broj 384, veljača 2012.

Leida PARLOV, snimio Davor KIRIN
Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ S HRVATSKIM VOJNICIMA NA GOLANU
VOJNI PIROTEHNIČARI I INŽENJERCI PROBILI LED NA DRAVI
VOJSKA PROBIJALA PUT DO ZAMETENIH ZASEOKA NA SVILAJI
3. HRV POMLT
RAZGOVOR - EFENDIJA AZIZ HASANOVIĆ
Vijesti
NATO novosti
Novosti iz vojne tehnike
ZAŠTITA OKOLIŠA
HELIKOPTERSKI IZVIDNICI (II. DIO)
POVIJEST ORUŽJA
Podlistak - GRAĐANSKI RATOVI 1945. - 2011.

RAZGOVOR - EFENDIJA AZIZ HASANOVIĆ
MODEL PREPOZNAT KAO vrijedan, uspješan i potreban
U ciljevima predavanja definirano je obučiti svakog časnika i vojnika koji odlazi u mirovne misije da razumije stanje zemlje u koju odlazi sa svim njezinim specifičnostima. Samo tako se može obaviti misija i polučiti određeni uspjeh i sačuvati vlastiti život što smo postavili kao temeljni cilj...


efendija Aziz Hasanović, pomoćnik glavnog muftije i glavni koordinator Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj
Suradnja Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva obrane i OSRH-a u pripremi naših vojnika za sudjelovanje u međunarodnim operacijama traje već punih sedam godina. Kako se ona s vremenom razvijala i proširivala te kakva su bila očekivanja kad je suradnja započela, razgovarali smo s efendijom Azizom Hasanovićem, pomoćnikom glavnog muftije i glavnim koordinatorom Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Vaše angažiranje u pripremi naših vojnika za sudjelovanje u operaciji ISAF pokazalo se važnim i iznimno korisnim u obavljanju njihovih zadaća u Afganistanu. Kad ste započinjali s tim oblikom suradnje s OSRH-om, kakva su vam bila očekivanja?

Nakon prvog razgovora na ovu temu s generalom Mareković u Karlovcu prije sedam godina, nisam ni slutio da će ovakva vrsta suradnje tako dugo potrajati i da će zahtijevati jedan puni angažman. Tada sam to sa zadovoljstvom prihvatio jer sam smatrao, a i sada nakon sedam godina intenzivnog rada smatram, to svojom obvezom. Onaj tko može pridonijeti stabilnom miru, plemenitoj misiji, međusobnom jačanju ljubavi i povjerenja među ljudima, međusobnom upoznavanju kroz prizmu kultura i vjera, a to ne učini, sa stajališta islama čini grijeh. Ja sam odgajan da volim mir, da živim u miru, da potičem na mir i da promoviram univerzalne vrijednosti mira. U tom kontekstu me ispunjava ova zadaća koju provodim s našim mirovnim misijama.

Je li tijekom vremena došlo do promjena u formi predavanja koje držite vojnicima prije odlaska u Afganistan?

Naš kontingent pod našom zastavom prepoznat je kao prijateljski i dobrodošao. Mi uspostavljamo ozračje povjerenja, dajemo nadu u bolje sutra, nemamo predrasuda o bilo kome. Domovinski rat iz koga smo nedavno izišli senzibilizira nas u razumijevanju stanja u Afganistanu gdje je rat u kontinuitetu od 1979. godine.

Osnovne programske odrednice predavanja su ostale iste. To su: načela islama, islamski svijet danas, plemenski mentaliteti u Afganistanu te sunitsko i šijitsko prakticiranje islama. Predavač koji želi biti uspješan u svom predavanju vodi računa da bude aktualan i da prati cjelovitu situaciju da bi mogao skretati pozornost na određene čimbenike koji se pojavljuju na svjetskoj pozornici. U ciljevima predavanja definirano je obučiti svakog časnika i vojnika koji odlazi u mirovne misije da razumije stanje zemlje u koju odlazi sa svim njezinim specifičnostima. Samo tako se može obaviti misija i polučiti određeni uspjeh te sačuvati vlastiti život što smo postavili kao temeljni cilj. Stalno pratiti događanja u Afganistanu, i okolnim zemljama kao i Golanu i svom problematikom koja se vezuje uz njega, Kosovu i svim problemima vezanim uz KFOR, permanentna je zadaća koju moram pratiti u svrhu aktualnih i uspješnih predavanja.

Jeste li zadovoljni reakcijama pripadnika OSRH-a i dobivate li kakve povratne informacije s terena, iz misije?

Povratna informacija koja dolazi od naših mirovnjaka je odlična. Ona nas dodatno obvezuje. Ovaj model prepoznale su druge mirovne snage koje odlaze u ovakve i slične misije kao uspješan i potreban. Pokušava ga se primijeniti u drugim postrojbama. Osobno sam imao pozive i upite iz okolnih zemalja (Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) koje se priključuju mirovnim misijama da im predstavim naš program i strukturu predavanja da bi ih uvrstili u svoje pripreme za odlazak u mirovne misije. Naš kontingent pod našom zastavom prepoznat je kao prijateljski i dobrodošao. Mi uspostavljamo ozračje povjerenja, dajemo nadu u bolje sutra, nemamo predrasuda o bilo kome. Domovinski rat iz koga smo nedavno izišli senzibilizira nas u razumijevanju stanja u Afganistanu gdje je rat u kontinuitetu od 1979. godine.

Suradnja s OSRH-om s vremenom se proširivala. Kako komentirate potrebu proširenja suradnje i na kojim se sve ona područjima trenutačno odvija?


Ovaj model prepoznale su druge mirovne snage koje odlaze u ovakve i slične misije kao uspješan i potreban

Suradnja između Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva obrane i OSRH-a se s vremenom povećava, rekao bih poprima jedan oblik partnerstva. O svim bitnim pitanjima traži se naše mišljenje a konkretna suradnja odvija se u sljedećem: dušobrižništvo za djelatne vojne osobe, obuka svih mirovnih misija, predavanja na HVU na svim razinama vojne izobrazbe u sklopu vojne etike i religijske kulture, suradnja na programima vojnika iz islamskih zemalja koji dolaze na razne obuke i specijalizirane tečajeve u Hrvatsku putem Ministarstva obrane, predavanja u RACVIAC-u, Središtu za sigurnosnu suradnju. Sve navedeno upućuje na usku i svakodnevnu suradnju, ali upućuje na profesionaliziranje jednog stalnog angažmana u Ministarstvu obrane.

Gdje vidite najpozitivnije učinke suradnje MORH-a i Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj?

Pozitivni učinci su na svim razinama, dobra i korektna suradnja s Odjelom za odnose s javnošću, s Hrvatskim vojnim učilištem, s Uredom načelnika Glavnog stožera generala Lovrića i svim razinama koje su u procesu realizacije postavljenih zadaća. Nadam se da će se tako nastaviti, dolaskom novog ministra obrane možda i pojačati.

Na nedavno održanoj godišnjoj svečanoj skupštini Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj nagrađeni ste zbog angažmana u promicanju ljudskih i vjerskih prava. Jeste li očekivali tu nagradu i što vam to osobno znači?

Vjernik kada nešto radi, radi samo zbog Božje nagrade. Naš rad je javan i transparentan te podliježe prosudbi ljudi i okoline. Procjena okoline koja se manifestirala kroz Udrugu za vjerske slobode u Republici Hrvatskoj pokazatelj je da je to što radite ispravno i općekorisno. Želim ponoviti ono što sam rekao u obraćanju tijekom primanja priznanja: Raduje me činjenica da ste u Islamskoj zajednici i u meni osobno prepoznali partnera u promicanju ljudskih prava i vjerskih sloboda. Zahvaljujem Udruzi za vjerske slobode Republike Hrvatske na dodijeljenom priznanju. Za mene je ono iznimna čast, ali istodobno i obveza da u sljedećem razdoblju nastavim s radom i zalaganjem za opće dobro. Islamska zajednica u Republici Hrvatskoj inspirirana svojim univerzalnim načelima promicala je, promiče i promicat će univerzalne vrijednosti poput ljudskih prava i vjerskih sloboda, smatrajući to svetom svojom zadaćom i poslanjem. Poglavar Islamske zajednice u Hrvatskoj cijenjeni muftija Ševko ef. Omerbašić osvjedočeni je borac za ljudska prava i vjerske slobode. Otuda i priznanje koje se meni danas uručuje ima veću težinu i obvezu. U to ime još jednom hvala i puno sreće i uspjeha svima.


Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene