broj 381, siječanj 2012.

Toma VLAŠIĆ, snimio Davor KIRIN
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
HUMANITARNE AKCIJE U TIJEKU
ZAPOVJEDNIŠTVO HRZ-a I PZO-a
VOJARNA "PUKOVNIK PREDRAG MATANOVIĆ"
19. OBLJETNICA OPERACIJE MASLENICA
HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA
HUMANOST - "PONOS HRVATSKE"
FOTOREPORTAŽA
Predstavljamo - FOTOMONOGRAFIJA "Dva desetljeća OSRH 1991. - 2011."
Vijesti
NATO novosti
Novosti iz vojne tehnike
RUSKI HELIKOPTERI
MODERNA KRIPTOGRAFIJA
Podlistak - GRAĐANSKI RATOVI 1945. - 2011.

POZIV ZA UPIS U VOJNU EVIDENCIJU

HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA
Otvorena vrata novih tržišta za tvrtku ŠESTAN-BUSCH
Šestan-Busch je tijekom 2011. nastavio s osvajanjem novih tržišta. Tvrtka je ušla i na rusko tržište te za potrebe ruske policije dostavila prvi kontingent od 5000 kaciga. S obzirom na veličinu tog tržišta i planiranu modernizaciju ruske vojske, tvrtka je pokrenula otvaranje pogona u Rusiji početkom 2012. u koji će se preseliti dio proizvodnje. Na tom je tragu i prvi posao s Kazahstanom od 5000 kaciga...


Tvrtka je do danas razvila dvadesetak različitih tipova kaciga
Šestan-Busch je tvrtka s više od 25 godina iskustva u proizvodnji, razvoju i usvajanju najsuvremenijih tehnologija. Tijekom tog razdoblja tvrtka se uspješno pozicionirala na svjetskom tržištu kao prepoznatljiv proizvođač zaštitnih balističkih kaciga koji svoje proizvode izvozi diljem svijeta. Osim u Prelogu imaju pogone i u Njemačkoj, Češkoj i Italiji, a priprema se otvaranje novog pogona u Rusiji s lokalnim partnerom.

Tvrtka je do danas razvila dvadesetak različitih tipova kaciga, i u pravilu svake godine izlaze s novim modelom. Proizvodnja je s početnih 3000 kaciga godišnje danas došla na razinu od oko 100 000 kaciga godišnje. Dosad je proizvela i dostavila kupcima više od 500 000 kaciga. Alojzije Šestan, član uprave i direktor tvrtke o tome je kazao: "Od malog proizvođača 3000 kaciga Šestan-Busch je postao jedan od najvećih proizvođača na svijetu i danas izvozi u više od 40 zemalja diljem svijeta.

Šestan-Busch je 2008. predstavio kacigu bez vijaka, odnosno kacigu kojoj kalota nije probušena i nema vijaka na sebi. Takvim se konstrukcijskim pristupom stvara kaciga koja ima manje slabih točaka, smanjuje se rizik njezina proboja, onemogućava se sekundarna fragmentacija i spušta se točka težišta kacige. Time se smanjuje trauma u slučaju udara projektila u kacigu do 30 %, a povećana je površina glave koja je zaštićena kacigom i to za 14 %.

Da nije bilo pomoći Ministarstva obrane i hrvatskih Oružanih snaga mi sigurno ne bismo to postigli. Na svakom natječaju u ovih četrdesetak zemalja uvijek se postavi pitanje opskrbljujemo li svoje oružane snage našim kacigama. To je jedan od velikih uvjeta", istaknuo je. Iskustva stečena proizvodnjom za OSRH tvrtka je uspješno iskoristila za prodor na strana tržišta te je s vremenom stekla brojne međunarodne reference koje dokazuju uspješnost u razvoju i proizvodnji zaštitnih kaciga. Od ugovora potpisanih u posljednje vrijeme Šestan navodi onaj s talijanskim Karabinjerima, već treći ugovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ugovor za rusku policiju te ugovor za Kazahstan.


Tvrtka ima patente za posebni postupak proizvodnje kacige kojom se balistička svojstva poboljšavaju za 50 posto

Šestan-Busch stalno prati i sudjeluje u razvoju novih materijala, sudjeluje u provedbi novih ispitivanja, kako zaštite tako i udobnosti te dizajna borbenih kaciga i ostalih proizvoda. Tako su u razvoju i nove zaštitne kacige za borbeno oklopno vozilo i pilotske kacige, kao i neki novi proizvodi potrebni za zaštitu suvremenog vojnika, sportaša i općenito čovjeka. Tvrtka je dobitnik Zlatne kune za najbolju malu tvrtku i to dvije godine zaredom, 2005. i 2006. godine. Redovito sudjeluju na najvećim svjetskim sajmovima, pokazuje svoja dostignuća i uspoređuje ih s izravnim konkurentima. Zapošljava 50 ljudi. Tvrtka ima patente za posebni postupak proizvodnje kacige kojom se balistička svojstva poboljšavaju za 50 posto.

Šestan-Busch je tijekom 2011. nastavio s osvajanjem novih tržišta. Tvrtka je ušla i na rusko tržište te za potrebe ruske policije dostavila prvi kontingent od 5000 kaciga. S obzirom na veličinu ruskog tržišta i planiranu modernizaciju ruske vojske, tvrtka je pokrenula otvaranje pogona u Rusiji početkom 2012. u koji će se preseliti dio proizvodnje za taj važan i velik dio globalnog tržišta kaciga. O važnosti tog posla govori i činjenica da Rusija ima snažnu domaću vojnu namjensku industriju te rijetko kupuje vojnu opremu od stranih proizvođača. No to je samo početak, jer Šestan-Buch planira širenje i na ostale zemlje bivšeg SSSR-a u kojima također postoji potreba za modernim i kvalitetnim kacigama. Na tom je tragu i prvi posao s Kazahstanom od 5000 kaciga. To je novo područje i tvrtka se angažirala na jačanju pozicija na srednjoazijskom tržištu. Planira se i nastup na važnom regionalnom sajmu vojne opreme i naoružanja u Kazahstanu.


"Od malog proizvođača 3000 kaciga Šestan-Busch je postao jedan od najvećih proizvođača na svijetu i danas izvozi u više od 40 zemalja diljem svijeta
Tvrtka Koplast-Šestan je od osnutka proizvodila raznovrsne plastične proizvode te je opskrbljivala tvrtke kao što su Nike, Puma i Adidas. Tijekom Domovinskog rata okreće se namjenskoj proizvodnji te se usmjerava na područje zaštitnih balističkih kompozitnih kaciga. Godine 1994. pokreću projekt proizvodnje suvremene kompozitne kacige za opremanje hrvatskih vojnika i pritom surađuje s njemačkom tvrtkom Busch GmbH iz Gütersloha, jednim od vodećih europskih proizvođača kaciga. Godinu poslije počinje proizvodnja kaciga u Hrvatskoj, a istodobno dolazi i do spajanje tvrtki Koplast-Šestan i Busch GmbH u Šestan-Busch specijaliziranu za proizvodnju zaštitnih kaciga. Prvi ugovor za proizvodnju 3000 kaciga tvrtka je potpisala s MORH-om 1995. što je gotovo bio njezin godišnji kapacitet proizvodnje.

Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene