broj 244, lipanj 2009.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
HS PRODUKT
MEĐUNARODNA SURADNJA
OBUKA ZA NADZOR ZRAČNOG PROSTORA

MEĐUNARODNI TEČAJ
TRIJUMF MORH-a u Crikvenici
Vijesti
Vijesti iz svijeta
Novosti iz vojne tehnike
Kraj sukoba na Šri Lanki?
Izumiru li jurišnici? (II. dio)
Novi pristupi protuminskoj borbi
Povijest njemačkog podmorničarstva - prethodnici prvih serijskih podmornica
Podlistak - vojni udari, kratka povijest od 1945. do 2009.
HS PRODUKT
Hrvatska jurišna puška VHS
"Vehaesica" je prošla teška iskušenja i apsolutno zadovoljila sve tražene kriterije OSRH, dakle i NATO-a. Kvaliteta puške VHS je, kako stručnjaci kažu, neupitna, a jasno je da je i ulazak Hrvatske u NATO još šire otvorio vrata za hrvatske tvrtke na stranim tržištima...


Navratite li u Karlovac i uputite li se u sjedište tvrtke HS Produkt, neće vas zabljesnuti nikakva raskoš. Naravno, riječ je o tvornici, pa se tako nešto i ne očekuje. No, drugačije nije ni u prostorijama gdje boravi i radi uprava, a koje se također nalaze u sklopu tvorničkih postrojenja. Čini se da je sve maksimalno funkcionalno i ne postoje nikakvi detalji koji bi se činili nepotrebnima. Tko zna, možda se poslovna filozofija HS Produkta, koja ih je i dovela do današnjeg globalnog uspjeha, ogleda upravo u toj jednostavnosti i koncentraciji isključivo na posao. To je bio jedini mogući put za tvrtku izraslu praktički iz ništice, na području Hrvatske koje je iz ratnog vihora izišlo kao jedno od najoštećenijih. Tvrtku koja je napredovala na tržišnom području rezerviranom, kako se mislilo, samo za velike "igrače", poduprte dugom tradicijom, bogatstvom svojih zemalja ili veličinom tržišta.
Priča o svjetskom uspjehu hrvatskog pištolja HS 2000 već je mnogo puta ispričana i traje do danas. Nekome bi to mogao biti dovoljan razlog za spavanje na lovorikama i mirnu proizvodnju te ubiranje profita. No, u HS Produktu to, očito, nisu željeli dopustiti. Sada je aktualan novi projekt, čije značenje nadmašuje običnu proizvodnju.

Od eksperimenta do prve pokusne serije
Planovi razvoja hrvatske jurišne puške pokrenuti su zajedno s osnivanjem tvrtke i razvojem pištolja negdje početkom devedesetih. Prva izrađena inačica sličila je na glasoviti AK-47 u bull-pup verziji s kalibrom 7,62. Konstrukcija je imala prilično nedostataka, ali poslužila je svrsi. Nešto se naučilo, stečena su nova iskustva. Sredinom 90-ih eksperimentiralo se sa sličnim proizvodom, no uz tzv. odgođeno bravljenje. Ni to rješenje nije donijelo zadovoljstvo. Bilo je i razgovora s uglednim stranim proizvođačima, razmatrala se proizvodnja pušaka po licenciji u postrojenjima HS Produkta, a razvijao se i jedan prototip koji je po odlikama bio sličan glasovitoj M-16. Naposljetku, prije otprilike šest godina otpočeo je razvoj onoga što danas nazivamo jurišnom puškom VHS. Izrađeni su prototipovi i krenulo se s intenzivnim testiranjem.


Svakako, da bi projekt uhvatio čvrste korijene, bila je potrebna i pomoć Hrvatske vojske, s jasnom namjerom da Oružane snage RH jednog dana postanu i korisnici novog naoružanja. Opremanje novom jurišnom puškom jedan je od prioriteta modernizacije OSRH, čija je službena puška dosad bio AK-47. Ulazak u NATO podrazumijevao je kalibar 5,56 mm i to je automatski eliminiralo tzv. istočne inačice, a HS Produktu pomoglo pri usmjerenju. U svakom slučaju, potpora MORH-a i OSRH ogledala se u nekoliko segmenata razvoja i imala višestruku korist. Iako sam novčani iznos nije imao velikog udjela u ukupnom ulaganju u razvoj VHS-a, potpora države značila je injekciju sigurnosti za HS Produkt, a od golemog značenja bilo je iskustvo i znanje stručnjaka OSRH koji su počeli sudjelovati u projektu. Naravno, MORH je pomogao i ustupanjem svojih streljana i poligona.
Bitan dokument za razvoj VHS-a bio je Ugovor o suradnji koji su 13. travnja 2007. potpisali MORH i HS Produkt. Nije trebalo dugo čekati da na tom temelju otpočnu i zaista intenzivna ispitivanja. Sve je službeno predstavljeno 24. studenoga iste godine na strelištu Jamadol u Karlovcu: pred oči javnosti iznijeta je pokusna serija od 40 pušaka, izrađena u dvije inačice, s kratkom i dugom cijevi. Kolika je važnost pridana projektu potvrdio je dolazak ministra obrane Branka Vukelića i načelnika GSOSRH generala zbora Josipa Lucića. Upravo je ministar dao golemu težinu "vehaesici" nazvavši je strateškim projektom koji će pridonijeti pozicioniranju OSRH unutar NATO-a, ali je istaknuo i njezinu gospodarsku važnost u otvaranju novih radnih mjesta i potvrditi mogućnosti hrvatskih tvrtki i inovatora. Već tada je izražen optimizam i uvjerenje da će se puška pokazati kvalitetnom i proći sva najstroža testiranja što ih propisuju standardi Sjevernoatlantskog saveza.
Ugovorom će OSRH do kraja tekuće godine preuzeti 1000 kompleta "vehaesice". Uz pušku, komplet podrazumijeva i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu

Testiranje u najekstremnijim uvjetima
Ta testiranja podrazumijevaju da puška bude podvrgnuta najekstremnijim mogućim vremenskim i uporabnim uvjetima (visokoj i niskoj temperaturi, vodi, pijesku, mehaničkim udarima, čestim ispaljenjima) i da nakon toga bude i dalje sigurna za onoga koji je upotrebljava te da i dalje bude pouzdana i precizna. Već se i prije znalo da puška mora biti i praktična, jednostavno "ležati" vojniku. Sigurno da sve to nitko nije mogao isprobati bolje od pripadnika OSRH, koji su davali vlastita mišljenja i primjedbe, od kojih su neke i usvojene. U svakom slučaju, "vehaesica" je prošla teška iskušenja i apsolutno zadovoljila sve tražene kriterije OSRH, dakle i NATO-a. Na konferenciji za medije u MORH-u, 12. svibnja, rezultati testiranja javno su izneseni i nakon tri dana uslijedilo je sklapanje dvaju ugovora u Karlovcu. Ministar Vukelić i direktor HS Produkta Željko Pavlin potpisali su Okvirni sporazum o nabavi jurišne puške VHS za potrebe opremanja OSRH te Ugovor koji se odnosi na prvu fazu tog opremanja. Ugovorom će OSRH do kraja tekuće godine preuzeti 1000 kompleta "vehaesice". Uz pušku, komplet podrazumijeva i sedam spremnika, remen, pribor za čišćenje te upute za uporabu. "Javnu premijeru" puške su doživjele na proslavi Dana OSRH 28. svibnja, također u Karlovcu. Nosile su je neke od postrojbi OSRH.
Okvirni sporazum ima veću težinu, jer je stvorio preduvjete da cijele Oružane snage RH u sljedeće četiri godine budu opremljene s 20 tisuća hrvatskih pušaka, a HS Produkt i MORH će i dalje zajednički raditi na njezinu razvoju. Cijele Oružane snage RH opremljene hrvatskom puškom? Taj scenarij bi još prije koju godinu mnoge ostavio u potpunoj nevjerici, ali u HS Produktu nisu željeli dijeliti takav stav. "Naravno da smo dovoljno veliki za proizvodnju VHS-a! Recite mi, koji privatni proizvođač pušaka u Europi ima više radnika nego mi?" Eto, tako direktor HS Produkta Željko Pavlin odgovara na pitanja koja izviru iz spomenute nevjerice.
Takva samouvjerenost nije bezrazložna, osobito nakon svjetskog uspjeha pištolja HS 2000 i izjava koje su o "vehaesici" govorile kao o "najboljoj pušci na svijetu u njezinoj klasi". U razgovoru s nama, Pavlin je ipak spustio tenziju rekavši da je, prema njihovim ispitivanjima, ona doista "vrh svjetske klase", no proglasiti takav proizvod najboljim na svijetu nije moguće.
Puška VHS je novi proizvod, ali njezina budućnost vodi i dalje od opremanja hrvatskih vojnika. Logični je cilj - izvoz! HS Produkt je već dokazan na svjetskom tržištu oružja i slovi kao pouzdan i ugledan proizvođač i partner. Kvaliteta puške VHS je, kako stručnjaci kažu, neupitna, a jasno je da je i ulazak Hrvatske u NATO još šire otvorio vrata za hrvatske tvrtke na stranim tržištima.

U projektu "jurišna puška" HS Produkt je potvrdio neupitnu stručnost, znanje, profesionalizam, dosljednost i tržišnu dinamičnost te još jednom postao primjer hrvatskom poslovnom svijetu
U projektu "jurišna puška" HS Produkt je potvrdio neupitnu stručnost, znanje, profesionalizam, dosljednost i tržišnu dinamičnost te još jednom postao primjer hrvatskom poslovnom svijetu. MORH je potvrdio da davno izrečena želja da OSRH bude opremljen ponajprije vrhunskim hrvatskim proizvodima nije utopija ili prazna priča. Njihova sprega rezultirala je "vehaesicom", puškom koja će, vjeruje se, uskoro postati svjetski poznat proizvod hrvatske namjenske industrije.

Tehnički podaci

- kalibar 5,56x45 NATO;

- primijenjena je moderna bull-pup konstrukcija, čime je smanjena ukupna dužina oružja, a zadržana velika dužina cijevi;

- načinjena od kvalitetnog čelika i otpornih polimera;

- može se opremiti raznom dodatnom opremom kao što su bacač granata, sklopive nožice, optički ciljnik ili baterijska svjetiljka;

- proizvodi se standardna puška VHS-D s cijevi dužine 500 mm i skraćena VHS-K s cijevi dužine 410 mm;

- masa, bez spremnika, standardne inačice jest 3,5 kg, a skraćene 3,4 kg;

- masa praznog spremnika za 30 metaka jest 116 grama;

- spremnik načinjen od prozirnog polimera, radi na načelu posudbe plinova, a brzina paljbe je 750 metaka/min


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene