broj 80, ožujak 2006.

Leida PARLOV, snimio Tomislav BRANDT

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
U Splitu održana višenacionalna vježba ARIEX 06
Ministar Rončević održao predavanje polaznicima Ratne škole
Na Plitvicama obilježena 15. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića
Korizmeno-uskrsna poruka vojnoga biskupa
Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio SzOP Sinj
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Svrha i zadaće Saveza
Strateška važnost zaliha pitke vode
Brodska "nevidljivost" u teoriji i praksi
Početak podmorničarskog doba
Podlistak - U Napoleonovim postrojbama
Web info

TRAGOM VAŠIH PITANJA








Linkovi
Allgemeine schweizerische militärzeitschrift (Švicarska)
Armáda (Slovačka)
Magazyn wojsk lotniczych i obrony powietrznej (Poljska)
Hungarian defence mirror (Mađarska)
Österreichischen Militärischen Zeitschrift (Austrija)
Forsvarets forum (Norveška)
Revija Slovenska vojska (Slovenija)

Jane's defence
Na Plitvicama obilježena 15. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića
Stečevine Domovinskog rata onoliko su trajne koliko poštujemo svoje pale žrtve
"Mogu samo biti ponosan što naša djeca danas znaju tko je Josip Jović, znaju što je vrijednost žrtve hrvatskih branitelja. Obveza prenošenja sjećanja na njihovu žrtvu na nove, mlade naraštaje koji će doći, ostaje naša najveća zadaća", kazao je ministar obrane Berislav Rončević, dok se izjave ostalih visokih uzvanika mogu sažeti u riječi: stečevine Domovinskog rata onoliko su trajne koliko poštujemo žrtve onih koji su za to dali svoje živote
The central commemoration on occasion of the 15th anniversary of the death of the first Croatian policeman, Josip Jović was held on 31 March on Plitvice.

Besides Josip's mother Marija, his relatives, friends and fellow-soldiers, the highest civilian and military officials were present at the commemoration. The delegate of the President of the Republic of Croatia, the Chief of General Staff, General Josip Lucić, the Vice-President of the Parliament Dr. Darko Milinović, the delegate of the Prime Minister Ivo Sanader, the Vice-President of the Government and Minister of family, defenders and intergeneration solidarity, Ms Jadranka Kosor, the Defence Minister, Berislav Rončević, the Minister of the Interior, Ivica Kirin, representatives of local authorities, representatives of the associations Tigar, Special Police of the Homeland War and the First Croatian Policeman and Church representatives.
A 22 year old Josip Jović from Aržani, the first victim of the Homeland War, was killed in an action against Serbian terrorists on Plitvice. This is remembered as Bloody Easter in Croatian history. After lighting candles and placing wreaths on the memorial, speeches were held on that occasion. They revived memories of Josip Jović and other defenders who sacrificed their lives for a free and independent Croatia.
The Defence Minister, Berislav Rončević, emphasized that Josip recognized that his Homeland called him and he unselfishly sacrificed himself to her. The Minister also said that our greatest task is to preserve the memory of the sacrifice of Croatian defenders. Jadranka Kosor, the Vice-President of the Government, said that the battle for dignity of each Croatian defender is an obligation for each of us. This is the way to show love towards Josip Jović and to all who died for Croatia. The Vice-President of the Parliament, Dr Milinović, said that Croatia paid a high price for its independence. Not a single victim will be forgotten. General Josip Lucić, the Chief of General Staff of the CAF, revived memories of the bloody Easter. The commemoration ended with a mass led by the Military Ordinary, Monsignor Juraj Jezerinac.


Središnja komemoracija u prigodi obilježavanja 15. obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića održana je 31. ožujka na Plitvicama.
Uz Josipovu majku Mariju, rodbinu, prijatelje i suborce na komemoraciji su bili i najviši civilni i vojni dužnosnici. Među njima izaslanik Predsjednika Republike načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, potpredsjednik Sabora dr. Darko Milinović, izaslanica premijera Ive Sanadera potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, predstavnici lokalne vlasti, predstavnici udruge "Tigar", Udruge specijalne policije Domovinskog rata i udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" te predstavnici Crkve.
Dvadesetdvogodišnji Josip Jović iz Aržana, prva žrtva Domovinskog rata, poginuo je prije 15 godina u akciji protiv srpskih terorista na Plitvicama, koja je u hrvatskoj povijesti ostala upamćena kao Krvavi Uskrs. Bilo je to vrijeme kada još nije bilo Hrvatske vojske, a jedina legalna snaga mlade hrvatske države bila je policija. Mlade redarstvene snage organizirane u jedinice posebne namjene MUP-a, a čiji je pripadnik bio i Josip Jović, hrabro su i uz žrtvu činile sve kako bi hrvatskim građanima osigurale miran i siguran život. Događaj na Krvavi Uskrs bio je jedan u nizu još težih događaja koji su uslijedili, ali se od ostalih izdvaja jer je upravo tada pala prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu - Josip Jović.
Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca na spomen- -obilježju uslijedili su prigodni govori u kojima su oživljena sjećanja na Josipa Jovića, ali i druge branitelje koji su svoj život dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.


Na spomen-obilježje poginulom prvom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću vijence su položili i ministar obrane Berislav Rončević te izaslanstvo GS OSRH na čelu s generalom zbora Josipom Lucićem
Tako je između ostalih predsjednik udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" i Josipov suborac Zdravko Lončar rekao kako nema tako jake riječi koja bi opisala ono što se dogodilo 1991. godine na Plitvicama, te se zahvalio svima koji veličaju djelo Josipa Jovića i koji su mu se došli pokloniti, dok je Željko Sačić predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata iskazao osobito zadovoljstvo što se na obilježavanju pogibije Josipa Jovića ove godine okupilo mnogo više ljudi nego prethodnih godina te je rekao kako se upravo ovakvim skupovima prestaje kriminalizirati Domovinski rat.
Najdublje poštovanje Josipu Joviću, koji je za Hrvatsku dao ono najviše što se može dati, u ime pripadnika OS-a, MORH-a i svoje osobno izrazio je ministar obrane Berislav Rončević. Ministar Rončević je rekao kako je Josip prepoznao poziv domovine i nesebično joj se darovao. "Mogu samo biti ponosan što naša djeca danas znaju tko je Josip Jović, znaju što je vrijednost žrtve hrvatskih branitelja. Obveza prenošenja sjećanja na njihovu žrtvu na nove, mlade naraštaje koji će doći, ostaje naša najveća zadaća", kazao je ministar obrane te dodao da su Josip Jović i njegovi pali suborci temelj moderne Hrvatske vojske kakvu danas imamo. Ministar Kirin je istaknuo kako je uz to što je važno evocirati uspomene važne za hrvatsku slobodu važno i djecu učiti hrvatsku povijest. "Danas nas je ovdje više nego prije. I to je dobro, i to je znak da se dobro borimo protiv zaborava", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, te je dodala kako su tu i oni koji su poznavali i oni koji nisu poznavali Josipa Jovića. Za Josipovu majku Mariju je rekla da ona predstavlja sve hrvatske majke koje su izgubile svoju djecu za slobodnu i europsku Hrvatsku. "Josip simbolizira sve hrvatske branitelje bez kojih ne bi bilo samostalne, neovisne i demokratske Hrvatske", rekla je ministrica Kosor te je istaknula kako je borba za dostojanstvo svakog hrvatskog branitelja obveza svakog od nas te da upravo tako iskazujemo ljubav prema Josipu Joviću i svima koji su dali život za Hrvatsku.


"Danas nas je ovdje više nego prije i to je znak da se dobro borimo protiv zaborava", kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor
Potpredsjednik Sabora dr. Milinović je između ostalog kazao kako je Hrvatska platila veliku cijenu svoje samostalnosti. "Ljubav na ovom mjestu se mjeri životom. Stečevine Domovinskog rata onoliko su trajne koliko poštujemo žrtve onih koji su za to dali svoje živote", kazao je potpredsjednik Sabora te dodao kako nijedna žrtva nije bila uzaludna i da nikad neće biti zaboravljena.
Sjećanje na Krvavi Uskrs i događanja 1991. godine oživio je načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, zapovjednik akcije. Govoreći o važnosti tih događanja general Lucić je rekao kako smo na teškom povijesnom ispitu pokazali svoju zrelost, sposobnost i odlučnost. "Hrvatska se obranila, potom i oslobodila a tijekom tih teških procesa izgradila svoje oružane snage", rekao je general Lucić istaknuvši kako je ovo godina u kojoj obilježavamo 15 godina stvaranja OS-a.
Na komemorativnoj svečanosti na Plitvicama bili su i sudionici ultramaratona koji su u spomen na Josipovu žrtvu dan ranije krenuli iz njegovog rodnog Aržana i prešli put od 260 km do Plitvica. Komemoracija je završila misom koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je u prigodnoj homiliji između ostalog kazao kako se Josip Jović i drugi poginuli hrvatski branitelji s punim pravom mogu smatrati hrvatskim mučenicima.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene