broj 291, svibanj 2010.

OJI
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
15. OBLJETNICA VRO BLJESAK
HRVATSKO-AMERIČKE OBRAMBENE KONZULTACIJE
GLAVNI TAJNIK NATO-a U ZAGREBU
19. GODIŠNJICA STRADANJA 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA
VOJNOOBAVJEŠTAJNA BOJNA HKoV-a
KONDICIJSKE PRIPREME
VJEŽBA BOJNE NBKO I VOJNOGA ZDRAVSTVENOG SREDIŠTA
VOJNA VJEŽBA LOGISTIČKE POSTAJE
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Pozicioniranje Obalne straže Republike Hrvatske
Egipatska ratna mornarica
Podlistak - BITKE NAPOLEONA BONAPARTEA

MORH
HRVATSKO-AMERIČKE OBRAMBENE KONZULTACIJE
Sjedinjene Američke Države prepoznaju strateško značenje Republike Hrvatske, osobito za stabilnost u regiji, i ove će konzultacije dati novu kvalitetu našoj razvijenoj bilateralnoj suradnji, istaknuo je veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley


Uvodnim obraćanjem ministra obrane Branka Vukelića, 4. svibnja u Zagrebu započele su dvodnevne hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije.

Američko izaslanstvo predvodio je Joseph McMillan, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za međunarodna sigurnosna pitanja, a u njemu su bili veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj NJ.E. James B. Foley i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote brigadni general Lary Shellito te suradnici. S hrvatske strane nazočni su, uz ministra Vukelića, bili državni tajnik Pjer Šimunović i zamjenik načelnika GSOSRH general-pukovnik Slavko Barić sa suradnicima. Ministar Vukelić je, istaknuo da će i ove bilateralne obrambene konzultacije pridonijeti jačanju, širenju i produbljivanju suradnje dviju prijateljskih zemalja, na obostranu korist. Podsjetio je na to da se bliska politička i obrambena suradnja počela izgrađivati još u združenim naporima izgradnje mira, sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe. "Ovom prigodom iskazujem zahvalnost Nacionalnoj gardi Minnesote, jer je suradnja s njom, uz punu američku potporu, bila od velike važnosti osobito u provođenju obrambenih reformi", rekao je. Vukelić je naglasio važnost sveobuhvatne američke pomoći, osobito pomoći vezane za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama, kako kroz programe školovanja, strateškog transporta, opremanja, zajedničkih vježbi i združene obuke tako sudjelovanjem u humanitarnim projektima i donacijama. Republika Hrvatska, naglasio je ministar Vukelić, iznimno cijeni američko ustupanje terenskih vozila s balističkom zaštitom i oklopnih vozila visoke prohodnosti, kao i ponudu cijelog niza drugih vojnih sredstava za još uspješniju provedbu zadaća, osobito u operaciji ISAF. Istaknuo je zajednički hrvatsko-američki OMLT, koji postiže značajne rezultate.

Republika Hrvatska, koja je navršila prvu godinu punopravnog članstva u NATO-u, zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama na neprocjenjivoj političkoj potpori u ostvarivanju jednog od hrvatskih strateških ciljeva, rekao je Vukelić, dodavši da i Hrvatska pruža punu potporu zemljama u susjedstvu na njihovu euroatlantskom putu. Hrvatska od 2003. sudjeluje u ISAF-u. Ove godine povećat ćemo naš kontingent za 7%, te ćemo u operaciju uputiti helikopterske, topničke i logističke instruktore i dva policijska OMLT-a. Time će, istaknuo je ministar Vukelić, 40 posto hrvatskog kontingenta biti uključeno u obuku afganistanskih sigurnosnih snaga. Ove bilateralne obrambene konzultacije, slijedom dosadašnjih iskustava, potaknut će daljnje proširenje suradnje, osobito u pogledu sudjelovanja u operacijama.

Obraćajući se nazočnima, veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley istaknuo je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju strateško značenje Republike Hrvatske, osobito za stabilnost u regiji, te da će ove konzultacije dati novu kvalitetu našoj razvijenoj bilateralnoj suradnji.

Razvitak odnosa na obrambenom području utemeljen je na odličnim političkim odnosima, rekao je Joseph McMillan, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a, istaknuvši važnost suradnje Republike Hrvatske s Nacionalnom gardom Minnesote. Veze s Hrvatskom su snažne, a od 2003. godine, od uključivanja hrvatskih vojnika u ISAF, američki su zapovjednici impresionirani profesionalnošću hrvatskih vojnika. Hrvatska daje velik doprinos miru i stabilnosti ne samo u jugoistočnoj Europi nego i šire.

U sklopu bilateralne suradnje, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon McAloon svečano je bivšem vojnom izaslaniku RH u SAD-u brigadiru Damiru Terziću, predao medalju Legion of Merit za osobite zasluge za razvoj američko-hrvatskih odnosa.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene