broj 318, studeni 2010.

Ivana VALENTIĆ MIKŠIK, snimio Josip KOPI
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
20. OBLJETNICA 1. GBR TIGROVI
20. GODINA TIGROVA

ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP
NATO Vijesti
Vijesti
Vijesti iz svijeta

Novosti iz vojne tehnike
REFORMA RUSKIH OS (II. DIO)
LANSIRANJA U SVEMIR
Podlistak - SREDNJOVJEKOVNE BITKE

20. OBLJETNICA 1. GBR TIGROVI
Za Hrvatsku kao TIGAR
Tigrovi zauzimaju posebno mjesto u nastanku hrvatske države i razvoju hrvatskih Oružanih snaga, istaknuo je izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić


U vojarni "Croatia" 5. studenoga svečano je obilježena 20. obljetnica 1. gardijske brigade Tigrovi, koja je u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" i Udruge "Tigar 90/91" okupila zapovjednike brigade, predstavnike udruga branitelja, izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, Vlade RH, Oružanih snaga RH i Grada Zagreba, a u velikom broju nekadašnje i sadašnje pripadnike ove legendarne postrojbe.

U povodu 20. obljetnice utemeljenja Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, postrojbe iz koje je iznikla 1. gardijska brigada Tigrovi, kod spomen-obilježja u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju, njihovoj prvobitnoj bazi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanstva Ministarstva obrane, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstva unutarnjih poslova odala su počast svim poginulim pripadnicima brigade.


U povodu 20. obljetnice Tigrova dodijeljene su prigodne plakete

Središnja je svečanost nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi u vojarni "Croatia". Vijence su položili uime Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Zlatko Gareljić, uime predsjednika Hrvatskog sabora Krešimir Ćosić, uime predsjednice Vlade RH ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i ministar obrane Branko Vukelić, izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom GSOSRH-a generalom zbora Josipom Lucićem, izaslanstvo Grada Zagreba prevođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, izaslanstva Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Udruge "Tigar 90/91", predvođena predsjednicima Andrijom Kolobarićem i brigadirom Zdravkom Andabakom i obitelji poginulih pripadnika Tigrova.

Uime predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Ive Josipovića, bivšim i sadašnjim pripadnicima brigade 20. je obljetnicu čestitao Zlatko Gareljić istaknuvši da Tigrovi zauzimaju posebno mjesto u nastanku hrvatske države i razvoju Oružanih snaga, a iz brigade su stasali brojni visoki časnici koji obavljaju odgovorne zadaće u vojsci i međunarodnim vojnim misijama u kojima sudjeluje Hrvatska.


Uime predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Ive Josipovića, bivšim i sadašnjim pripadnicima brigade 20. je obljetnicu čestitao Zlatko Gareljić

O nastavku i ratnom putu Tigrova govorio je ministar Tomislav Ivić naglasivši kako se spremnost Tigrova na žrtvu u obrani domovine najbolje ogleda u geslu pod kojim su se Tigrovi borili za hrvatsku slobodu i neovisnost. "Ratni put Tigrova počeo je "Krvavim Uskrsom" na Plitvičkim jezerima, gdje je u akciji specijalaca MUP-a poginuo prvi Tigar, Josip Jović i gdje su se Tigrovi ponovno vratili u Oluji kao osloboditelji", rekao je ministar Ivić. Istaknuo je i da je ondje simbolično zatvoren pobjedonosni krug postrojbe koja je sudjelovala u svim ratnim operacijama - od istočne i zapadne Slavonije preko Banovine i Velebita do južnog bojišta.

Andrija Kolobarić je pak istaknuo doprinos Tigrova u obrani RH i u Domovinskom ratu. Podsjetio je da je tijekom Domovinskog rata u Tigrovima bilo više od 10 000 pripadnika, u ratnim operacijama poginula su 364 pripadnika, 1711 ih je ranjeno, od kojih je 27 stopostotnih invalida, dok je 201 pripadnik bio zarobljen, a još uvijek je nepoznata sudbina osam pripadnika brigade.

U povodu 20. obljetnice Tigrova dodijeljene su prigodne plakete predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade Luki Bebiću i Jadranki Kosor, ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku i ministru obrane Branku Vukeliću, ministru obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislavu Iviću, gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću te zahvalnica Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.


Polaganje vijenaca ispred spomen--obilježja poginulim Tigrovima

U sklopu obilježavanja obljetnice posjetitelji su mogli razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga RH te pogledati filmske isječke iz ratnog puta Tigrova.Ilija Vučemilović Šimunović, član Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i pripadnik "Tigrova iz Rakitja"

Od povijesnog 5. studenoga 1990. kao postrojba za posebne namjene MUP-a RH, a poslije kao 1. brigada Zbora narodne garde u svom djelovanju nastojali smo biti prvi, boriti se za opstanak Hrvatske, za njezinu slobodu, za sadašnjost i budućnost. Karakteristika 1. gardijske brigade Tigrovi jest što su u nju dolazili pripadnici iz cijele Hrvatske, od Iloka i Vukovara do Čakovca, Istre, Like pa sve do juga, a veliki broj pripadnika dolazio je i s prostora BiH. Bili smo i jesmo pobjednička Hrvatska vojska, svojim akcijama pokazali smo da se za slobodu Hrvatske bori kao "Tigar".

Danas, 20 godina poslije osjećam se ponosno, ali i na neki način tužno zbog onih koji nisu s nama, a čija su imena upisana na spomen-obilježju.


Brigadir Zdravko Andabak, predsjednik Udruge "Tigar 90/91" Rakitje

Iznimno sam sretan što sam vidio prijatelje i suborce iz "90. godine. Ovu 20. obljetnicu posvećujemo 364-orici poginulih pripadnika Tigrova koji nisu danas s nama, a bez kojih ne bi bilo ni nas ni suverene demokratske države Hrvatske. S ponosom mogu reći da mi je srce ispunjeno zadovoljstvom jer sam imao priliku biti i razmišljati kao "Tigar", boriti se za samostalnu Republiku Hrvatsku.Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene