broj 140, lipanj 2007.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimila Mirela DASOVIĆ

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - General bojnik Jaap Willemse, potpredsjednik NATO-ova Odbora za protuzračnu obranu
IN MEMORIAM - general pukovnik IVAN BASARAC
NATO - Proširenje, prilagodba, pridruživanje...
Vijesti
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - MINURSO
Hrvatski časnik u misiji u sklopu mađarskog provincijskog rekonstrukcijskog tima HUN PRT (Hungary Provincial Reconstruction Team)
Razvoj domaće specijalne vojne opreme
Američki i hrvatski vojnici zajedničkim snagama za djecu s posebnim potrebama kninskog poludnevnog boravka sv. Bartolomej
Novosti iz vojne tehnike
Snažna potpora miru
Asimetrične opasnosti novog vremena (II. dio)
Brzina je važna (II. dio)
MBT 70/ KPz 70
Podlistak - Anton Haus: Čuvar Jadranskog mora
Web info

Tragom vaših pitanjaRazvoj domaće specijalne vojne opreme
Dužnosnici MORH-a i GS-a OSRH neprestano ističu kako im je sigurnost naših vojnika na prvom mjestu. Na temelju toga razvijen je novi model zaštitnoga borbenog prsluka pod oznakom KROKO-M120. Novi prsluk razvijen je na iskustvima uporabe već dokazanog KROKO- M200. Oba su proizvod višegodišnjeg razvoja u hrvatskoj tvrtki Kroko International. Isporuka novog prsluka našim OS očekuje se tijekom srpnja ove godine i to u maskirno-zelenim i maskirno-pustinjskim bojama


Zaštitni borbeni prsluk KROKO-M120 razvijen je prema točno definiranim zahtjevima stručnih službi MORH-a i sugestijama neposrednih korisnika, ističe voditelj razvoja i proizvodnje tvrtke Krolo International Branko Turčin
U svjetlu sve većeg sudjelovanja pripadnika OSRH u misijama izvan Hrvatske, a posebice u vrlo kriznim područjima poput Afganistana, u javnosti uvelike raste bojazan za njihovu sigurnost. Iako u vojničkom poslu sigurnost ovisi o mnogo čimbenika (pa i o sreći), u današnje vrijeme ona se može povećati i odgovarajućom specijalnom opremom. Osim kvalitetne vojničke obuke, upravo moderna tehnologija može povećati razinu sigurnosti vojnika na terenu i spriječiti događanje najgoreg.


Tvrtka Kroko International je dosad razvila i usvojila proizvodnju više vrsta prsluka za više namjena, ovisno o naravi zadaća koje naši vojnici obavljaju u misijama
Dužnosnici MORH-a i GS-a OSRH neprestano ističu da im je sigurnost naših vojnika na prvom mjestu. Na temelju toga razvijen je novi model zaštitnog borbenog prsluka pod oznakom KROKO-M120. Balistička zaštita vojnika uporabom zaštitnih prsluka nije novitet u tehničkoj opremljenosti vojnika modernih oružanih snaga, pa ni za hrvatske vojnike. Novi zaštitni prsluk KROKO- M120 razvijen je na iskustvima uporabe već dokazanog KROKO- M200. Oba prsluka su proizvod višegodišnjeg razvoja u hrvatskoj tvrtki Kroko International. Ona je specijalizirana za razvoj i proizvodnju vojne i policijske opreme. O novom prsluku, čija se isporuka našim OS očekuje tijekom srpnja ove godine u maskirno-zelenim i maskirno-pustinjskim bojama, razgovarali smo s voditeljem razvoja i proizvodnje tvrtke Kroko International Brankom Turčinom.
Tvrtka Kroko International je dosad razvila i usvojila proizvodnju više vrsta prsluka za više namjena, ovisno o naravi zadaća koje naši vojnici obavljaju u misijama. Tako je i zaštitni borbeni prsluk KROKO-M120 razvijen prema točno definiranim zahtjevima stručnih službi MORH-a i sugestijama neposrednih korisnika. Spomenuti zaštitni prsluk KROKO-M200 bio je razvijen isključivo za potrebe pripadnika vojne policije i za obavljanje vojno-policijskih zadaća, dok je novi prsluk KROKO-M120 razvijen za potrebe operacija roda pješaštva, a može se koristiti i pri obavljanju zadaća ostalih rodova kopnene vojske. Zaštita je izvedena na drukčiji način, baš kao i nosači spremnika koji osiguravaju nošenje znatno punijih spremnika streljiva. Sustav ("pletenja" uporabljen za učvršćenje spremnika streljiva i ostalih nosača opreme na plašt novog prsluka osigurava znatno šire mogućnosti postavljanja raznih nosača prema zadaćama i navikama svakog korisnika. Osim nosača spremnika streljiva, razvijeni su i razni nosači-futrole za nošenje bombi, kompasa, borbenih noževa, sanitetskog pribora, baterijske svjetiljke i ostale opreme.

Zaštitni borbeni Kroko-M120

- osnovna namjena zaštitnog borbenog prsluka Kroko-M120 je balistička zaštita pripadnika postrojbi kopnene vojske te nošenje naoružanja i osobne opreme na prsluku,
- u osnovni komplet M120 pripada plašt prsluka, futrola za radiouređaj, futrola za zaštitnu masku i štitnici ruku,
- dodatna oprema prsluka može obuhvaćati šest vrsta nosača spremnika, nosač streljiva, jednostruki i dvostruki džep za bombe, nosač granata, pet vrsta futrola, posudu za vodu, torbicu za sitni inventar i balističku zaštitu bedara.

TEHNIČKI PODACI

Razina zaštite
- prsluk zadovoljava sve zahtjeve prema NIJ Standard-0101.04 standardu,
- pruža zaštitu rzine II-A, II i III-A (MORH) u skladu s tim standardom,
- zaštita razine III postiže se uporabom zaštitinih polietilenskih ploča,
- zaštita razine IV postiže se uporabom zaštitnih keramičkih ploča.

Materijali
- vanjski plašt je izrađen od poliamidnog materijala Cordura 750,
- VeMe mrežica je izrađena od 100 %-tnog polyestera, 290 g/m2 DIN EN 12127,
- termotex je izrađen od 100 % netkanog poliestera,
- balistički ulošci su izrađeni od 32 slojne aramidne tkanine Twaron (CT 709wrt); debljina zaštitnog uloška je cca 7 mm.

Razina balističke zaštite novog zaštitnoga borbenog prsluka je III A, što znači da osigurava zaštitu korisnika od streljiva kalibra 9x19 i 0.44 magnum. Plašt prsluka pokriva trup i prostor između prepona, a dodacima se mogu zaštititi i udovi. Naravno, pri razvoju se vodilo računa da se i pri maksimalnoj zaštiti vojniku ostavi dovoljno prostora za osiguranje pokretljivosti. Važan čimbenik u razvoju novog prsluka je i uvažavanje zahtjeva prilagodbe klimatskim i vremenskim uvjetima, pa su rabljeni specijalni materijali kao što su VeMe mrežica i Termotex koji osiguravaju dobru ventilaciju i zaštitu od znojenja pri nošenju. Novi prsluk izrađuje se u tri osnovne veličine za tri veličinska razreda. Konstrukcija spojnih dijelova pomoću elastike i čička osigurava točno reguliranje prsluka po visini i obujmu svakog pojedinca unutar veličinskog razreda. Težina sa zaštitom razine III A iznosi oko 5,5 kg. Propisana trajnost balističke zaštite prsluka je sedam godina ako ne dođe do oštećenja zaštitnih paketa. Oštećenja vanjskog plašta prsluka moguće je popraviti. Tvrtka Kroko International daje jamstvo za otklanjanje ili popravak svih oštećenja u najkraćem roku.


Važan čimbenik u razvoju novog prsluka je i uvažavanje zahtjeva prilagodbe klimatskim i vremenskim uvjetima, pa su rabljeni specijalni materijali kao što su VeMe mrežica i Termotex koji osiguravaju dobru ventilaciju i zaštitu od znojenja pri nošenju
Suradnja MORH-a i Kroko Internationala slijedi smjernice o što većem udjelu domaćih proizvoda u opremanju pripadnika OSRH. Tvrtka se maksimalno koristi domaćim materijalima, a iz inozemstva nabavlja samo specijalne materijale koji se ne mogu proizvesti ili nabaviti u Hrvatskoj. Tako se osnovni materijal za balističku zaštitu nabavlja od renomirane specijalizirane nizozemske tvrtke Twaron. Pri razvoju nacrti svih dijelova konstrukcije prsluka se digitaliziraju, a nakon digitalizacije svih položaja izrađuju se krojne slike, koje predstavljaju podlogu za strojno krojenje na električnom rezaču. Uporabom te tehnologije odstupanja u dimenzijama su zanemariva.
Naravno, u propisivanja zahtjeva za nove prsluke i u procesu njihova razvoja aktivno se uključuju i eksperti iz stučnih službi MORH-a. Testiranje razvijenih prototipova obavljaju naši vojnici, budući korisnici te opreme. U prilog opravdanosti takvog pristupa pri testiranju govori i to što su konstruktivne sugestije provoditelja testiranja rezultirale s nekoliko izmjena i poboljšanja završne konstrukcije KROKO-M120 u odnosu na prve prototipove. Do konstrukcije novog zaštitnog prsluka koja je spremna za proizvodnju razvijena su tri prototipa osnovnog modela.
Željeli smo doznati nešto više o ispitivanju balističkih svojstava zaštitnih paketa. Saznali smo da su procedure ispitivanja standardizirane i da se isti postupak primjenjuje u cijelom svijetu. Konkretno, svaka serija zaštitnih balističkih prsluka koje je razvila i proizvodi tvrtka Kroko International, ispituju se u laboratoriju za balistička ispitivanja u Mellrishstadtu u Njemačkoj prema propisanim procedurama koje definira Standard NIJ 0101.04. Svaki prsluk nosi svoj serijski broj, a nakon ispitivanja kompletnoj se seriji dodjeljuje certifikat koji jamči deklariranu razinu zaštite. Bez dobivanja certifikata prsluci se ne mogu dati na uporabu.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene