broj 57, listopad 2005.

Marija ALVIR, snimio Tomislav BRANDT

Zadnja promjena: 15.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
U Zagrebu održan sedmi sastanak ministara obrane srednjoeuropskih država u operacijama potpore miru
Ministar obrane sastao se s predstavnicima sindikata
Vijesti
Održan II. hrvatski kongres vojne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
ŠESTI HRV CON U MISIJI ISAF VIII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Na Rtu Kamenjak završila vojna vježba postrojbi PZO-a
Novosti iz vojne tehnike
Alat za planiranje i operacije u logistici
Protuelektronička borba
Kineski AWACS-i i drugi "leteći" radari
North American FJ-1 Fury
Podlistak - Solomonski otoci (1942/43.)
Militaria
Web info

Linkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
U Zagrebu održan sedmi sastanak ministara obrane srednjoeuropskih država u operacijama potpore miru
Dobra platforma za daljnji rad
"Svi čelnici izaslanstava iznijeli su svoja mišljenja o daljnjem razvoju CENCOOP inicijative i na temelju toga su usvojeni zaključci da CENCOOP treba nastaviti svoje djelovanje, a predstavljeni 'position paper' o načinima suradnje unutar inicijative prihvaćen je kao dobra platforma za daljnji rad", izjavio je ministar Rončević neposredno nakon završetka ministarskog sastanka kojeg je ocijenio uspješnim


CENCOOP
Sedmi sastanak ministara obrane inicijative srednjoeuropskih država u operacijama potpore miru

- nužno smanjiti broj sastanaka, a povećati konkretna područja moguće suradnje među zemljama članicama
- održani bilateralni sastanci za jačanje obrambene suradnje
- moguće sudjelovanje pripadnika OSRH-a u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni
Sedmi sastanak ministara obrane srednjoeuropskih država u operacijama potpore miru (Central European Nations Cooperation in Peacesupport - CENCOOP), kojim ove godine predsjedava Hrvatska, održan je u Zagrebu 20. i 21. listopada. Tim su se povodom u zagrebačkom hotelu Westin okupila izaslanstva zemalja članica te inicijative u kojoj uz Hrvatsku sudjeluju Austrija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švicarska, a među čelnicima izaslanstava, uz hrvatskog domaćina, bili su austrijski i slovenski ministri obrane te državni tajnici ostalih zemalja.

Hrvatski vojnici na Golanskoj visoravni?
"Svi čelnici izaslanstava iznijeli su svoja mišljenja o daljnjem razvoju CENCOOP inicijative i na temelju toga su usvojeni zaključci kako CENCOOP treba nastaviti svoje djelovanje, a predstavljeni ?position paper? o načinima suradnje unutar inicijative prihvaćen je kao dobra platforma za daljnji rad", izjavio je ministar obrane Berislav Rončević neposredno nakon završetka ministarskog sastanka, kojeg je ocijenio uspješnim. Zadovoljstvo je izrazio i održanim bilateralnim sastankom s austrijskim izaslanstvom predvođenim ministrom Platterom, na kojem su, kako je rekao, razmijenili mišljenja o novoj poziciji Hrvatske glede početka pregovora s Europskom unijom. "Također smo razgovarali o mogućem sudjelovanju hrvatskih oružanih snaga u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni, te o prijedlogu Austrije i Slovačke da se Hrvatska pridruži austrijsko-slovačkom kontingentu", rekao je ministar Rončević predstavnicima medija, dodajući kako je izrazio spremnost za naše sudjelovanje, istaknuvši pritom kako to nije jednostavan proces te da je uz redovitu proceduru Ujedinjenih naroda potrebno i odobrenje Hrvatskog sabora koji donosi odluku o upućivanju hrvatskih vojnika u mirovne misije.

Manje sastanaka više suradnje


CENCOOP se potvrdio kao inicijativa koja treba nastaviti s radom, ali treba smanjiti broj sastanaka a povećati konkretna područja moguće suradnje, jedan je od zaključaka radnog sastanka o kojima je govorio pomoćnik ministra za obrambenu politiku Igor Pokaz. Na radnom dijelu sastanka bilo je riječi o budućem razvoju i suradnji unutar CENCOOP-a te o posljednjim događanjima u svezi sa CENCOOP akademijom, kao i o sudjelovanju Republike Mađarske u misiji u Afganistanu u sklopu Regionalnog tima za obnovu te o rumunjskom predsjedanju CENCOOP-om tijekom iduće godine, a u sklopu te multilaterale održani su i bilateralni sastanci zemalja članica inicijative.
Nakon središnjeg radnog sastanka održan je sastanak hrvatskog i slovenskog izaslanstva na čelu s ministrima obrane Rončevićem i Erjavcem. Na prvom zajedničkom sastanku dvojica ministara razgovarala su o Sporazumu o vojnoj suradnji koji su Hrvatska i Slovenija potpisale 2003. a stupio je na snagu prošle godine, te su se usuglasili da je međusobna razmjena sigurnosnih podataka vrlo učinkovita, dok bi na području civilne zaštite trebali uspostaviti konkretniju suradnju. Slovenski je ministar u izjavi za medije izrazio i potporu Hrvatskoj na putu do punopravnog članstva u NATO savezu, istaknuvši pritom da će Slovenija konkretnim primjerima poduprijeti hrvatska nastojanja u tom pogledu. Naši su se predstavnici sastali i sa slovačkim izaslanstvom koje je predvodio državni tajnik Fedor, a razgovaralo se također o obrambenoj suradnji.

Kako CENCOOP pomaže Hrvatskoj?


Ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Igor Pokaz izrazili su potporu CENCOOP-u kao regionalnoj inicijativi koja, između ostalog, pomaže Hrvatskoj na putu u euroatlantske asocijacije
CENCOOP je multinacionalni program aktivnosti manjih država srednje Europe koji je u suglasju s Poveljom UN-a te programom EU-a i Partnerstva za mir. Osnivanje CENCOOP-a inicirala je Republika Austrija, a ta je inicijativa službeno zaživjela 19. ožujka 1998. potpisom ministara obrane Austrije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Slovačke. Točno godinu dana kasnije inicijativi je pristupila Švicarska, a u lipnju 2002. i Hrvatska. Povijesni razvoj te inicijative otvorio je vrijedan multilateralni okvir za suradnju u pogledu potpore održavanja mira na međunarodnoj razini, području koje sve više postaje ključnom ulogom, odnosno funkcijom oružanih snaga, a u daljnjem razvoju CENCOOP-a razvijeni su i kvalitetni mehanizmi za međudržavne obrambene konzultacije.


Na sastanku hrvatskog i austrijskog izaslanstva predvođenih ministrima obrane Rončevićem i Platterom razgovaralo se i o mogućem sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni te o prijedlogu Austrije i Slovačke da se Hrvatska pridruži austrijsko-slovačkom kontingentu
Sastanak ministara obrane najviši je forum CENCOOP-a te je utoliko njegovo zasjedanje ključni godišnji događaj i aktivnost od prvorazredne važnosti za razvoj daljnje suradnje, a forum ministara obrane je tijelo s odgovornošću donošenja političkih smjernica za budući razvoj inicijative koja podrazumijeva potrebu procjene dosadašnjih postignuća, kao i stalnog propitivanja njezine uloge u promjenjivim povijesnim i geostrateškim okolnostima. Istaknuo je to u pozdravnom govoru i ministar Rončević napomenuvši da se ovogodišnj ministarski forum nalazi pred zadacima usvajanja koherentne platforme za buduću suradnju u okvirima CENCOOP-a te rekapitulacije razvoja suradnje od posljednjeg sastanka na najvišoj razini i uvida u status konkretnih projekata koji se elaboriraju u sklopu te srednjoeruopske obrambene inicijative.
U skladu sa smjernicama hrvatske vanjske i obrambene politike MORH je proteklih godina ostvarivao i širio angažman RH u regionalnim okvirima na planu obrane, prihvaćajući i razvijajući sudjelovanje u svim obrambenim inicijativama na području srednje i jugoistočne Europe, a koje su nudile prihvatljiv i politički oportun okvir suradnje. "Sudjelovanjem u regionalnim obrambenim inicijativama, koje okupljaju zemlje srednje i jugoistočne Europe, Hrvatska je unaprijedila i unapređuje svoju poziciju u regiji kojoj pripada te se afirimirala kao konstruktivna sudionica procesa stabilizacije i suradnje", poručio je ministar svojim kolegama te odgovorio na pitanje koja je korist za našu zemlju od sudjelovanja u CENCOOP-u, napominjući da time Hrvatska ostvaruje i svoj najvažniji vanjskopolitički cilj - približavanje te, naposljetku, i uključenje u euroatlantske asocijacije.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene