broj 184, travanj 2008.

Mirela MENGES

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR Ivan MRAVAK - predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede
Ministar obrane Republike Poljske u posjetu MORH-u
Članovi našeg medicinskog tima po povratku iz misije ISAF
VOJNA PSIHOLOGIJA - Zašto se javlja umor i je li štetan?

Pripreme hrvatskog tima za vježbu Combined Endeavor 2008

Tranzicija hrvatskih branitelja u civilni život
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - ISAF
Vijesti
MORH raspisao Natječaj za stipendiranje studenata
Interni natječaj
Interni natječaj
Novosti iz vojne tehnike
Protuoklopna oružja s istoka (I. dio)
Nuklearne tehnike u borbi protiv terorizma
Fregata 125
Na osnovama FT-17 - od NC1 do Char D1
Podlistak - Politički atentati (III)
Web info


BIBLIOTEKA
Željko Seretinek: Bitka za Jadran: Razbijanje pomorske blokade jadranskog plovnog puta 14.-16. studenoga 1991., Korčula, 2007.


U izdanju grada Korčule i korčulanskog Centra za kulturu te nekoliko otočkih općina, u nakladi od 500 primjeraka objavljena je knjiga Bitka za Jadran. Autor knjige je djelatni pukovnik HRM-a, koji je uz vojnu izobrazbu stekao i ratno iskustvo, a nakon Domovinskog rata nastavio s vojnom karijerom te je danas predavač na HVU-u pri odjelu HRM-a u Splitu. Na 120 stranica ove knjige, koja opisuje jednu od važnih bitaka iz ratne 1991., donosi nam priču o tome kako je nastala knjiga, a nakon Predgovora i Uvoda slijede poglavlja čiji nazivi upućuju na temu što je razrađuju: Jugoslavenska narodna armija u agresiji na Hrvatsku, Jugoslavenska ratna mornarica uoči bitke, Stvaranje uvjeta za slamanje pomorske blokade, Djelovanje postrojbi HRM-a i obalne obrane prije bitke, Početni udarac i Konačni udarac te Učinci postrojbi obalne obrane od 14. do 16. studenoga 1991. Na kraju je Zaključak, Popisi i dodaci, Popis skraćenica i Izvori, te bilješka O autoru.
"Malo je tko do nas branitelja vjerovao da smo s improviziranim torpedima i topovima, čiji su prvi modeli bili proizvedeni prije ili u vrijeme Drugog svjetskog rata, već u studenom 1991. godine mogli potući najmodernije opremljene brodove iz flote JNA, koja je po svojoj snazi slovila kao 4. sila u Europi", prisjetio se autor na početku knjige dana ponosa i slave, zahvalivši, među ostalima, svojim suborcima iz HRM-a te svim poginulim hrvatskim braniteljima. Što o hrvatskoj pomorskoj operaciji za oslobađanje akvatorija srednjeg i južnog Jadrana zna hrvatska javnost, kako se izvještavalo o tome i koliko je (pre)poznata važnost te naše velike pobjede - samo su neka od pitanja na koja odgovor nudi ova knjiga, donoseći ujedno autentična izvješća pojedinih medija iz toga vremena.
Uz knjigu Bitka za Jadran, obogaćenu kartografskim prikazima i odgovarajućim fotografijama, izdana je i istoimena multimedijalna prezentacija, čiji je autor također Željko Seretinek, kao i DVD s dokumentarnim filmom "Sjećanje na bitku u Korčulanskom kanalu" autora Nevena Fazinića.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene