broj 57, listopad 2005.

Milenka PERVAN STIPIĆ

Zadnja promjena: 15.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
U Zagrebu održan sedmi sastanak ministara obrane srednjoeuropskih država u operacijama potpore miru
Ministar obrane sastao se s predstavnicima sindikata
Vijesti
Održan II. hrvatski kongres vojne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
ŠESTI HRV CON U MISIJI ISAF VIII
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Na Rtu Kamenjak završila vojna vježba postrojbi PZO-a
Novosti iz vojne tehnike
Alat za planiranje i operacije u logistici
Protuelektronička borba
Kineski AWACS-i i drugi "leteći" radari
North American FJ-1 Fury
Podlistak - Solomonski otoci (1942/43.)
Militaria
Web info

Linkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
Ministar obrane sastao se s predstavnicima sindikata
Iz sustava do kraja godine treba otići 1089 djelatnika
"Svi čelnici izaslanstava iznijeli su svoja mišljenja o daljnjem razvoju CENCOOP inicijative i na temelju toga su usvojeni zaključci da CENCOOP treba nastaviti svoje djelovanje, a predstavljeni 'position paper' o načinima suradnje unutar inicijative prihvaćen je kao dobra platforma za daljnji rad", izjavio je ministar Rončević neposredno nakon završetka ministarskog sastanka kojeg je ocijenio uspješnim


Ministar obrane Berislav Rončević, praćen najbližim suradnicima, 19. listopada u MORH-u se sastao s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikata vojnih službenika i namještenika.
Teme sastanka su bile: plan izdvajanja osoblja u svezi s Odlukom o izmjeni odluke o visini otpremnine za državne službenike i namještenike, te izdvajanje Uprave za gospodarenje nekretninama iz sustava MORH-a. Prema okvirnom planu izdvajanja osoblja iz MO-a i OS-a RH, prema kojem do kraja godine iz sustava treba otići 1089 državnih službenika i namještenika niže stručne spreme, a koji će do kraja godine biti stavljeni na raspolaganje, pomoćnik ministra za ljudske resurse Željko Goršić kazao je sindikalcima kako je predviđen izlazak oko 700 ljudi koji su već potpisali ili će potpisati dragovoljni odlazak iz sustava. Odluče li se na dragovoljni odlazak iz sustava do kraja listopada, otpremnina im se, sukladno odluci ministra obrane, uvećava za 100%, odnosno za 50% ako se odluče za drugi rok, do kraja prosinca.
Ministar Rončević je pojasnio da se Odluka o uvećanju otpremnine odnosi samo na one koji su zbog preustroja MORH-a i OS-a te gašenja radnih mjesta stavljeni na raspolaganje, dok će mnogi djelatnici srednje i niže stručne spreme ostati u sustavu jednostavno zato što se neke organizacijske cjeline ne mogu gasiti. Nakon što je predočio sadašnje brojčano stanje MORH-a i OS-a, a to je 25 814 osoba, od čega je 18 961 DVO, a 6853 su državni službenici i namještenici, ministar Rončević je kazao kako su prema Strategijskom pregledu obrane projicirane veličine 16 000 djelatnih vojnih osoba i 2 000 službenika i namještenika uz upravni aparat.
Sindikalci su pitali ministra što će biti s nekolicinom službenika visoke stručne spreme koji su zbog gašenja radnih mjesta također stavljeni na raspolaganje i hoće li se i oni moći koristiti uvećanom otpremninom. Tim službenicima će, kazao je ministar, biti ponuđena druga radna mjesta u sustavu tijekom zakonskog roka raspolaganja od šest mjeseci, na što su sindikalci rekli kako bi bilo dobro, ako se za te djelatnike ne nađe mjesta u sustavu, da se oni prevedu u druge državne uprave. Službenici s pričuvnim činom neće imati takvih problema jer će im biti omogućeno prevođenje u djelatne vojne osobe, a onima bez čina, prevođenje do 35 godina starosti uz uvjet da posjeduju VŠS i VSS. Službenici i namještenici do 27 godina života mogu postati vojnici uz potpisivanje ugovora na tri godina ako zadovoljavaju zdravstvene uvjete.
Najdulja rasprava između sindikalaca i predstavnika MORH-a vodila se oko toga što s namještenicima i službenicima koji su stavljeni na raspolaganje, a ne žele otići iz sustava. Ministar Rončević im je na to rekao da se Uredba odnosi na sve jednako, no ako se tijekom preustroja pokaže potreba za tim radnim mjestom, a unutar zakonskog roka raspolaganja od šest mjeseci, bit će vraćeni u sustav. Isto tako, u godini 2006. nisu predviđena veća izdvajanja za otpremnine, pa će za sve državne službenike i namještenike koji tada budu stavljeni na raspolaganje vrijediti isti uvjeti napuštanja sustava koji vrijede u drugim državnim tijelima, zaključio je ministar.
Na sastanku je bilo riječi i o Upravi za gospodarenje nekretninama koja 31. prosinca izlazi iz sustava, a za koju je predviđen plan da kao prijelazno rješenje bude model zadržavanja nekretnina u državnom vlasništvu, a poslovi Uprave da se daju koncesionaru koji će preuzeti sve radnike i jamčiti im sva prava. Sindikalci su pritom rekli da su time zadovoljni, uz dodatak da se za tako nešto, neku buduću agenciju, predvidi i upravljački mehanizam iz MORH-a, bar na tri godine, dok se ne privatizira. Na to je pomoćnik ministra za financije u MORH-u Josip Budimir dodao da je model razrađen u naručenoj studiji o izdvajanju Uprave za gospodarenje iz sustava MORH-a, koju je izradio Ekonomski institut. Na upit sindikalaca hoće li im studija biti dostavljena na uvid, ministar Rončević je odgovorio potvrdno.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene