broj 344, svibanj 2011.

Lada PULJIZEVIĆ, snimio Davor KIRIN
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - MONS. JURAJ JEZERINAC
OSRH SPREMAN ZA PP SEZONU
NORFOLK NATO FESTIVAL
OBUČNI CENTAR VODIČA I SLUŽBENIH PASA
PREDSTAVLJAMO - SATNIK MARJAN SLAVIČEK
VJEŽBA CAX 11
Vijesti
Vijesti iz svijeta
NATO novosti
Novosti vojne tehnike
JF-17 THUNDER
NAVANTIA S-80A
Podlistak - MIROVNE MISIJE UN-a

VOJARNA ZEMUNIK
OSRH spreman za PP sezonu
Uz tehniku i ljudstvo HKoV-a, za sezonu je spremno šest kanadera CL415, šest zrakoplova AT-802 i dva helikoptera Mi-8 MTV-1, po jedan brod DBM-a i DJB-a te dva gumena čamca, a od veljače ove godine interveniralo se u gašenju 79 požara...


Ministar obrane Davor Božinović 6. je svibnja, posjetio 93. zb HRZ-a i PZO-a u vojarni "Zemunik" u Zadru gdje se, uoči početka ovogodišnje protupožarne sezone, upoznao sa spremnošću i organiziranošću snaga PP NOS-a OSRH-a.

Nakon prezentacije koju je održao general-bojnik Mate Obradović, zapovjednik PP NOS-a OSRH-a, te razgledavanja opreme i letjelica u Zemuniku, ministar Božinović je predstavnicima medija izjavio kako je OSRH u potpunosti spreman za nadolazeću protupožarnu sezonu. "Broj požara je ove godine znatno veći nego prijašnjih, no i u tim okolnostima ljudstvo, avioni i helikopteri te tehnička sredstva OSRH-a spremna su, kako za interveniranje tako i za preventivna djelovanja", rekao je ministar Božinović.

Uz tehniku i ljudstvo HKoV-a, za sezonu je spremno šest kanadera CL415, šest zrakoplova AT-802 i dva helikoptera Mi-8 MTV-1, po jedan brod DBM-a i DJB-a te dva gumena čamca, a od veljače ove godine na intervencije i gašenje 79 požara utrošeno je 11,236.333 kuna. Prije posjeta Zemuniku, tijekom prijepodnevnih sati u Zadru, ministar Božinović sudjelovao je na okruglom stolu "Perspektive proširenja EU na Jugoistočnu Europu - hrvatska iskustva i uloga medija". Okrugli je stol organiziran u suradnji Hrvatske udruge radija i novina, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te Zaklade "Konrad Adenauer", a ministar obrane na njemu je održao predavanje na temu "Hrvatska, 28. članica EU - treba li joj nova vanjska i sigurnosna politika".


S tehnikom angažiranom u gašenju požara ministra Božinovića upoznao je zapovjednik PP eskadrile bojnik Davor Turković

Tijekom svoga predavanja, ministar Božinović je rekao da Hrvatska može i želi pridonijeti sigurnosnoj arhitekturi Europske unije, pogotovo na području prevencije sukoba i postkonfliktnoj stabilizaciji. U tom smislu, premda još nije članica Europske unije, Hrvatska je do sada sudjelovala u nizu međunarodnih misija koje se održavaju pod vodstvom EU-a, i time aktivno pridonosi sigurnosti zajednice. I u sljedećem će razdoblju biti tako: u tijeku je uključivanje RH u djelovanje Nordijske borbene skupine EU pod vodstvom Švedske, a sljedeće godine RH će sudjelovati u djelovanju borbene skupine pod vodstvom Njemačke. "U povijesti čovječanstva", rekao je ministar Božinović, "NATO je najuspješniji obrambeni savez, a Europska unija je najuspješniji regionalni savez. Ulazak u članstvo tih dvaju klubova nije niti trend niti hir, već najdublji nacionalni interes Republike Hrvatske".


Tijekom prijepodnevnih sati u Zadru, ministar Božinović sudjelovao je na okruglom stolu "Perspektive proširenja EU na Jugoistočnu Europu - hrvatska iskustva i uloga medija"

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene