broj 141, lipanj 2007.

VIJESTI

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Međunarodna bilateralna vojna vježba na poligonu Crvena zemlja kod Knina
U Splitu održan međunarodni NATO/PzM seminar pod nazivom "Staff Officer Competencies Workshop"
NATO - Zajedničkim naporima prema članstvu
Vijesti
UN tečaj za vojne i policijske časnike u Ukrajini
Seminar za predstavnike medija u hotelu "Zagreb" u Splitu
Održana vojna vježba u vukovarskoj vojarni
Završeno studijsko putovanje 15. naraštaja ZSŠ "Blago Zadro"
Novosti iz vojne tehnike
EDA - Europska obrambena agencija
LEMUR - kombinirani optoelektronički ciljnik i daljinski upravljana oružna stanica
Suvremeni vođeni projektili zrak-zrak srednjeg i velikog dometa
Njemačko protuoklopno oružje iz II. svjetskog rata (II. dio)
Podlistak - Maksimilijan Njegovan: Zagrebački admiral
Web info

Tragom vaših pitanja
Deveta godišnja konferencija PzM-ovog Konzorcija obrambenih akademija i instituta za sigurnosne studije
Zajedništvo kroz izobrazbu i istraživanjeU zagrebačkom hotelu Westin tijekom 13. i 14. lipnja održana je deveta godišnja konferencija PzM-ovog Konzorcija obrambenih akademija i instituta za sigurnosne studije.
S hrvatske strane suorganizatori su bili MORH, MVP i EI. Dvije glavne teme konferencije bile su "Uloga izobrazbe u reformi sigurnosnog sustava i izgradnji obrambenih institucija" i "Izgradnja strateškog zajedništva kroz izobrazbu i istraživanje", a podteme su bile "Program obrambene izobrazbe", "Civilno sudjelovanje u obrambenoj i sigurnosnoj politici" te "Uloga PzM Konzorcija". Konzorcij je osnovan 1999. godine kao jedan od PzM-ovih programa za poboljšavanje obuke i obrazovanja. Okuplja eksperte iz zemalja NATO-a i PzM-a koji zajedno rade na poljima obrambenih i sigurnosnih studija, sa svrhom dijeljenja iskustava i razvoja konkretnih rješenja. Djelovanje Konzorcija se tijekom godine prije svega provodi kroz radne i analitičke grupe. Rezultati rada grupa se jednom godišnje sumiraju na konferencijama poput zagrebačke, a objavljuju se na web-stranicama Konzorcija (https://consortium.pims.org) i raznim dokumentima i publikacijama.
Konferencija je okupila doista velik broj stručnjaka: njih preko 120 s obje strane Atlantika. Došli su iz NATO-ovih, EU-ovih i drugih međunarodnih institucija, iz gotovo svih zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe, zatim iz Kanade, SAD-a (akademija West Point), Velike Britanije... Velik udio u Konzorciju imaju stručnjaci iz Marshall Centra, čiji je djelatnik i direktor PzM Konzorcija Henri Bigo. Njemu je pripao i uvodni dio konferencije. Uz to što je precizirao plan rada, u ime organizatora i svih sudionika je zahvalio hrvatskim predstavnicima na domaćinstvu i suorganizaciji konferencije. Izrazio je uvjerenje kako će ona pomoći "maksimiziranju potencijala Konzorcija". U ime hrvatskih sudionika povjerenik za NATO u MVP i EI Pjer Šimunović nazočnima se obratio kao domaćin. Uz riječi o konferenciji, Šimunović je ukratko predstavio aktualno stanje i ciljeve obrambeno-sigurnosne politike u Hrvatskoj, naravno, s naglaskom na aspiraciju Hrvatske prema ulasku u Sjevernoatlantski savez. Dvodnevna konferencija protekla je potpuno u skladu s planom i ciljevima, a organizatorima su svi predavači i sudionici uputili zahvale i pohvale.

D. VLAHOVIĆ

Posjet kuvajtskog izaslanstvaU uzvratni posjet u Republiku Hrvatsku doputovalo je kuvajtsko izaslanstvo u čijem sastavu su među ostalima general zbora sultan Abdullah El Ramyan i brigadni general Hidar Abdel Megid.
Tijekom boravka izaslanstvo se 18. lipnja sastalo s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i načelnikom GS OSRH generalom zbora Josipom Lucićem. U sklopu programa za njih je organizirana i pokazna vježba postrojbe Vojne policije i posjet Simulacijskom središtu Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski". Zbog pokazanog interesa za hrvatsku vojnu industriju, organiziran je posjet tvornici strojeva za razminiravanje "Dok-ing", tvornici kaciga "Šestan-Busch" iz Preloga, karlovačkoj tvornici oružja "HS Produkt", tvornici "Đuro Đaković" - Specijalna vozila iz Slavonskog Broda te agenciji Alan.

OJI

Posjet osoblju izdvojenom iz sustava MORH-a i OSRH-a


Veleposlanica Kraljevine Norveške Elizabeth Wallas i predstavnici MORH-a među kojima su bili pomoćnik ministra za ljudske resurse Željko Goršić, bojnik Zvonko Popović, načelnik Odjela za tranziciju, bojnik Ivan Bašić, voditelj Odsjeka za razvoj programa potpore u Odjelu za tranziciju i Davorka Bošnjak, voditeljica Odsjeka za tranziciju Split te predstavnici IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije) posjetili su 14. lipnja grad Knin i Općinu Kijevo.
Svrha posjeta bila je obilazak korisnika SPECTRA koji su nakon izlaska iz sustava MORH-a i OSRH uspješno nastavili karijeru u civilnom okruženju. U Kninu su tako posjetili Milicu Bučević koja je po izlasku iz OSRH otvorila trgovački obrt kojim se vrlo uspješno bavi. Posjetili su i korisnika Matu Tomića iz Knina koji je po izlasku iz sustava MORH-a i OSRH-a otvorio također uspješan drvotokarski obrt.
U Kijevu su posjetili Miju Tojčića koji je po završetku vojne karijere uspješno pokrenuo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - pčelarstvo, te Stipu Ćuluma koji je također uspješno pokrenuo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i bavi se kozarstvom. Treba istaknuti kako je Kraljevina Norveška glavni donator Programa tranzicije i zbrinjavanja izdvojenog osoblja (SPECTRA) koji zajednički provode Odjel za tranziciju Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Na kraju posjeta veleposlanica K. Norveške izrazila je zadovoljstvo posjetom i istaknula kako je Kraljevina Norveška iznimno senzibilizirana za pitanja tranzicije vojnog osoblja, pa će i u budućnosti nastojati pomagati tranziciju vojnog osoblja u Republici Hrvatskoj.

Ana Bonovil

Tragovima kardinala Stepinca i Kuharića


U organizaciji Vojne kapelanije Svetog Petra i Pavla 14. lipnja su pripadnici HRZ-a, PZO-a i ZZL-a pošli na tradicionalno, šesto po redu hodočašće u svetište Majke Božje Remetske.
Skupinu od pedesetak vjernika predvodio je pater Grbeša, a polazište hodočašća bilo je sa zagrebačkog Kaptola, ispred katedrale. Laganim dvosatnim korakom rutom od 4,5 km zapravo se išlo tragovima dvojice hrvatskih kardinala Alojzija Stepinca i Franje Kuharića. Naime, njih su dvojica običavala svake subote ujutro pješice ići u Remete, kako bi Majci Božjoj preporučili hrvatski narod i zemlju. "I mi se želimo na taj način pomoliti da se hrvatski narod očuva od zla i obnovi u vjeri", rekao je pater Grbeša. Po dolasku u Remete, hodočasnicima je održano kratko predavanje o značenju svetišta i hodočašća, nakon čega je održana misa, obilazak svetišta i okolice te zajednički domjenak.

D.V.

Prijatelji u posjetu
Dana 12. lipnja Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" posjetili su dragi prijatelji, Udruga 100-postotnih invalida Domovinskog rata prve kategorije, na čelu s predsjednikom Đurom Glogoškim. Zapovjednik ZZIO-a general bojnik Mirko Šundov upoznao je predstavnike Udruge s ustrojem i budućnošću ZZIO-a i njegovom transformacijom u Hrvatsko vojno učilište. Predsjednik Udruge Glogoški zahvalio je na sadržajnom informiranju, potvrđujući još jednom kako će i oni sudjelovati u aktivnostima ZZIO-a i ponudivši još veći angažman u radu Učilišta. Nakon prvog sastanka, predstavnicima Udruge pokazana je Kadetska škola koja ih je impresionirala uređenošću, ali posebno motiviranošću kadeta i kadetkinja za vojni poziv. Posjetili su i Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" upoznavši se s najvišom školom u hrvatskom vojno-obrazovnom sustavu. Predstavnici Udruge 100-postotnih invalida prve kategorije već tradicionalno sudjeluju na svečanoj promociji polaznika vojnih škola u Vukovaru, pa će to učiniti i ove godine.

D. Jonjić


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene