broj 125, ožujak 2007.

VIJESTI

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Nabava novih vozila u MORH-u i OSRH-u
U RACVIAC-u održan seminar o terorizmu
NATO - Gospodarske koristi od članstva
Vijesti
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Drugi Hrv OMLT u misiji ISAF u Afganistanu
Satnica Vera Musil, dr. med., časnica za obuku u Središtu za međunarodne vojne operacije
Projekcija dokumentarnih filmova o dvjema stradalnicama Domovinskog rata
Košarkaška liga REKLA 2006/7
Novosti iz vojne tehnike
17. izvidničko-padobranska satnija švicarske vojske
Elektronička djelovanja i protudjelovanja - "elektroničko ratovanje"
Laki borbeni avioni
English Electric Canberra
DOSSIER - Suvremeni europski terorizam (I)

Militaria
Web info

Tragom vaših pitanja
Potpisan Memorandum o suradnji s Ministarstvom obrane SRNJ


U Ministarstvu obrane RH pomoćnik ministra za materijalne resurse Ivo Bačić 23. veljače primio je u posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke Nj. E. Hansa Jochena Petersa, te vojnog izaslanika Savezne Republike Njemačke pukovnika Burharda Kühnapfela.


Tom prigodom, potpisan je Memorandum o suradnji na području obrambene tehnologije između ministarstava obrane Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke. Tekst sporazuma otvara novo područje suradnje - područje obrambene tehnologije za koje postoji obostrani interes. Sporazumom je predviđeno formiranje zajedničkog tijela pod nazivom Zajednička koordinacijska skupina koja će raspravljati o svim pitanjima iz područja obrambene tehnologije. Plan obrambene suradnje za 2007. godinu predviđa organizaciju prvog susreta navedene skupine koja bi se trebala održati u SR Njemačkoj tijekom godine. Potpisivanje Sporazuma još je jedan doprinos intenziviranju suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom.

SOJI

U SzOP-u Koprivnica prijam kandidata za djelatnu vojnu službu


U Središtu za obuku vojnika Koprivnica 19. veljače obavljeno je potpisivanje ugovora s kandidatima za prijam u DVS na vojničke dužnosti.
U tijeku je provedba 9. kampa TVO obuke, a u SzOP-u Koprivnica obuka se provodi od 6.kampa. U uvodnom dijelu svečanosti svim kandidatima se obratio zapovjednik Središta pukovnik Nenad Barić i zapovjednik satnije satnik Damir Ostriž. Zapovjednik satnije i prvi dočasnik nnr Dalibor Bošnjak upoznali su vojnikinje i vojnike sa zadaćama koje ih očekuju u skladu s Planom i programom TVO-a za prijam u DVS. Obuka će trajati četiri tjedna, a provodit će je instruktori koji su imali iskustva u najzahtjevnijim zadaćama. Potpisivanju ugovora nazočili su i predstavnici Ministarstva obrane, Glavnog stožera OSRH i Selekcijskog središta koji su kandidatima uputili i čestitku sa željom da kamp selekcijske obuke uspješno završe.

OJI

Izbor za najboljeg ročnog vojnika HKoV-a


U vojarni "Knez Trpimir" - Divulje od 12. do 16. veljače provedeno je 9. natjecanje za izbor najboljeg ročnog vojnika HKoV-a, naraštaja 4/2006.
Pobjednici u ekipnom natjecanju

1. SzOP Pula
2. 16. trbr
3. 201. br PZO

Pobjednici u pojedinačnom natjecanju
1. r/v Tomislav Pucak iz SzOP-a Pula
2. r/v Danijel Đido iz SzOP-a Sinj
3. r/v Igor Graovac iz 16. trbr

Natjecanje je provedeno u organizaciji 204. br PZO-a, a sudjelovalo je devet ekipa iz postrojbi HKoV-a s 36 natjecatelja. Natjecanje je otvorio zapovjednik 204. br PZO-a pukovnik Radoslav Rogulj zaželjevši puno uspjeha svim natjecateljima i da se natjecanje provede u duhu fer playa.
Nakon službenog otvaranja pristupilo se usmenom ispitu iz općevojnih znanja za sve natjecatelje. Potom se u blizini vojarne, na zemljištu ZL-a Split održalo natjecanje u izradi streljačkog zaklona za ležeći stav i postupak na znak ABK opasnosti, a nakon toga na području Planog provedeno je natjecanje u orijentaciji na zemljištu uz uporabu kompasa. Nakon odmora natjecatelji su pristupili usmenom ispitu iz pružanja prve pomoći, a posljednjeg dana natjecali su se u disciplini rastavljanja i sastavljanja AP-a (AK 47), te su na strelištu "Kukuzovac" pokraj Sinja proveli pripremno gađanje iz AP-a na rednom broju 1.
Svečano zatvaranje natjecanja na kojem su uručene nagrade i priznanja najboljim ekipama i pojedincima održano je 16. veljače, a nazočili su mu zapovjednik HKoV-a general pukovnik Marijan Mareković, brigadni general Josip Stojković, zapovjednik 4. korpusa HKoV-a brigadni general Josip Zvirotić, prvi dočasnik HKoV-a i drugi vojni uzvanici. Najboljem ročnom vojniku HKoV-a, vojniku Tomislavu Pucaku, prigodni dar (reljef boga Kairosa) uručio je u ime grada domaćina gradonačelnik Trogira Vedran Rožić.
Natjecanje je zatvorio general pukovnik Marijan Mareković koji je u svom govoru zahvalio pripadnicima 204. br PZO-a na uzornoj organizaciji natjecanja, čestitao najboljim ekipama i vojnicima te zapovjedio da domaćin sljedećeg izbora za najboljeg ročnog vojnika HKoV-a bude 201. br PZO-a.

OJI

Najbolji vojnik SzOiDL-a Požega


U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega provedeno je trodnevno izlučno natjecanje za najboljeg vojnika naraštaja 4/06.
Zadaća ovakvog oblika natjecanja je doprinos u razvoju natjecateljskog duha, kao jedne od temeljnih vrijednosti postrojbi Hrvatske vojske. Natjecanje za najboljeg vojnika obuhvaća provjeru tjelesne pripremljenosti koja je uvjet za pristup natjecanju, praktičnu uvježbanost vojnika u temeljnim vojnim zadaćama: poznavanje osobnog naoružanja (rastavljanje i sastavljanje puške), gađanja iz automatske puške na red. broju 1, orijentacijsko trčanje (kretanje po azimutu), izrada streljačkog zaklona, postupak na znak ABKO opasnosti i pružanje prve pomoći. Tijekom natjecanja iskazana je velika angažiranost, zalaganje i požrtvovnost svih sudionika (vojnika i djelatnika) u postizanju što boljih rezultata i konačnog plasmana. Natjecanje se provodilo u borbenom duhu i s velikim entuzijazmom.
Mladi ročnici su još jednom pokazali da su uvježbani za ulazak u suvremenu vojsku jer samo potpuno spremni mogu biti pobjednici. Najbolji vojnici u Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega su: Alojz Arambašić, Ljubimir Stjepo i Vlado Martić. Njih je zapovjednik Središta brigadir Alojz Tomašević nagradio nagradnim danima. Vojnici će svoja znanja i sposobnosti prenijeti u druge postrojbe na završnoj vojnoj obuci diljem Hrvatske.

OJI


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene