broj 68, siječanj 2006.

Iz Zapadne Sahare Karlo PILKO

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Budućnost Hrvatske je ravnopravno partnerstvo
Tragedija iza koje je ostala velika praznina

Sljeme ostalo najveće, Janica istinska heroina
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - UNMOGIP
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Za sve postoji procedura
Oproštaj Drakena
Novosti iz vojne tehnike
Didaktička načela vojne nastave
Međunarodna agencija za atomsku energiju
Korvete klase Baynunah
Gvozdansko
Sarajevo 1992. - 1995..

Militaria.
Web Info.Linkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Pojačane antimarokanske aktivnosti FPOL-a
Posljednje demonstracije koje su izbile u neposrednoj blizini pješčanog zida ipak su se razlikovale od onih na koje smo do sada naviknuli. U jednom trenutku preko radioveze obaviješteni smo kako se masa, a i mi s njima, nalazimo ispred minskog polja...


Nakon više od godinu dana boravka na području koje nadgleda misija, što je i više nego dovoljno da se stekne uvid u cijelu situaciju, i dalje ponekad ostajem zatečen stvarima koje se odigravaju oko nas. Antimarokanske aktivnosti FPOL-a postale su svakodnevica, dnevna izvješća sa svih TS-ova pokazuje pojačane aktivnosti. Naravno, ne one koje bi bile uvod u nastavak sukoba oružanim putem, ali svejedno može se zaključiti kako postoji veza između posljednjih događaja u Laayouneu i ostalim gradovima Zapadne Sahare, s aktivnostima koje se provode u izbjegličkim kampovima ili neposredno uz pješčani zid koji odjeljuje teritorij pod kontrolom Kraljevine Maroka od onog dijela Zapadne Sahare koji kontroliraju snage Polisaria.
Kada analiziramo događaje posljednjih godina, vrlo lako se može zamijetiti kako je riječ o uigranom scenariju koji se ponavlja. Isti datumi, ista mjesta prosvjeda, ali iz godine u godinu sve veći broj sudionika. Sada više ni demonstranti nisu samo Saharawi koji žive u gradovima pod kontrolom Maroka ili u kampovima u Alžiru, već i dobro kontrolirane skupine stranaca koje dolaze na područje Tindoufa kao potpora ovdašnjem političkom i vojnom vodstvu FPOL-a. Posljednje demonstracije koje su se održale u neposrednoj blizini pješčanog zida ipak su se razlikovale od onih na koje smo do sada naviknuli. Letovima iz Španjolske za Tindouf stiglo je nekoliko stotina pripadnika različitih udruga koje podupiru samostalnost Zapadne Sahare, a oni su nakon noći provedene u nekom od kampova, prebačeni u blizinu zida.
Dolaskom do mjesta održavanja demonstracija, gdje su se našoj koloni priključili brojni kamioni i osobna vozila pretrpana ljudima, vidjeli smo kako je sve doista vrlo dobro organizirano. Nakon okupljanja, sudionici su se uputili prema pješčanom zidu koji je bio udaljen od nas svega tisuću metara. Nadali smo se da će se to mnoštvo zaustaviti na pristojnoj udaljenosti od zida, ali ovaj put, vođeni nekolicinom muškaraca odjevenih u civilnu odjeću, masa sastavljena uglavnom od žena, došla je na tridesetak metara od marokanskih vojnih položaja.

U minskom polju


Mjesto održavanja demonstracija - minsko polje
Na samom zidu vidjeli smo naše kolege sa TS-a Mahbas kao i bojnika Glavinu koji su sa suprotne strane promatrali što se događa, dok je UN-ov helikopter nadgledao razvoj situacije iz zraka. S nama je bila i ophodnja sa TS-a Bir Lahlou koji su u jednom trenutku preko radioveze obaviješteni kako se masa, a i mi s njima, nalazimo ispred minskog polja. Kada smo malo bolje pogledali teren oko nas, doista smo vidjeli mnoštvo MES-a razasutih okolo. Stariji časnik za vezu, koji je predvodio naš tim, o ovom je obavijestio ljude koji su u stvari koordinirali cijeli prosvjed, te je masa zaustavljena na vrijeme prije bilo kakvih neželjenih situacija. Marokanska strana nije se previše uzbuđivala zbog tih provokacija. Imali smo dojam kako samo čekaju da netko neoprezan stane na kakvu minu i da nastane panika koja će prouzročiti mnogo žrtava. No srećom, ništa se nije dogodilo. Dolaskom na sigurnu udaljenost od minskog polja, strani posjetioci postali su svjesni kako ovo ipak nije bio samo izlet u pustinju i turistička atrakcija za Europljane. Tada smo uočili i jedno vojno vozilo FPOL-a s nekoliko uniformiranih osoba što je predstavljalo izravno kršenje vojnog sporazuma, o čemu smo izvijestili sjedište misije a koje će na temelju toga poduzeti određene mjere.
Evo i jednog kurioziteta vezanoga za ovaj događaj. Naime, u masi ljudi koji su prosvjedovali nalazilo se svega nekoliko muškaraca. Uglavnom su to bili žene i djeca, zajedno sa strancima. Muškarci koji su ih dopratili, nisu sudjelovali u događaju. Oni su cijelo to vrijeme sjedili ili ležali na pijesku kod vozila i ispijali čaj, a događaj kao da nema baš nikakve veze s njima.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene