broj 185, travanj 2008.

Vesna PINTARIĆ, snimio Tomislav BRANDT

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Vijesti iz svijeta
Osvrt na operaciju Bljesak kroz dokumente "Republike Srpske Krajine"
Hrvatski mornari u Vukovaru
CMX '08
VOJNA PSIHOLOGIJA - Vojna organizacijska kultura

MEDCEUR 08

U Hrvatskom domu u Vukovaru
DNEVNIK VOJNOG PROMATRAČA - ISAF
Vijesti
Interni natječaj
Interni natječaj
Novosti iz vojne tehnike
Protuoklopna oružja s istoka (II. dio)
Satelitsko snimanje dostupno svima
Pume i Cougar mogu sve
Leteća topovnjača AC-119G Shadow
Podlistak - Politički atentati (IV)
Web info


U Hrvatskom domu u Vukovaru
Od vukovarskih junaka do moderne Hrvatske vojske
U vukovarskom Hrvatskom domu predstavljen je esej učenika OŠ Antuna Bauera, "Junaci Domovinskog rata - Robert Zadro", i održana projekcija filma Odjela hrvatskih vojnih glasila "Čuvari svjetskog mira"


Mladi povjesničari predstavili su svoje istraživanje o vukovarskom junaku
Učenici vukovarske Osnovne škole Antuna Bauera okupljeni u grupu povjesničara, koju vodi profesor Joakim Sabadoš, prije godinu dana pokrenuli su hvalevrijedno istraživanje o junacima Domovinskog rata. Njihova namjera trajnog obnavljanja i očuvanja sjećanja na hrabre hrvatske branitelje koji su dali život za obranu hrvatske slobode više je od pukog podsjećanja. Žrtva hrvatskih branitelja trajno nas je obvezala da ih pamtimo, poštujemo i nikad ne zaboravimo, a to su ovi vukovarski osmoškolci vrlo ozbiljno shvatili.

Prvi projekt, o junačkoj pogibiji vukovarskog branitelja Alfreda Hilla, uspješno su realizirali i objavili u prigodnoj brošuri. Marljivo su nastavili i priveli kraju još jedno istraživanje, o još jednom hrabrom vukovarskom junaku, sinu legendarnog vukovarskog zapovjednika, Robertu Zadri. Činjenice iz njegova života, sudjelovanja u obrani grada i pogibije predstavili su 17. travnja u Hrvatskom domu u Vukovaru svojim kolegama iz OŠ Mijat Stojanović iz Babine Grede. Na predstavljanju su, među ostalima, bili i obitelj Zadro, saborski zastupnik Petar Mlinarić, predstavnici grada i udruga branitelja, ravnatelji obiju škola te, kao gosti, predstavnici Odjela hrvatskih vojnih glasila.

Na ideju da se detaljnije posvete priči o Robertu Zadri Robiju potaknuo ih je porazni podatak ankete koju su proveli među učenicima svoje škole, a prema kojoj je o spomenutom vukovarskom junaku tek manji broj nešto čuo i znao. Ne dopustivši da vrijeme izbriše sjećanje na nedavnu povijest, na slavne i ponosne trenutke obrane domovine i one koji su svojom ulogom u njoj dali nemjerljiv doprinos, posvetili su se opsežnom istraživanju. Razgovarali su s članovima obitelji, suborcima, Robertovim nekadašnjim školskim kolegama, zapravo svima koji su im mogli dati bilo koji podatak da upotpune i zaokruže priču o tom vukovarskom junaku. Robert Zadro bio je nastariji sin legende obrane Vukovara, Blage Zadre. U obranu se uključio na samom početku i kao pripadnik ATJ Lučko sudjelovao u akcijama na Plitvicama, u Petrinji, Glini, Dvoru na Uni? Kad napadi na Vukovar postanu sve otvoreniji, uključuje se u obranu Borova naselja. Zajedno s najhrabrijim suborcima okupljenima u Turbo vodu, vodi nadljudske borbe za grad. Iako biva ranjen i suočen s očevom pogibijom, neprekidnim borbama, situacijom u gradu koji sve teže odolijeva neprijateljskim napadima te naposljetku gubi bitku, Robert se uspijeva probiti iz okruženja. Ratni put nastavlja kao pripadnik interventnog voda 204. brigade, no, nažalost, pogiba u jednoj akciji svog voda u travnju 1992.


Osnovnoškolci iz Babine Grede u posjetu Vukovaru
Rad u kojem su ovi mladi povjesničari opisali saznanja do kojih su došli na županijskom je natjecanju ocijenjen kao jedan od najboljih, što im je izazov i veliki poticaj da nastave s istraživanjima. U dogledno vrijeme želja im je da svoje priče o junacima Domovinskog rata ujedine u knjizi, koja će, vjerujemo, biti vrijedan doprinos istini o Domovinskom ratu i nezaobilaznim pojedincima koji su zaslužili da ih uvijek pamtimo.

Hrvatske oružane snage, ponosne na svoju prošlost i nastavljajući tradiciju hrvatskih vojnika uvijek u službi mira, daju i danas svoj doprinos očuvanju mira i izvan naših granica. Stoga je na kraju ove zanimljive prezentacije osnovnoškolcima prikazan film "Čuvari svjetskog mira", o sudjelovanju naših pripadnika u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, kojeg su autori djelatnici Odjela hrvatskih vojnih glasila.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene