broj 261, listopad 2009.

Ante NAZOR, ravnatelj Centra

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
PREDSJEDNIK MESIĆ U "ĐURI ĐAKOVIĆU" I NA "GAŠINCIMA"
10 GODINA SUDJELOVANJA U MIROVNIM MISIJAMA
SVEUČILIŠTE NORWICH U VERMONTU
POSJET ŠVEDSKIH ZRAKOPLOVACA HRZ-u
POSJET KRALJEVINI DANSKOJ
17. HRVATSKO VOJNO-REDARSTVENO HODOČAŠĆE
MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA BLACK BEAR 2009
Vijesti
Vijesti iz svijeta
Novosti iz vojne tehnike
Ratovanje u planinama - moderno doba
Bombarderi jučer, danas i (možda) sutra! (V. dio)
Novo proljeće klasičnih podmornica (II. dio)
Obalni minopolagači klasa UC I, II i III
Podlistak - rani hrvatski avijatičari 1554.-1927.
DOMOVINSKI RAT
HRVATSKI MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKI CENTAR DOMOVINSKOG RATA U SURADNJI S HRVATSKIM VOJNIKOM OBJAVLJUJE AUTENTIČNE DOKUMENTE I MEMOARSKO GRADIVO VEZANO UZ DOMOVINSKI RAT
Ubrzana priprema JNA za borbeno djelovanje u RH


Nakon barikada i oružane pobune Srba u kolovozu 1990. na području Knina, Benkovca i Obrovca, te provedenog izjašnjavanja o srpskoj autonomiji u Hrvatskoj, nemiri i terorističko djelovanje srpskih ekstremista proširili su se i na druga područja Republike Hrvatske gdje je srpsko pučanstvo živjelo u većem broju. Zbog potrebe opremanja pričuvnoga sastava policije, ali i radi boljega nadzora nad oružjem, MUP RH zapovjedio je 28. rujna 1990. svim sekretarijatima unutarnjih poslova i postajama javne sigurnosti u RH da povuku 60% naoružanja pričuvnog sastava. Tome se usprotivilo srpsko stanovništvo, pa je u Petrinji, Glini, Dvoru na Uni, Obrovcu i Donjem Lapcu došlo do nemira i napada ekstremnih Srba na policijske postaje. Zbog toga su Specijalne snage MUP-a RH 28. rujna 1990. poslane na Banovinu uspostaviti javni red i mir. Tom je prilikom u noći 28./29. rujna ranjen hrvatski redarstvenik Josip Božićević.

Odmah nakon spomenutih događaja te proglašenja autonomije srpskog naroda u Hrvatskoj i poziva Srpskog nacionalnog vijeća Srbima da se odupru hrvatskoj vlasti (od 30. rujna), Komanda 5. vojne oblasti (sa sjedištem u Zagrebu) zapovjedila je 2. listopada 1990. podređenim postrojbama da prijeđu na "ubrzano osposobljavanje i skraćeni metod obučavanja mladih vojnika" za borbeno djelovanje. Zapovijed koju je potpisao general-pukovnik Andrija Rašeta pokazuje da se vodstvo JNA ubrzano pripremalo za oružano djelovanje. Već sljedećeg dana (3. listopada) Komanda 5. vojne oblasti poslala je podređenim postrojbama "Informaciju o najnovijim aktuelnim zbivanjima u nekim delovima R. Hrvatske", koju je potpisao "pomoćnik komandanta za politički rad i pravne poslove" general-potpukovnik Ivo Tominc. U njoj je, između ostaloga, navedeno:


Proglašavanje srpske autonomije u Hrvatskoj 01. 10. 1990. (...) dalje je usložilo i onako tešku političko-bezbednosnu situaciju u R. Hrvatskoj, ali i u Jugoslaviji. Na području kninske krajine i dela Like ponovo se dižu barikade na putevima, železnički promet je uglavnom u prekidu, ponovno se organizuju straže i sl. Jednovremeno situacija se na sisačko-banijskoj regiji bitno ne poboljšava. Naprotiv, prema proverenim informacijama, iz više izvora, veći deo muškog stanovništva iz s. Oblja, Šaša i Majske Poljane, SO Glina napustio je svoje domove i povukao se u šume sa oružjem. Raspolažu sa znatnom količinom ručnih bombi čije je poreklo nepoznato. Pojedini aktivisti SDS zagovaraju da u slučaju intervencije "specijalaca" prema Glini napadnu neko od hrvatskih sela u SO Glina.

U Petrinji, a nakon protestnog mitinga srpskog stanovništva u Banskom Grabovcu u organizaciji Socijalističke stranke Hrvatske i govora njenog predsednika Bore Mikelića, situacija je nešto povoljnija. U kasarni NH "Vasilj Gaćeša" u Petrinji od 01. 10. 1990. g. više nema građana koji su se tu sklonili u strahu od intervencije "specijalaca" MUP-a Hrvatske.

Povod najnovijim događajima u R. Hrvatskoj je poznat i o njemu je bilo reči u informaciji ove K-de od 01. 10. 1990. god. Međutim, proglašavanje "srpske autonomije u Hrvatskoj", događaji na Baniji i akcija "specijalaca" MUP-a Hrvatske, različito se inte?rpretiraju i tumače. U mas. mediju vlada pravi psihološko-propa?gandni rat, a tome posebno doprinose isključivosti stranačkih prvaka desničarske orjentacije. Bez namjere da se interpretiraju njihove izjave, s jedne strane o potrebi "mobilizacije srpskog naroda i formiranju dobrovoljačkih odreda za zaštitu srpskog naroda", ili druge strane kako "srbijansko-beogradska oligarhija zaista želi izazvati građanski rat", do stava-poziva Socijalističke stranke Slovenije, koja poziva Skupštinu Slovenije da raspiše referendum o izlasku Slovenije iz federacije i iz Beograda povuče sve predstavnike Slovenije, otkaže gostoprimstvo organima federacije i preuzme sve državničke funkcije - od monetarnih do obrambenih.

U kontekstu tih događaja ni JNA nije pošteđena. Napada se s različitih strana i s različitim tendencijama. "Vjesnik" 02. 10. 1990. godine u komentaru - "armija - krajnje je vrijeme za depolitizaciju JNA, kako zbog njezine heterogenosti ne bi izbio sukob i unutar nje" - između ostalog se naglašava: "?izbjegavanjem da se decidno izjasni o političkom i sigurnosnom stanju u zemlji, armija u stvari postaje monetom za potkusurivanje različitim političkim opcijama koje svoje temeljno uporište nalaze u inzistiranju na utvrđenju izvanrednog stanja i vraćanja na staro", "...šutnjom o petrinjskim događajima, sada se armija sama dovela u situaciju? da se mnogi pitaju: na čijoj je strani?" Ovakva situacija i njeno stalno podgrijavanje kao i sijanje nepo?verenja prema JNA, kao jedinstvene oružane sile svih naših naroda i narodnosti, nepovoljno utiču na ukupnu političko-bezbednosnu situaciju.


Pored ostalog, tu činjenicu potvrđuje i grub - bezobziran postupak specijalaca MUP-a prema ppukovniku Janković Miloradu iz garnizona Petrinja. Naime njega su 29. 09. 1990. godine "specijalci" MUP-a za?ustavili u Petrinji, naredili mu da izađe iz auta, legitimisali, pretresli na vrlo grub način i s uperenom poluautomatskom puškom, iako ppukovnik Janković nije pružao otpor i jasno rekao da je oficir JNA. (...)

Obzirom na izneto složeno stanje u zemlji, posebno u R. Hrvatskoj, dana 02. 10. 1990. g., sazvana je vanredna sednica predsedništva SFRJ. (...) Odeljenje za politički rad će u vezi s tim dostaviti blagovremeno informaciju.

? U sljedećem broju: iz tužbe JSDS-a protiv Hrvatske zbog pripreme genocida nad srpskim narodom u Hrvatskoj (uvodne napomene)


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene