broj 291, svibanj 2010.

VIJESTI

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
15. OBLJETNICA VRO BLJESAK
HRVATSKO-AMERIČKE OBRAMBENE KONZULTACIJE
GLAVNI TAJNIK NATO-a U ZAGREBU
19. GODIŠNJICA STRADANJA 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA
VOJNOOBAVJEŠTAJNA BOJNA HKoV-a
KONDICIJSKE PRIPREME
VJEŽBA BOJNE NBKO I VOJNOGA ZDRAVSTVENOG SREDIŠTA
VOJNA VJEŽBA LOGISTIČKE POSTAJE
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Pozicioniranje Obalne straže Republike Hrvatske
Egipatska ratna mornarica
Podlistak - BITKE NAPOLEONA BONAPARTEA

Bilateralni odnosi OSRH i talijanskih OS


U skladu s planom bilateralne vojne suradnje s OS Talijanske Republike, 15. veljače održao je ravnatelj HVU "Petar Zrinski", general-bojnik Mirko Šundov, predavanje polaznicima IASD-a (Škole obrane) uz nazočnost predsjednika CASD-a, admirala Marcantonija Trevisanija, na temu strateškog scenarija proširenog Sredozemlja iz balkanske perspektive "Strategic scenario of the enlarged Mediterranean from Balkan perspective". Uspješna suradnja potvrđuje se i sudjelovanjem naših časnika, polaznika 12. naraštaja ZSŠ "Blago Zadro" na vježbi Macchiavelli u ISSMI-ju (Ratnoj školi) od 24, do 27. travnja. Vježba Macchiavelli treća je u nizu od pet vježbi koje polaznici ISSMI-ja provode tijekom akademske godine.

Može se primijetiti da je suradnja na području izobrazbe između HVU i CASD-a, nakon održanih predavanja, slanja polaznika u tri naraštaja i sudionika vježbe u četiri naraštaja dobrodošla. Polaznici ZSŠ-a, kapetan fregate Damir Dojkić i bojnici Zdenko Šprišić i Saša Crnec, dajući svoj doprinos provedbi vježbe ujedno pridonose prepoznatljivosti hrvatskog časnika, pripadnika OS članice NATO saveza, u civilno-vojnom međunarodnom okruženju priznate institucije za stjecanje znanja potrebnih za obnašanje najviših dužnosti na operativno-strategijskoj razini. OJI

Zajednička sigurnosna i obrambena politika


RACVIAC - Središte za sigurnosnu suradnju bilo je 28. i 29. travnja domaćin međunarodnog seminara s temom "Zajednička sigurnosna i obrambena politika - njezine buduće implementacije u jugoistočnoj Europi". Seminaru je nazočilo četrdesetak sudionika iz više europskih zemalja, predstavljajući nacionalna ministarstva obrane, ministarstva vanjskih poslova, glavne stožere OS, niz državnih i nedržavnih organizacija te Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uz uvodni povijesni osvrt na nastanak i razvoj Europske (zajedničke) sigurnosne i obrambene politike, međunarodni forum je u svojoj raspravi veliku pozornost posvetio Lisabonskom sporazumu, koji je donio niz važnih promjena i novina na tom području. Raspravljalo se i o sigurnosnim i političkim izazovima što ih Europa može očekivati u bliskoj budućnosti, ne samo na području Europe, odnosno o tome s kojim će modusima i kapacitetima biti moguće odgovoriti na njih. Uvodno predavanje na seminaru održala je Ines Brdar Troha iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, koja se osvrnula na sudjelovanje i postignuća Republike Hrvatske u mirovnim operacijama Europske unije, kao što su one u Čadu i Srednjoafričkoj Republici (EUFOR), KFOR (Kosovo) i Atalanta (Adenski zaljev).

I. SKENDEROVIĆ

Stručnjaci za strateški koncept u MORH-u
U sklopu rada na izradi novog Strateškog koncepta NATO-a, u jednodnevni posjet Republici Hrvatskoj došli su 26. travnja Fernando Perpinja, te Robert Peyra i Bruno Racine, članovi Radne skupine stručnjaka za Strateški koncept. Domaćin im je bio i Branko Vukelić, ministar obrane RH, koji im je predstavio stajališta Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Ministar je naglasio važnost Koncepta za daljnju budućnost Saveza i sigurnost u Europi te potrebu da on doista bude prihvaćen u suglasju i s dobrom voljom svih članica. U vremenu novih realnosti i promjena kako u političkom, ekonomskom, tako i sigurnosnom području, za sigurnost Saveza važno je načelo kolektivne obrane i primjene članka 5. Washingtonskog ugovora.

Ministar Vukelić je naglasio da Hrvatska može, jest i bit će promicatelj širenja NATO saveza u regiji te da podržavamo politiku "otvorenih vrata" prema državama koje su iskazale jasnu volju i namjeru da se pridruže članstvu.

Nakon upoznavanja gostiju sa statusom promjena najvažnijih nacionalnih strategijskih dokumenata poput Strategije nacionalne sigurnosti, Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja OS-a, u razgovoru su dotaknute i teme dimenzioniranja potrebnih sposobnosti za djelotvornu primjenu kolektivne obrane, značenja jugoistočne Europe za budućnost Saveza, zatim odnosi Saveza s Europskom unijom i Rusijom, te suvremeni oblici asimetričnih prijetnji i mogućnosti odgovora na njih. Članovi radne skupine pozdravili su jasne stavove MORH-a, a o specifičnim detaljima razgovarali s državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem i članovima njegova tima. N. K.

DUHOVNOST NA OTVORENOM PREDAVANJU
Uskrsnuće - izvor prave životne radosti naziv je teme na koju je 21. travnja u kapelici sv. Mihaela Arkanđela na HVU "Petar Zrinski" u Zagrebu održano otvoreno predavanje, koje je vodio vojni kapelan fra Žarko Relota.

Govoreći o događajima koji nas determiniraju, kao i o onima koji determiniraju širu društvenu zajednicu, te o događajima koji obilježavaju cijelu povijest, fra Žarko se posebno osvrnuo na Uskrs, nazvavši ga jedinstvenim događajem. "Zbog svoje jedinstvenosti ovo je poseban, neponovljiv događaj te samim time ostaje izvor prave životne radosti", poručio je, istaknuvši da je taj "nevjerojatni događaj" za nas radost jer Isus nije živio samo u svojim sljedbenicima: "On je živ. Pobijedio je smrt, pobijedio je grob i svima nama obećao da tko vjeruje u njega neće umrijeti nikada, jer je On uskrsnuće i život. I to je izvor prave radosti." Pojašnjavajući zašto je Uskrs ujedno "blagdan prijelaza", zaključio je: "Uskrsnuće determinira cijelu povijest. Jedino je Isus Krist od svih vjerskih vođa iskazao brigu za svako stvorenje. Jedino je On položio svoj život iz ljubavi prema stvorenju; jedino se On dao prikovati na križ da bi i na taj način posvjedočio svoju ljubav prema čovjeku; jedino je Njegova ljubav kadra pobijediti smrt, grob, ukop." Podsjetivši na velikana pisane riječi Ivu Andrića i njegov zapis da čovjek umire dva puta - prvi put kad se biološki ukida njegov život, a drugi put kad umiru njegova djela odnosno kad se više ne spominje među svojim poklonicima i sljedbenicima, spomenuo se i zapisa svetoga Pavla, koji upućuje na to da sve patnje sadašnjeg trenutka nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u Isusu Kristu...

Uz službu vojnog kapelana, fra Žarko Relota je i predavač na studiju teologije, te je održao izvrsno predavanje, a dobar odaziv potvrđuje i zanimanje za takve teme. Naime, predavanje je održano na temelju plana otvorenih predavanja na Učilištu za tekuću godinu, a kako je najavio fra Relota, slična predavanja, dakle s duhovnom i teološkom tematikom, mogla bi se održavati svaki mjesec. Marija ALVIR

Obilježena 19. obljetnica 4. gardijske brigade - "Pauci"


U vojarni "Kralj Zvonimir" u Kninu 28. travnja obilježena je 19. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade, 2. motorizirane bojne "Pauci". Svečanosti su nazočili zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik 2. motorizirane bojne "Pauci" pukovnik Željko Nakić, načelnici struka i zapovjednici podređenih postrojbi. U crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Zavjeta u Kninu održana je misa, koju je predvodio don Ivo Topalović i fra Ivan Lukač. Nazočnima se obratio brigadni general Mladen Fuzul. On je istaknuo doprinos 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu i naglasio kako je put momaka s crvenim beretkama put viteštva i časti hrvatskog vojnika, neokaljan tijekom cijelog Domovinskog rata. Kruševo, Zelene Table, Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni potez... slavni je i zacijelo nepotpun niz, u kojemu su stotinu devedeset i tri poginula i pet nestalih "pauka" ugradili sebe u domovinsku pobjedu. General Fuzul također je podsjetio na zadaće odrađene u UN-ovoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni i naglasio da je Hrvatska pouzdan partner NATO-u. O nastanku i ratnom putu 4. gardijske brigade govorio je zapovjednik 2. motorizirane bojne "Pauci", pukovnik Željko Nakić, koji je još jedanput naglasio da je čast nositi crvenu beretku, (In hoe signo vinces). General Fuzul predao je potom pripadnicima brigade nagrade i pohvale. Denis KULIĆ
Predavanje brigadira Rouxa na HVU


U sklopu bilateralne vojne suradnje s Francuskom Republikom, na HVU "Petar Zrinski" 27. travnja održao je brigadir Pascal Roux, načelnik stožera francuskog izaslanstva pri EU u Bruxellesu, predavanje na temu "Europska sigurnosna i obrambena politika".

Govorila je i Julie Mercier, načelnica Službe za europsku politiku u Upravi za strateške poslove MVP Francuske Republike.

Visokog gosta dočekao je dekan HVU-a brigadir Željko Akrap s najbližim suradnicima.

U maloj dvorani Časničkog doma, predavanju su nazočili čelnici ustrojbenih jedinica Ravnateljstva HVU, načelnici katedri Dekanata HVU, nastavnici Dekanata HVU, polaznici Visoke dočasničke izobrazbe i kadeti. Na predavanju je bio i francuski vojni izaslanik u RH pukovnik Olivier Rouanet. Z.L.


Copyright (c) Služba za odnose s javnoąću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridrľana - All rights reserved
Pravne napomene