broj 210, listopad 2008.

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Ukrcaj budućih brodova HRM-a
Izlazak iz sustava po mnogo povoljnijim uvjetima
Vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga za Europu posjetio MORH i GSOS
IN MEMORIAM
Seminar u RACVIAC-u na temu "Sprečavanje sukoba"
Vijesti
Vojska pobjednika
Vojna psihologija
Pripadnici OSRH-a na triatlonskoj utrci Ironman
Novosti iz vojne tehnike

Snajperska djelovanja (V. dio)
Moderna oklopljena vozila
F-22A Raptor - europska premijera
McDonnell Douglas F-101 Voodoo
Podlistak - Homo Volans, rani hrvatski avijatičari 1550.-1925.
Web info


Ukrcaj budućih brodova HRM-a


U Finskoj su 14. listopada ukrcana dva broda klase Helsinki, Oulu (62) i Kotka (63), uoči njihova prijevoza u Hrvatsku, gdje će ih nakon tehničkog pregleda preuzeti HRM. Prijevoz se obavlja na temelju Ugovora o nabavci, koji je MORH 17. srpnja ove godine sklopio s finskom tvrtkom Patria Aviation Oy. Prema procjenama stručnjaka, očekuje se da bi se finskim brodovima HRM mogao koristiti još najmanje 10 do 12 godina.

Raketne topovnjače klase Helsinki imaju standardnu istisninu od 280 i punu od 300 tona. Dugačke su 45 i široke 8,9 metara. Maksimalni gaz im je tri metra. Za pogon rabe tri MTU 16V 538 TB92 motora, pojedinačne snage 7,52 MW (10 230 KS). Oni im omogućuju vršnu brzinu od 30 čvorova.

Osnovno im je naoružanje osam vođenih projektila brod-brod Saab RBS 15, kojima su naoružane i naše raketne topovnjače. Maksimalni je domet projektila 70 km. Topničko naoružanje sastoji se od jednog pramčanog topa Bofors 57/70 kalibra 57 mm. Za blisku protuzračnu obranu rabe se i dva dvostruka topa Sako kalibra 23 mm, smještena na nadgrađe iza zapovjednog mosta i jarbola. Umjesto jednog topa moguće je postaviti lanser za lake protu- zračne projektile Matra Mistral, dometa četiri kilometra. Za kontrolu zračnog prostora i površine mora rabi se motrilački radar 9GA 208, a za navođenje topničke paljbe Philips 9LV 225.


Najveća razlika u odnosu na naše raketne topovnjače klase Petar Krešimir, i najveći dobitak, jest činjenica da raketne topovnjače klase Helsinki imaju ugrađen aktivni sonar Simrad Marine SS 304, te tegljeni sonar Finnyards Sonac/PTA, koji im omogućava otkrivanje zaronjenih podmornica. S druge strane, protupodmorničko im je djelovanje ograničeno na dva bacača protupodmorničkih bombi.

Posada se sastoji od 30 časnika, dočasnika i mornara.

(izvor: Janes Fighting Ships 2006-2007)

Pripremili M. GALIĆ i D. VLAHOVIĆ


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene