broj 123, veljača 2007.

Petar Škorić

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Izaslanstvo MORH-a na Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici
Potpisan sporazum između Hrvatske i Švedske
Obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica
Petnaesta obljetnica operacije Peruča
Vijesti
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Drugi Hrv OMLT u misiji ISAF u Afganistanu
Materijalno središte ZzL-a
Proveden prvi ovogodišnji tečaj razvoja temeljnih sposobnosti vođenja
Novosti iz vojne tehnike
Suvremeno vučeno topništvo
Kratke strojnice Domovinskog rata
Avioni za elektroničko izviđanje
McDonell Douglas YC-15
Podlistak - Woodes Rogers: strah i trepet morskih razbojnika

Militaria
Web info

Tragom vaših pitanjaPetnaesta obljetnica operacije Peruča
Spriječena katastrofa
U neplaniranoj akciji postrojbe HV-a snažnim protunapadom, za svega nekoliko sati, protjerale su neprijateljske snage s brane Peruča sprječavajući katastrofu koja bi nastala izlijevanjem vodenog vala iz Peručkog jezera


Srpske snage predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem 17. rujna 1991. okupirale su i zauzele branu Peruča prijeteći njezinim miniranjem i urušavanjem. Nakon što su došle snage UNPROFOR-a i preuzele tzv. "ružičastu zonu" protivničke snage su se povukle 10 km od crte razdvajanja, a pripadnici UN-a rasporedili su se na samoj hidroelektrani što je smanjilo opasnost od neprijateljskog djelovanja i prijetnji urušavanjem brane.
Potpuno neplanirano, završetkom operacije Maslenica, na sinjskoj bojišnici izvedena je oslobodilačka akcija HV-a na brani Peruča čime je konačno otklonjena prijetnja srpske vojske o rušenju brane i potapanju brojnih naselja u slivu Cetine što bi ugrozilo desetke tisuća ljudi i njihovu imovinu. Akciju su 27. siječnja isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruča. Izvidnici HV-a uočili su grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega se odmah izdaje zapovijed o podizanju bojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za bojna djelovanja. Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruča, otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz Peručkog jezera u slučaju miniranja brane, te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja u širem području Sinja.
Tijekom popodneva 27. siječnja srpske paravojne postrojbe upale su na prostor Peruče odakle su u 16,00 sati protjerale kenijske snage UNPROFOR-a i preuzele položaje na Alebića kuli. Zatim su srušili most koji je bio sastavni dio sustava brane s konačnom namjerom miniranja s 30 tona eksploziva i rušenja cjelokupne brane. Snage HV-a koje su bile raspoređene na tom području tijekom večeri se organiziraju. Zamisao operacije je bila iznenadnim i brzim napadnim djelovanjem posebno ustrojenih manjih snaga, potpomognutih topništvom i oklopništvom, nanijeti gubitke neprijatelju te zaposjesti ključne zemljišne objekte i obraniti ih od protunapada neprijatelja. U ranim jutarnjim satima postrojba UNPROFOR-a povukla se vozilima u Vrliku, a neprijateljske snage počele su dovlačiti teško topništvo na Babića brig i prostor oko brane Peruča.
Uz neznatna pojačanja pristigla tijekom noći, ujutro 28. siječnja snage HV-a sprječavaju neprijateljski pokušaj pješačkog proboja prema Biteliću. U 10,15 sati srpske snage aktiviraju eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njezinim rušenjem stvoriti veliki vodeni val (460 do 500 milijuna prostornih metara) koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine. Naboji su eksplodirali ali brana, unatoč teškim oštećenjima, nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera. Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna djelovanja i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruča, te izbile na planiranu crtu: Umac tt1120-Gornji Kunci - Babića brig tt 507. Po dostignutoj crti brzom i učinkovitom dvodnevnom intervencijom utvrđivanja i sanacije oštećenja brane Peruča sa svim snagama, spriječena je katastrofa koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala iz Peručkog jezera.
Tijekom izvođenja napadnih djelovanja omjer snaga u ljudstvu je bio 2:1 u korist naših snaga, dok je odnos u topništvu i oklopništvu bio gotovo izjednačen 1:1 s malom prednošću na strani neprijatelja. U izvedbi operacije Peruča angažirani su pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. brigade i protuoklopna skupina iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i VP. Tijekom operacije Peruča život je izgubio Ante Buljan, pripadnik 16 dp, a trojica pripadnika HV-a su ranjena. Zarobljena tehnika je bila jedan PZT 20/3 s većom količinom streljiva, tri MB 82 mm s dvadesetak sanduka mina, sredstva za POB, jedno m/v, te veća količina pješačkog naoružanja i streljiva.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene