika sektora, stigla je i zapovijed vojnog zapovjednika misije, mađarskog general bojnika o mom premještaju u gradić Tindouf u Alžiru. Nova dužnost službenog je naziva G4, odnosno logistički časnik.

Posljednja borba s pijeskom
Kada bih rezimirao što sam do sada odradio u misiji bilo bi to otprilike ovako: tridesetak dežurstava, osam dužnosti časnika za sigurnost zračnog prometa, šest dana u pripremi, sedamdesetak promatračkih ophodnji u zoni odgovornosti i pedesetak dana odmora. O prijeđenim kilometrima ne želim ni razmišljati. U svakom slučaju, doista je vrijeme za promjenu okoline i dužnosti. Kako je običaj na svim TS-ima, kada kolega promatrač napušta mjesto službe, oni koji ostaju pripremaju mu oproštaj. Naravno, kako smo mi TS s najvećim brojem dana pješčanih oluja, moj nasljednik na mjestu G5 pripremio mi je tzv. sand-party, moju posljednju borbu s pijeskom. Prva borba s pijeskom bila je kada sam došao na Mijek prije šest mjeseci, a red je da tako i završim. Ovaj put nisu mi bile dopuštene rukavice i maska za zaštitu nosa i usta. Nakon ovog uvodnog dijela, zapovjednik TS-a održao je mali govor te mi zaželio uspjeh na novoj dužnosti, nakon toga smo razmijenili poklone, te predali barjak UN-a. Bila je to moja posljednja noć na Mijeku.


Posljednji put na okupu promatrači TS-a Mijek
Ujutro je samo trebalo dočekati helikopter i otići, ali opet u skladu s pravilnikom, neposredno prije odlaska svi promatrači bili su prostrojeni u svečanom postroju, nakon čega je personalni časnik pročitao zahvalnicu za sve odrađeno na TS-u, koju mi je uručio zapovjednik TS-a. Nakon toga, svečano sam podigao barjak UN-a koji su pozdravili svi promatrači. Možda sve to zvuči jednostavno, ali ovi časnici su mi postali kao obitelj pa mi odlazak nije bio nimalo jednostavan. U pratnji zapovjednika TS-a obišao sam postroj te se pozdravio sa svakim posebno. Bili su tu časnik iz Francuske, časnici iz Gane, Malezije, Kenije, Egipta, Hondurasa, Kine, Nigerije i Rusije. Sve redom vrsni časnici od kojih se doista moglo dosta toga naučiti, ali i oni su bili zainteresirani da što više čuju i nauče o mojoj domovini.

Trag prvog časnika iz Hrvatske
Kako sam bio prvi časnik iz Hrvatske na Mijeku, nastojao sam da iza mene ostane što više. Jedan zid hodnika u spavaonici uredio sam slikama iz Hrvatske, mapom, vojnim oznakama u našim oružanim snagama te malim zastavicama. U našoj je knjižnici za iduće časnike iz Hrvatske ostalo i ponešto knjiga, ali i hrvatski barjak u blagovaonici, kako bi se oni koji tu dođu nakon mene osjećali jednako dobro i ugodno kao i ja. Imao sam sreću da je posljednjeg dana mog boravka u posjet TS-u stigao i zapovjednik vojnog dijela misije, kojem smo pred istim helikopterom kojim ću ja otići priredili svečano postrojavanje. Bilo je to pomalo i simbolično, uvijek netko dolazi na TS ali, na žalost, netko mora i otići. Ovaj put ja sam bio taj koji je na odlasku. Već sutra general će napustiti misiju a na TS dolazi novi vojni promatrač. Nakon vojničkog pozdrava i zaželjene dobrodošlice na TS, jedino što sam mogao reći bilo je i da se vidimo u Tindoufu. Bio je to generalov posljednji posjet Mijeku prije no što nakon svog ispunjenog mandata napusti područje misije. Posljednji pozdrav TS-u, svojim kolegama i posljednji pogled upućen planini Mijek, koja nam je pružila utočište u svom podnožju. Kako bismo se držali strogog reda letenja, s Mijeka smo odletjeli prema TS-u Agwanit, a nakon toga dalje, prema TS Awsard, gdje nas je čekao UN-ov zrakoplov kojim smo konačno došli do zapovjedništva misije u Laayouneu. Prije no što se konačno uputim za Tindouf, imam nekoliko dana odmora, koje ću provesti na Kanarskim otocima, a nakon toga novi izazovi, nova okolina, novi ljudi.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene