dvobroj 303/304, srpanj 2010.

Priredio Ivan ŠARIĆ

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
Zašto se OLUJA nije mogla izbjeći, niti se smjela odgoditi
OLUJA - BITKA SVIH BITAKA
POLOŽEN TEMELJNI KAMEN ZA NOVE STANOVE
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Razvojni programi svemirskih letjelica
Podlistak - PROTUKOLONIJALNI RATOVI
IZ ZBIRKI VOJNOG MUZEJA
Sveti Fran


Nakon uspješne izrade oklopnog vozila Tomo, u radionici "Bimonta" na Kukuljanovu u listopadu je započela izrada još jednog vozila. Ovaj put u izradi su sudjelovali radnici "Bimonta", te radionice "Ravnik". Vozilo TAM 110 T10 i materijal za izradu donirao je "Brodomaterijal".

Kao i u slučaju Tome, izradu vozila vodio je ing. Ivica Posarić iz "Auto- -Hrvatske". Vozilo je bilo vrlo slično prethodniku, no dorađenije, i na njemu su ispravljeni neki uočeni nedostaci. Na kamion je ugrađena samonoseća nadogradnja, čime je eliminiran dio šasije, što je pridonijelo manjoj težini vozila. Na krovu je bila strojnička turela. Oklop je, kao i kod prvog vozila, po preporuci zapovjednika "A" bojne 111.brigade bojnika Frana Primorca u dijelu od razine poda do otvora puškarnica izveden višeslojno: lim 9 mm / armirana guma / lim 5 mm, čime je osigurana dobra zaštita ljudstva. Na dijelu oklopnog tijela iznad puškarnica i ispod poda prostora za posadu bio je samo vanjski sloj lima. U Zagrebu je obavljeno punjenje guma smjesom Tyrfil.

Vozilo je dovršeno u studenom 1991. Oznaka projekta bila je "BiB Mk II" ( pri čemu je BiB označavalo Brodomaterijal i Bimont ), a vozilo je nazvano Sveti Fran. Iako je izrađeno za 111. brigadu, početkom prosinca predano je 133.brigadi HV.

Sv. Fran je korišten u više akcija na ličkoj bojišnici (Drenov klanac, Staro Selo, Ramljani, Gornja Dubrava), prije svega za izvlačenje ranjenika, a 133. brigada se koristila njime do svibnja 1996., kada je predan Vojnom muzeju.Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene