broj 359, kolovoz 2011.

Napisao i snimio Dubravko GVOZDANOVIĆ
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
PONOSNI NA PROŠLOST I S VJEROM U BUDUĆNOST
ZAVRŠENA VOJNA VJEŽBA HRVATSKI PONOS
14. MARATON LAĐA
DEKANAT HVU-a
KATEDRA RODOVA GRANA
CEREMONIJA ULASKA U DOČASNIČKI ZBOR HKOV-a
Vijesti
PARTNER 2011
NAPREDAK AVIONSKE PROPULZIJE
NEOBIČNO HLADNO ORUŽJE

Podlistak - MIROVNE MISIJE UN-a

Partner 2011 Beograd- Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme
Iako promoviran i prikazan kao međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme, Partner je u osnovi manifestacija potencijala srpske vojne industrije


Izložbeni štand Agencije Alan
Od 28. lipnja do 1. srpnja u Beogradu je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane Republike Srbije po peti put održan Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2011. Vrijeme održavanja ovog srbijanskog, sada već tradicionalnog regionalnog sajma, gotovo da se poklopilo s nedavno uspješno i po prvi put održanim hrvatskim ASDA - Adriatic Sea Defence & Aerospace, sajmom slične tematike.

Prema prikazanim izlošcima na sajmu vidljivo je da Partner služi kao odskočna daska namjenskoj industriji Srbije.

Projekti na području besposadnih letjelica, ciljničkih, senzorskih i matrilačkih sustava, raketnih protuoklopnih sredstava i pješačkog naoružanja mogu se nazvati relativno novim. Ostatak izloženih sredstava, posebice u dijelu transporta, topništva i pješačkog naoružanja su ili stari ili dorađeni odnosno prerađeni stari sustavi. Transportna sredstva, bez obzira na borbenu ili napose vučno/prijevoznu namjenu temelje se na tehnologiji baziranoj na već poznatoj ali još uvijek dostatno djelotvornoj (TAM, FAP) tehnici uz poneki dodatak suvremenijeg pogonskog stroja dok se pješačko naoružanje zasniva na klasičnim ruskim konstrukcijama od kojih prevladava već sveprisutan, "Kalašnjikov" sustav.

Za razliku od hrvatskog ASDA sajma na kojem nije bio prisutan ni jedan izlagač iz Srbije, osim pokojeg službenog izaslanstva s pratećim osobljem u ulozi posjetitelja, na Partneru je prvi put nastupila i to kao samostalni izlagač, i jedna hrvatska agencija.


Izloženi pištolji linije HS
Naime, hrvatska namjenska industrija proizvođača pješačkog naoružanja bila je predstavljena posredstvom Agencije Alan.

Nastup Agencije Alan

Na izložbenom štandu Agencije Alan javnosti je predstavljen gotovo sav proizvodni program, a koji Hrvatska na području pješačkog naoružanja može ponuditi tržištu. Dakako, od svih hrvatskih izložaka najveće zanimanje standardno su izazvali pištolji serije HS 2000 (danas HS i dr.) .

Agencija Alan nije bila u mogućnosti predstaviti i pištolje XDM linije kao najnovije u ponudi tvrtke HS Produkt, a koji bi s obzirom na veliko, iskazano zanimanje posjetitelja za pištolje te svojim karakteristikama sasvim privukli dodatnu pozornost. Predstavljena je većina modela pištolja linije HS 2000 počevši od standardnog tzv. Service modela namijenjena postranom, svakodnevnom nošenju, Subcompact modela za prikriveno nošenje te Tactical modela s cijevi dužine 5 inča namijenjenog naoružavanju specijalnih vojno/policijskih postrojbi. Uz modele kalibra 9 mm PARA posjetitelji su mogli vidjeti i izvedbe u kalibru .45 ACP (11,43 mm) te "duotone" inačice s navlakama izrađenim od nehrđajućeg tzv. stainless čelika kao i one modele s rukohvatima u zelenoj boji. HS Produkt je uz pištolje bio zastupljen i s najnovijom jurišnom puškom VHS kalibra 5,56x45 mm (5,56 NATO) "bullpup" konfiguracije u izvedbama s dužom i kraćom cijevi.


Ručni bacač granata RBG 6
Široku paletu ponude hrvatskih teških snajperskih pušaka danas kategoriziranih kao anti-materijal puške valja započeti predstavljanjem velikokalibarske snajperske puške ili bolje rečeno topa RT-20. Riječ je o jednometnoj pušci, repetirki, "bullpup" konstrukcije radi želje za smanjenjem ukupne veličine i težine oružja. Puška je namijenjena uporabi snažnog 20x110 kalibra te ju odlikuje jedinstveni sustav eliminacije trzaja (prepoznatljiva tuba iznad cijevi oružja) koji radi po reaktivnom mačelu čime je značajno kompenziran udar koji ispaljivanje tako snažnog metka pogađa operatera odnosno strijelca. U današnje vrijeme kada sve više raste potreba za velikokalibarskim namjenskim puškama Hrvatska se modelom RT-20 svrstala u red malobrojnih zemalja koje proizvode takvo oružje najvećeg prihvatljivog kalibra. Treba spomenuti kako je RT-20 prije desetak godina bio svojevrsni hit međunarodne vojne izložbe IDEX u Abu Dhabiju. Uz RT-20 predstavljene su i druge naše veliko kalibarske puške i to prije svega puške MACS kalibra 12,7x99 u klasičnoj standardnoj izvedbi i "bullup" izvedbi od kojih je standardna puška predstavila poboljšanje u smislu povećanja kapaciteta preko kutijastog spremnika.

Izuzev ovih taktičkih antimaterijal pušaka, na Partneru je Agencija Alan prikazala i najnovije hrvatske snajperske puške od kojih treba posebno istaknuti onu izrađenu u trenutno jednom od najpopularnijih snajperskih kalibara uopće, kalibru .338 Lapua. Riječ je o snajperskim puškama, repetirkama, "bullpup" konstrukcije velikog kapaciteta spremnika i potencijala. Dizajn su i proizvodnja hrvatske tvrtke Berta Projekt. Uz snajperske puške Berta je posredstvom Agencije Alan javnosti predstavila i streljivo svoje proizvodnje namijenjeno uporabi na snajperskim puškama. Streljivo odlikuje velika brzina, povećana kinetička energija ispaljenog projektila i znatno veća probojnost na daljinama do 600 m. Kao posve novi proizvod hrvatske proizvodnje ove su puške izazvale zanimanje posjetitelja svojom konstrukcijom i velikom kvalitetom izrade i završne obrade materijala.


Snajperska puška BP M08M
Uz pištolje i puške na hrvatskom je štandu bio izložen i već nadaleko poznat i priznat RBG 6, ručni bacač granata kalibra 40x46 mm i kapaciteta 6 granata. Jedini izložbeni primjerak Agencije Alan, a koji nije oružje, bile su vojničke čizme. Ovaj esencijalni dio opreme svakog vojnika itekako je bio zanimljiv posjetiteljima. Posebice jer je bilo izloženo vise od 30-tak različitih modela od kojih su već mnogi i usvojene u službenu uporabu. Primjerice posjetitelji su mogli vidjeti novu vojničku čizmu vojske Crne Gore, kao i čizmu koja je već u uporabi u HV-u te službenu čizmu policije Maroka.

Domaća ponuda

Dominantnu ulogu među izlagačima dakako imali su proizvođači srbijanske namjenske vojne industrije kao predstavnici zemlje domaćina i organizatora ove izložbe.

U srbijanskim dnevnim medijima koji su najavljivali i pratili Partner 2011., najviše je pozornosti kao novitet izazvala najnovija srbijanska besposadna letjelica Pegaz 011. To je besposadna letjelica doleta, navodno oko 100 km ili 12 sati, namijenjena dnevnom i noćnom izviđanju, opremljena odgovarajućom elektroničkom i optičkom opremom poput dnevnih i noćnih/infacrvenih kamera, laserskih daljinomjera te radarom, a sve u svrhu što uspješnije komunikacije i razmjene podataka sa zemaljskom upravljačkom postajom. Uz to Pegaz ima uvlačeći prednji (nosni) stajni trap dok su mu stražnji kotači fiksni.

Druga besposadna letjelica, Vrabac, pogonjena češkim električnim motorom a do službenog usvajanja u službu OS Srbije bi trebalo doći, navodno do kraja tekuće godine. Uporabna vrijednost besposadnih letjelica već je odavno


Besposadna letjelica Pegaz 011
dokazana te se sa jednakom uspješnošću mogu rabiti kako u vojne/ratne tako i u mirnodopske svrhe. Hoće li Pegaz i Vrabac ostaviti većeg traga na tržištu besposadnih letjelica, ostaje za vidjeti.

Uz Pegaza i Vrapca, na sajmu su domaćini s ponosom prikazali i školski avion Lastu 95, projekt školskog klipnog zrakoplova, dvosjeda namijenjenog školovanju pilota. Domaćin navodi kako je Lasta već prodana Iraku, a navodno su zainteresirane i druge, zemlje tradicionalni kupci proizvoda vojne industrije bivše Jugoslavije.

Ponovnim pokretanjem projekta Lasta 95 očita je namjera oživljavanje zrakoplovne industrije Srbije pošto bi krajnji realizator posla trebala biti UTVA Pančevo. U ovom segmentu zrakoplovstva tržište je pretrpano odličnim letjelicama te ostaje za vidjeti može li Lasta 95 biti uspješna i načiniti veći komercijalni proboj na globalno tržište školskih aviona.

Topništvo


Besposadna letjelica Vrabac
Na području raketnih sustava posebnu pozornost izazvala je srbijanska tvrtka EDePro projektima ALAS i LORANA. ALAS (Advanced Light Attack System) je predstavljen prvi put na IDEX-u 2007. godine. Namijenjen je ispaljivanju s vozila, brodovlja i letjelica protiv raznovrsnih ciljeva: oklopa, brodovlja ili zemaljskih utvrđenih ciljeva. Drugi izložak ove grupacije jest manji raketni sustav LORANA (LOng RAnge Non line of sight Attack system) i koji za razliku od ALAS-a rabi raketni motor umjesto mlaznog. Domet je do 9 km s brzinom leta od 120 m/s do 200 m/s na visini 500 m. Koristi TV navođenje i povezana je s lansirnom stanicom optičkim kabelom. Težine je 60 kg s bojnom glavom od 10 kg. LORANA je već gotov proizvod i sasvim je sigurno vrlo zanimljivo oružje.

Od protuoklopnih sredstava izloženih na sajma moglo se vidjeti već klasične poboljšane rakete poput Maljutke 2F (fugasna bojna glava) i 2T (tandem bojna glava) te protuoklopni sustav Bumbar. Riječ je o ručnom raketnom protuoklopnom sustavu pogodnom za uporabu i u urbanim uvjetima ratovanja kada nerijetko dolazi i do potrebe ispaljivanja projektila iz zatvorenih prostora. Osnovna namjena Bumbara jest protuoklopna borba odnosno uništenje tenkova i oklopnih vozila. Sa učinkovitim djelovanjem od 75 do 600 m Bumbar je pogodan i za uništenje utvrđenih objekata poput bunkera. Kalibar projektila Bumbara iznosi 136 mm s ukupnom borbenom težinom od 19,8 kg.

Još jedna zanimljivost na polju raketnih sustava ili bolje rečeno nadogradnji i usavršavanja lansera jest vozilo LRSVM višecjevni lanser raketa, ali modularni. Osnovna ideja modularnog koncepta višecjevnog lansera raketa jest izbjeći sporo ručno punjenje cijevi jednostavnom zamjenom već unaprijed napunjenih i spremnih kontejnera.


Laki školski avion Lasta
Predviđeni kapacitet modula ovisi o kalibru raketa pa tako 128 mm Plamen A i D ima punjenje od 16 cijevi po modulu, 128 mm Oganj 12 cijevi i 122 mm Grad 12 cijevi.

Uz LRSVM na sajmu su prikazane usavršene inačice Orkana M87 i Ognja M77 nazvani Orkan CER kalibra 262 mm i Oganj 2000 R kalibra 122 mm. Vozilo u svim slučajevima su kamioni FAP-a. Od topništva posebno je mjesto na sajmu dano haubicama NORA i to najnovijoj samovoznoj inačici NORA B-52K1 na kamionu FAP 2632 te manja samovozna haubica SORA kalibra od 122 mm na također kotačnom podvozju FAP 2026.

Među borbenim vozilima pješaštva valja spomenuti već od prije poznatog Lazara, srbijanske inačice MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) višenamjenskog vozila. Iako su navodno rezultati testiranja dobri određene modifikacije vidljive su pa gotovo svake godine što jasno govori da razvoj ovog vozila ide dalje.

Na prvi pogled izgleda kao oklopljeni kamion 8x8. Posadu čime tri člana te vozilo može povesti 10 vojnika. Na bočnim i stražnjoj strani nalaze se puškarnice. Naoružanje varira u zavisnosti od potreba kupca. Tako se Lazar može naoružavati svim vrstama namjenskih strojnica, bacača granata 30 ili 40 mm do automatskih topova te protuoklopnih raketnih lansera.

Pješačko oružje i streljivo


Strojnica M09
Jedan od noviteta mogao se pronaći na izložbenom dijelu Zastava Oružja među pješačkim naoružanjem. Ova srbijanska tvrtka poznatija na prostorima bivše Jugoslavije kao Crvena Zastava među mnoštvom svojih već klasičnih konstrukcija vatrenog oružja izrađenog po uzoru na rusko pješačko naoružanje javnosti je predstavila i laku strojnicu kalibra 5,56x45 mm. Možda i najbolji proizvod koji se nakon dugo vremena pojavio iz ove tvrtke. Riječ je o modelu M09 napravljenom u kalibru 5,56x45 mm NATO, slijedeći tako primjer jurišne puške M21.

M09, gledajući s konstrukcijske strane i nije novost koliko je on sam po sebi novost za tržišnu politiku tvrtke Zastava Oružje. Naime, M09 je u svojoj osnovi smanjeni i manjem kalibru prilagođeni rusko/sovjetski PKM odnosno M84 kako mu je lokalna oznaka. Puni se redenikom iz kutije još uvijek nepoznatog kapaciteta jer se riječ o prototipu pa nitko od osoblja sa kojim smo razgovarali nije dao precizan podatak.

Pretpostaviti je da će kutija u koju se skladišti redenik uspjeti primiti 100 metaka budući je to svojevrsni standard za takav tip oružja, a sve ispod toga bi bilo mlin na vodu konkurenciji. Načelno, M09 na prvi pogled djeluje dobro i može se naslutiti potencijal. Ako prođe dobro ispitivanja pouzdanosti i izdržljivosti za očekivati je da dođe i do usvajanja u naoružanje Vojske Srbije.

Tržišni uspjeh teško je predvidjeti, cijena odnosno mogućosti proizvodnje igrati će bitnu ulogu na tržištu kojem vladaju belgijski Minimi, singapurski Ultimax te njemački HK MG4. Uz "Crnu Strelu" sveprisutnu snajpersku pušku velikog kalibra, treba istaknuti i uvjetno rečeno novu Zastavinu tešku strojnicu, MO2 Coyote kalibra 12,7x108 mm kao i generaciju pješačkog oružja zasnovanog na već nadaleko prepoznatljivom dizajnu puške AK 47. Na području pištolja i revolvera, i dalje su tu klasične konstrukcije TT i CZ 99


Ponuda jurišnih pušaka Zastava Oružja
Na središnjem dijelu u prostoru gdje je bilo izloženo pješačko Zastavino naoružanje nalazio se i dio ponude tvornice streljiva Prvi Partizan gdje se među izloženim streljivom i komponentama pažljivom oku promatrača dala zapaziti čahura .416 Barret (10.6x83mm), zanimljivog, a trenutno vrlo aktualnog i popularnog američkog snajperskog metka. Ovaj se kalibar po svojoj snazi nalazi na pola puta između kalibara .50 BMG i .338 Lapua.

Prema podacima dobivenim na štandu Prvog Partizana navodno je pola milijuna komada čahura kalibra .416 Barret Prvi Partizan već dostavio američkoj tvrtci Barret koja je i napravila metak. Navodno je kvaliteta čahure PP-a bolja od originalnih američkih čahura te mnogo bolje podnosi pritiske i manje se širi nakon opaljenja.

Strani izlagači nisu bili prisutni baš u velikom broju, treba istaknuti i to na polju vozila njemački MAN s oklopljenim kamionom 8x8 konfiguracije i njihovo MRAP vozilo Gavial 4x4 konfiguracije odlične završne izrade dok na polju pješačkog naoružanja treba spomenuti H&K s programom streljačkog naoružanja i poljsku tvrtku Bumar koja je predstavila službeni pištolj kalibra 9 mm Para izrađen po licenciji njemačkog Walthera P99, kratku strojnicu PM-06 kalibra 9mm Para te nekoliko zanimljivih noćnih i termovizijskih ciljnika ugrađenih na izvedbe Kalašnjikova u kalibru 5,56x45 mm.

Od svih izložaka na Partneru 2011. najveću pozornost svakako treba obratiti na proizvode tvrtke EDePro koja se ističe tehnološkim znanjem i napretkom. Uz proizvode EDeProa svakako valja istaknuti protuoklopni sustav Bumbar koji je


Samovozni topnički sustavi NORA kalibra 152 mm i SORA kalibra 122 mm
zanimljiv i uporabljiv projekt. Osim njih bilo je i mnoštvo drugih zanimljivih izložaka poput raznoraznih eksplozivnih materija, naoružanja poput minobacača i bacača granata, ciljničkih sustava, laserskih vidljivih i nevidljivih obilježavača cilja, laserskih ručnih i tenkovskih daljinomjera, senzora radarskog zračenja i druge opreme.
Ulaz u glavnu dvoranu u kojoj se održavao Sajam naoružanja Partner 2011., vodio je kroz dugačak i širok hodnik. Nakon prolaska kroz ulaz, na kojem se obavljala autorizacija i kontrola izlagača i posjetitelja, posjetitelj je morao proći kroz širok i dugačak hodnik. Baš taj prostor, a kao svojevrsni tematski, organizator je iskoristio kako bi u suradnji sa Vojnim muzejom Srbije napravio izložbu sa postavom veliko kalibarskih pušaka. Ulazeći na sajam posjetitelji su se tako imali prilike upoznati sa povijesnim razvojem veliko kalibarskih pušaka. Postav je bio tako uređen da je posjetitelja počeo uvoditi u priču sa Osmanlijama i njihovim teških bedemskim puškama koje su služile za obranu gradova i utvrda od napadača, preko prvih njemačkih protutenkovskih pušaka Mauser T-Gewehr kalibra 13x92SR iz doba I. Svjetskog rata pa sve do izvanrednih konstrukcija protutenkovskih pušaka iz vremena II. Svjetskog rata poput višemetne britanske puške Boys kalibra 13.9x99B, švicarskih pušaka Solothurn kalibara 20x105B i 20x138B, sovjetskih PTRD i PTRS do suvremene poluautomatske antimaterijal puške Barret kalibra .50 BMG.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene