broj 291, svibanj 2010.

HINA
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
15. OBLJETNICA VRO BLJESAK
HRVATSKO-AMERIČKE OBRAMBENE KONZULTACIJE
GLAVNI TAJNIK NATO-a U ZAGREBU
19. GODIŠNJICA STRADANJA 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA
VOJNOOBAVJEŠTAJNA BOJNA HKoV-a
KONDICIJSKE PRIPREME
VJEŽBA BOJNE NBKO I VOJNOGA ZDRAVSTVENOG SREDIŠTA
VOJNA VJEŽBA LOGISTIČKE POSTAJE
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Pozicioniranje Obalne straže Republike Hrvatske
Egipatska ratna mornarica
Podlistak - BITKE NAPOLEONA BONAPARTEA

GLAVNI TAJNIK NATO-a U ZAGREBU
Hrvatski vojnici rade sjajan posao u Afganistanu
Anders Fogh Rasmussen, glavni tajnik NATO-a, rekao je nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor da Sjevernoatlantski savez jako cijeni hrvatski doprinos misiji u Afganistanu, ocijenivši da "hrvatski vojnici rade sjajan posao". Rasmussen je u svom prvom posjetu Zagrebu otkad je Hrvatska prije godinu dana postala punopravnom članicom Saveza


Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je 30. travnja, na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor, da je svrha misije NATO-a u Afganistanu obučiti pripadnike afganistanskih snaga kako bi oni sami preuzeli odgovornost za sigurnost u svojoj zemlji. "Cilj nam je predati odgovornost samim Afganistancima kada okolnosti to dopuste... Stoga je izvanredno važno uvježbati afganistanske snage sigurnosti kako bi one stekle potrebne kapacitete", rekao je glavni tajnik NATO-a. "Jako cijenimo sudjelovanje hrvatske vojske u misiji u Afganistanu... Hrvatski vojnici rade sjajan posao."

Premijerka Kosor je novinarima rekla da se Rasmussenov posjet poklopio s glasovanjem u Hrvatskom saboru o povećanju našeg kontingenta u Afganistanu za 20 vojnika. "U razgovoru s Rasmussenom istaknula sam da tri hrvatska tima sudjeluju u obuci afganistanske vojske, a dva tima u obuci afganistanske policije", rekla je premijerka. "Ono u čemu se Vlada RH i glavni tajnik NATO-a slažu jest da treba učiniti sve za osnaživanje afganistanske vojske i policije kako bi one mogle samostalno djelovati."

Rasmussen je rekao da mu činjenica što boravi u Zagrebu na dan kad se glasuje o povećanju kontingenta čini "osobito zadovoljstvo". "To svjedoči o snažnom opredjeljenju hrvatske Vlade za NATO", rekao je.

Premijerka Kosor je podsjetila da je Hrvatska nedavno proslavila prvu obljetnicu ulaska u NATO. "Mi smo predana, vjerna i ponosna članica NATO-a", rekla je, dodajući da Hrvatska sada sudjeluje u 14 mirovnih misija diljem svijeta. Premijerka je isto tako naglasila da Hrvatska predano podupire nastojanja svih zemalja jugoistočne Europe na putu prema euroatlantskim integracijama. "Istaknula sam da smo se zauzimali da Bosna i Hercegovina uđe u NATO-ov Akcijski plan za članstvo (MAP), što se sada i dogodilo", rekla je premijerka dodajući kako je sada važno da BiH provede sve potrebne reforme. "U tom smislu gledamo vrlo pozitivno na ulazak BiH u MAP."

"Hrvatska će i dalje pomagati... Uistinu mislimo da jesmo i da možemo biti lider u ovome dijelu svijeta te pomoći svojim susjedima na njihovu euroatlantskom putu", rekla je hrvatska premijerka.

Rasmussen je istaknuo da je od početka njegova mandata NATO donio dvije važne odluke za zemlje jugoistočne Europe. "U prosincu 2009. dodijelili smo MAP Crnoj Gori, a prošli tjedan i BiH... Pozivam političke čelnike u BiH da provedu reforme u svojoj zemlji. One su preduvjet za postizanje punog potencijala MAP-a", rekao je glavni tajnik NATO-a, pohvalivši hrvatsku Vladu za "njezine napore u olakšavanju procesa integracije na Balkanu".

Osvrnuo se i na predstojeći samit NATO-a u studenome u Lisabonu, na kojemu bi se trebao prihvatiti novi strateški koncept NATO-a.

"Želimo novi NATO, koji će biti sposoban odgovoriti na izazove 21. stoljeća... ali temeljna zadaća NATO-a ostat će ista kao i dosad - obrana teritorija zemalja članica organizacije. Na samitu ćemo potvrditi to načelo solidarnosti", rekao je Rasmussen.

Premijerka Kosor je također rekla kako je s glavnim tajnikom NATO-a razgovarala i o mogućnostima da Hrvatska kao punopravna članica dobije dodatne poslove vezane za opremanje snaga NATO-a. "Vlada RH će u tom smislu davati potporu hrvatskim tvrtkama kako bi one sudjelovale u tim natječajima", rekla je.

Rasmussena je primio i predsjednik RH Ivo Josipović, a glavni tajnik NATO-a bio je i na radnoj večeri s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem i ministrom obrane Brankom Vukelićem te razgovarao o novom strateškom konceptu Saveza.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene