broj 294, svibanj 2010.

Priredila Mirela MENGES

Zadnja promjena: 15.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
ČESTITKA U POVODU DANA OSRH-a
MARCOMET 2010
RAZGOVOR - VICEADMIRAL MAURIZIO GEMIGNANI
18. HODOČAŠĆE HRVATSKE VOJSKE I POLICIJE U LURD
ZB ZEMUNIK
MEĐUNARODNA SURADNJA
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Automatizacija bojišnice u XXI. stoljeću
Topnička oružja
Podlistak - BITKE NAPOLEONA BONAPARTEA
BIBLIOTEKA
Vanda Boras Podravac

Dnevnik iz tuđine - stradanja hrvatskog naroda u XX. stoljeću gledana kroz prizmu jedne hrvatske obitelji

Hrvatska matica iseljenika, Zagreb, 2010.Autentično svjedočanstvo hrvatske emigrantice XX. stoljeća, Senjanke Vande Boras Podravac (1930.), dojmljiva je priča o stradanjima hrvatskoga naroda i prilagodbi životu u novim sredinama od Buenos Airesa u Argentini do Canberre u Australiji.

Rastanak s najmilijima 1954., život u progonstvu, roditeljstvo daleko od zavičaja, borba za etnička prava Hrvata u domicilnim multietničkim društvima šezdesetih i sedamdesetih godina, sudjelovanje hrvatskoga iseljeništva u ostvarenju sna o neovisnosti Hrvatske devedesetih, prvi posjet oslobođenoj domovini nakon 38 godina progonstva - sve su to teme zabilježene u Dnevniku iz tuđine ove hrabre majke četvero djece.

Autorica, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, s dokumentarističkom uvjerljivošću emigrantske pustolovine koje su iza "željezne zavjese" ostavile jedan nepravedni svijet, a uvele nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih zapreka, poput jezičnih barijera ili kulturoloških razlika u stilu života.

Autorica nastoji svojim radnim angažmanom i uključivanjem supruga i djece u institucije nove sredine postići nužnu adaptaciju te pobjeći iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj i uspijeva. Za svoj rad autorica je primila visoko odlikovanje "The Medal of the Order of Australia" (OAM), koje dodjeljuje kraljica Elizabeta II.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene