broj 216, studeni 2008.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT

Zadnja promjena: 15.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Ispraćaj pripadnika 2. hrvatskog kontingenta u misiju UNDOF
Predstavljanje nove jurišne puške na strelištu "Jamadol" u Karlovcu
Proveden Temeljni tečaj upravljanja osobljem

U Požegi prisegnuli prvi dragovoljni ročnici
U RACVIAC-u održan orijentacijski tečaj
Objavljena knjiga "Afganistan - nikad završen sukob" autora Roberta Mikca, bivšeg časnika OSRH-a i sudionika misije ISAF
VOJNA PSIHOLOGIJA - Stavovi novaka prema ulasku u djelatnu vojnu službu
Vijesti
Vijesti iz svijeta
Novosti iz vojne tehnike
Biotehnologija u vojnoj primjeni
Specijalne postrojbe Kraljevine Malezije
Orion uzvraća udarac?!

Convair F-106 Delta Dart
Podlistak - Homo Volans, rani hrvatski avijatičari 1550.-1925.
Web info
Predstavljanje nove jurišne puške na strelištu "Jamadol" u Karlovcu
Nova hrvatska puška po standardima NATO-a
"Po svim tehničkim pokazateljima i podacima puška izgleda vrlo kvalitetno i profesionalno te nema razloga sumnjati da neće uspješno proći sva testiranja i biti jedna od najboljih pušaka na svijetu", rekao je ministar Vukelić. Najavio je da je za prvu nabavku puške u MORH-u u ovom trenutku predviđena brojka od 2000 primjeraka u prvoj godini, s time da će dijelom "prve pošiljke" biti opskrbljeni i pripadnici OSRH-a koji djeluju u međunarodnim mirovnim misijama. Konačni je cilj, u nekoliko godina, opskrbiti kompletni OSRH "vehaesicom"


Suradnja karlovačke tvrtke HS produkt s MORH-om i OSRH-om na razvoju jurišne puške VHS 5,56 mm službeno je otpočela Ugovorom o suradnji od 13. travnja 2007., a prva ispitivanja oružja obavljena su u lipnju iste godine. Dan službene prezentacije, 24. studenoga, bio je i prvi dan trotjednih ispitivanja prve serije od 40 proizvedenih pušaka. Tog dana je na strelištu "Jamadol" u Karlovcu, u organizaciji Hrvatske kopnene vojske i HS produkta održana dvostruka prezentacija: teoretska i praktična. U skladu s važnošću što je razvoj puške ima za buduće opremanje OSRH-a, događaju su nazočili i najviši dužnosnici MORH-a i OSRH-a: ministar obrane Branko Vukelić, državni tajnici Željko Goršić i Mate Raboteg, načelnik GSOSRH general zbora Josip Lucić, glavni inspektor OSRH-a general pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac i drugi. Uime tvrtke HS produkt na "Jamadol" su došli direktor Željko Pavlin te suvlasnici Ivan Žapčić i Marko Vuković. Važnost događaja potvrdilo je i veliko zanimaje hrvatskih medija.


Jurišna puška VHS 5,56 mm
Nakon službenog dočeka ministra obrane i načelnika GS-a te svečanog postrojavanja Gardijske mehanizirane brigade, uslijedila je teoretska prezentacija u "izvedbi" predstavnika HS produkta. Opisana je povijest razvoja puške VHS te njezine tehničke specifikacije. Bitno je napomenuti da financiranje razvoja puške uglavnom pada na HS produkt, no pomoć MORH-a je velika. O njoj je govorio brigadni general Milan Knežević, načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a. Sva testiranja i ispitivanja obavljaju se i obavljat će se u suradnji sa stručnjacima OSRH-a, koji su pružili i pomoć pri izradi programa ispitivanja. Za razvoj puške koristi se kapacitetima streljane "Jamadol", a OSRH osigurava i streljivo. I sva daljnja ispitivanja obavljat će se uz pomoć pripadnika OSRH. Štoviše, predstojeća ispitivanja prve serije od 40 pušaka ponajviše će obavljati upravo hrvatski vojnici. Vidjet će se "kako puška leži vojniku", a stručne primjedbe iz OSRH bit će ključne za korekcije mogućih problema, ili još detaljniji tehnički razvoj. Naposljetku će se obaviti završna ispitivanja, u kojima će se djelovanje puške ispitati u ekstremnim uvjetima (kiša, snijeg, blato, vrućina, hladnoća, magla...). Očekuje se da sva ispitivanja budu završena u prva tri mjeseca iduće godine i da puška tada bude spremna za redovitu nabavu za potrebe OSRH-a. Bitno je naglasiti da se puška razvija po standardima NATO-a i da će biti kompatibilna s nekim tipovima naoružanja koji su u čestoj uporabi vojski zemalja članica Saveza.


Događaju su nazočili i najviši dužnosnici MORH-a i OSRH-a.
Nakon uspješnog prolaza raznih testiranja trebalo bi uslijediti opremanje OSRH spomenutom jurišnom puškom, a za njezinu nabavu zanimanje su pokazale i druge zemalje.
Nakon prezentacije, ministar Vukelić je dao izjavu za medije u kojoj je razvoj jurišne puške, koja je već stekla nadimak "vehaesica", nazvao strateškim projektom, koji će na neki način pridonijeti i pozicioniranju OSRH-a unutar NATO-a. No, on ima i širu važnost, gospodarsku, nosi stotine novih radnih mjesta te potvrđuje znanje i pamet hrvatskih inovatora. Ministar je najavio da je za prvu nabavku puške u MORH-u u ovom trenutku predviđena brojka od 2000 primjeraka u prvoj godini, s time da će dijelom "prve pošiljke" biti opskrbljeni i pripadnici OSRH-a koji djeluju u međunarodnim mirovnim misijama. Konačni je cilj u nekoliko godina opskrbiti kompletni OSRH "vehaesicom". S obzirom na brojnost ljudstva OSRH-a, ministar vjeruje da će to financijski biti moguće.
"Po svim tehničkim pokazateljima i podacima, puška izgleda vrlo kvalitetno i profesionalno te nema razloga sumnjati da neće uspješno proći sva testiranja i biti jedna od najboljih pušaka na svijetu", zaključio je Vukelić.
Sva predstavljanja i izjave bili su potkrijepljeni praktičnom demonstracijom na streljani: pucali su i djelatnici HS-a, ali i hrvatski vojnici. Ako sve bude u redu, poznati citat "hrvatska puška na hrvatskom ramenu" mogao bi biti oživotvoren u punom smislu riječi. HS produkt se proslavio u svijetu svojim pištoljem. Tako bi moglo biti i s puškom?

TEHNIČKI PODACI

Jurišna puška VHS proizvodi se u dvije inačice: osnovni model VHS-D i skraćeni model VHS-K. Obje ispaljuju streljivo kalibra 5,66 mm NATO. Puške su konstruirane po bull-pup načelu, kojim se skraćuje ukupna duljina oružja pri očuvanoj punoj duljini cijevi. Takva konstrukcija vojniku omogućava lakše rukovanje, čemu pripomaže i činjenica da je VHS među najlakšima u klasi.

TIP VHS-D VHS-K

DIMENZIJE
Kalibar 5,56x45 mm 5,56x45 mm
Duljina 765 mm 665 mm
Širina 43 mm 43 mm
Visina 230 mm 230 mm
Visina (spremnik 30) 300 mm 300 mm
Visina (spremnik 20) 260 mm 260 mm
Duljina cijevi 500 mm 410 mm

MASA
Bez spremnika 3400 g 3300 g
Spremnik 30 116 g 116 g
Spremnik 20 86 g 86 g
Bubanj 230 g 230 g
Nožice 128 g 128 g
Picatinny šine 20 g 20g
Remen za nošenje 128 g 128 g
Nož s nožnicom 370 g
Optički ciljnik (izbor) cca 214 g

OSTALI PODACI
Brzina metka 950 m/s 940 m/s
Brzina paljbe/min 750 metaka 760 metaka
(izvor: HS produkt)


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene