broj 68, siječanj 2006.

Heinz BERGER

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Budućnost Hrvatske je ravnopravno partnerstvo
Tragedija iza koje je ostala velika praznina

Sljeme ostalo najveće, Janica istinska heroina
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Za sve postoji procedura
Oproštaj Drakena
Novosti iz vojne tehnike
Didaktička načela vojne nastave
Međunarodna agencija za atomsku energiju
Korvete klase Baynunah
Gvozdansko
Sarajevo 1992. - 1995..

Militaria.
Web Info.Linkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence

Oproštaj Drakena
Austrijsko se ratno zrakoplovstvo oprostilo od svojeg prvog nadzvučnog lovačkog aviona Drakena. Tom je prigodom organizirana oproštajna ceremonija u zračnoj bazi Zeltweg


Foto: Erich STROEBL
Dana 25. studenoga 2005. u zračnoj bazi Zeltweg austrijsko ratno zrakoplovstvo (Österreichische Luftstreitkrafte) imalo je oproštajnu ceremoniju u povodu povlačenja iz operativne službe prvog austrijskog nadzvučnog borbenog aviona. Ceremoniji je nazočilo nekoliko sadašnjih i bivših dužnosnika austrijskog ministarstva obrane i nekoliko bivših zapovjednika ratnog zrakoplovstva.
Tom je prigodom izloženo sedam aviona J-35: posebno obojan Draken "Ostarrichi" u čast 1000 godina Austrije 996.-1996., posebni Draken u čast 1000000 sati leta Drakena te četiri standardna Drakena austrijskog ratnog zrakoplovstva. Posebno je iznenađenje gostima priredila eskadrila letnim programom Drakena nazvanog Draken Knights u posebnom obojanom izdanju a u čast svih (bivših) korisnika Drakena: Švedske, Finske, Danske i Austrije.


Foto: Heinz BERGER
Posebno iznenađenje oproštajne ceremonije bio je avion Draken Knights. Riječ je o avionu posebno obojanom u čast svih bivših korisnika Drakena. Osim Austrije rabile su ga i Švedska, Finska i Danska
Tako završava era jednog aviona u austrijskom ratnom zrakoplovstvu. Službeni kraj operativne uporabe bio je potkraj prosinca 2005. nakon 18 godina uporabe bez ikakvog incidenta. Ukupno, 24 Drakena jednosjeda austrijskog zrakoplovstva tijekom svoje operativne uporabe u austrijskom ratnom zrakoplovstvu obavili su više od 27 000 zadaća i više od 23 000 sati naleta.

Raspad bivše Jugoslavije 1991., i s time povezana nestabilnost u neposrednom okruženju, pokazao je potrebu i korist vlastitog lovačkog aviona sposobnog zaštititi austrijski zračni prostor. Raspad Jugoslavije i nestabilnost koju je prouzročila vodila je i do nabave projektila zrak-zrak, prvi put u povijesti austrijskog ratnog zrakoplovstva.
Drakeni, ukupno 24 jednosjeda, naručeni su u travnju 1985. po cijeni od (preračunato) 177 milijuna eura s offset programom od 130% vrijednosti nabave. Dostava aviona je obavljena između lipnja 1987. i srpnja 1989. Bio je to prvi nadzvučni lovački avion u sastavu austrijskog ratnog zrakoplovstva. Uz usvajanje novih tehnologija i povećanje borbenih mogućnosti austrijske vojske omogućio je i stvaranje kadrova, pilota i zemaljskog osoblja, sposobnih rabiti i održavati najkompliciraniju borbenu tehnologiju.


Foto: Heinz BERGER
Drakeni su tijekom 18 godina operativne uporabe u austrijskom ratnom zrakoplov-stvu obavili više od 27 000 zadaća i više od 23 000 sati naleta. Tijekom uporabe nije zabilježen nikakav ozbiljan incident
Austrijski su Drakeni bili posljednji D model i potpuno su remontirani i prilagođeni austrijskim zahtjevima. Na njima je provedena i modernizacija, koja se uglavnom odnosila na mogućnost uporabe projektila zrak-zrak AIM-9 Sidewinder, ugradnju RWR uređaja i bacača mamaca. Cilj je tih modernizacija bio učiniti austrijske Drakene respektabilnim borbenim strojem tijekom njihova radnog vijeka.
Draken austrijskom ratnom zrakoplovstvu nije značio samo ulaz u svijet nadzvučnog zrakoplovstva već i ulaznicu za međunarodne i bilateralne vježbe kod kuće i u inozemstvu.
Povlačenjem Drakena pojavila se kratka prijelazna rupa do uvođenja novog tipa nadzvučnog lovačkog aviona. No, i takve je probleme moguće riješiti zahvaljujući dobrosusjedskoj suradnji. Trenutačno, zadaće Drakena preuzelo je 12 aviona F-5E Tiger II koji su unajmljeni od švicarskog ratnog zrakoplovstva. Prve su zadaće preuzeli u srpnju 2005. i popunjavat će "rupu" sve do dostave novog lovačkog aviona austrijskog zrakoplovstva EADS Eurifighter Typhoona koja je predviđena sredinom 2007. A to je doista veliki izazov za austrijsko ratno zrakoplovstvo u nadolazećim godinama.
Tekst je objavljen u sklopu suradnje Europskog udruženja vojnih novinara EMPA

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene