broj 417, ozujak 2013.

Ivo AŠČIĆ

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - Ante Kotromanović, ministar obrane RH
PREMIJER MILANOVIĆ I MINISTAR KOTROMANOVIĆ U PETRINJSKOJ VOJARNI
ISPRAĆAJ 21. KONTINGENTA U ISAF
POSJET KADETIMA ZIMSKOG KAMPA
PREDSTAVLJENA HRVATSKA OBRAMBENA ISKUSTVA I REFORME
RAZGOVOR - Claude-France Arnould, izvršna direktorica Europske agencije za obranu
Priprema za NATO u ZEMUNIKU
IZGRADNJA I OBNOVA SKLADIŠTA UbS-a JAMAC SU VEĆE SIGURNOSTI
Vijesti
NATO novosti
Novosti iz vojne tehnike
SUSTAVI VOJNIKA BUDUĆNOSTI (III. DIO)
AKTIVNI MORNARIČKI RADARI (I. DIO)
AIRBUS MILITARY C295

Podlistak - KRIŽARSKI RATOVI

Natječaj za stipendiranje
FILATELIJA
MARKE - SVJEDOČANSTVA ŽIVOTA
Poštanska marka RH s motivom raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV." iz 1992. godine, tiskana u nakladi većoj od dva milijuna prenijela je, između ostalog, u svijet poruku kako je ta raketna topovnjača stjegonoša obrambenih postrojbi Hrvatske ratne mornarice


"60 godina mornarice Šri Lanke" na marki iz 2010.

Vrlo važan proces u nastanku poštanskih maraka jest pravodobno definiranje programa njihova izdavanja. Svaki izdavač maraka donosi program na prijedlog, primjerice u Hrvatskoj, Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske čiji se članovi imenuju iz reda uglednih kulturnih i javnih djelatnika, ministarstva mjerodavnog za poštanske usluge te predstavnika izdavača maraka. Povjerenstvo svojom odlukom imenuje Pošta uz prethodnu suglasnost ministra mjerodavnog za poštanske usluge i to na vrijeme od četiri godine.

Program se donosi u prvom tromjesečju godine koja prethodi godini izdavanja prigodnih poštanskih maraka, a objavljuje se najmanje tri mjeseca prije početka kalendarske godine na koju se odnosi. On mora sadržavati naziv i vrstu izdanja, broj poštanskih maraka u seriji i nadnevak izdavanja a osim obveznog sadržaja može sadržavati i veličinu arka, tehniku tiska i druga prateća izdanja uz seriju (omotnicu prvog dana izdanja (FDC), maksimum-kartu, prigodni list i slično).

Izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka obavlja također spomenuto Povjerenstvo na temelju donesenog programa. Za izradu grafičkih i likovnih rješenja raspisuje se pozivni ili javni natječaj, u skladu s propisima o javnoj nabavi.

RAKETNA TOPOVNJAČA "KRALJ PETAR KREŠIMIR IV."


"70 obljetnica operacije Pedestal 1942.-2012." na poštanskim markama Malte

U kolovozu 1998. HPT je pustio u promet devet redovitih poštanskih maraka "Hrvatsko brodovlje". Marke su izdane u arcima od 50 maraka i malom arku s devet maraka i tri privjeska. Izdan je također list prvog dana te zbog većeg broja maraka u seriji i nekoliko različitih omotnica prvog dana (FDC). Na markama su se našli motivi liburnske brodice iz I. st. prije Krista, starohrvatske kondure (od XI. do XII. st.), dubrovačke karake iz XVI. st., trojarbolni bark (od XVIII. do XIX. st.), istarska i dalmatinska bracera, neretvanska lađa, školski brod "Vila Velebita" (1908.), putnički brod "Amorella" (1988.) te raketna topovnjača "Kralj Petar Krešimir IV."

Poštanska marka RH s motivom raketne topovnjače "Kralj Petar Krešimir IV." iz 1992. godine, nominalne vrijednosti od 20 kuna, tiskana je u nakladi većoj od dva milijuna. Između ostalog prenijela je u svijet sljedeću poruku: "Raketna topovnjača "Kralj Petar Krešimir IV." malen je ali snažno naoružan borbeni brod, koncipiran kao raketna okosnica udarnih pomorskih snaga. Duljine 53.6 metara, istisnine 350 tona, najveće trajne brzine 32.5 čvorova, opremljena tako da može djelovati samostalno ili na čelu borbene skupine drugih brodova, raketna topovnjača "Kralj Petar Krešimir IV." stjegonoša je obrambenih postrojbi Hrvatske ratne mornarice". Marke iz serije "Hrvatsko brodovlje" povučene su iz poštanskog prometa (zbog naziva bivšeg izdavača poštanskih maraka RH, HPT) ali su predmet interesa filatelista. Također ove marke mogu poslužiti kao reprezentativan dar ili suvenir RH.

O postojanju ratnih brodova na našim prostorima još u 2. stoljeću prije Krista svjedoči motiv na kovanom novcu ilirskog plemena Daorsi. Upravo se jedan takav brod našao na reversu daorskog novčića prikazanog na poštanskoj marki "Dan štednje - Kovani novac iz Daorsona" u izdanju Hrvatske pošte Mostar iz 2012. godine. "Duljina takvih brodova iznosila je 15 metara, a širina 4,5 metara. Visina boka nad vodom procjenjuje se oko dva metra, gaz 1,5 metara, a korisna nosivost 15 tona", između ostalog, stoji u tekstu koji prati ovu marku o kojoj je pisao i renomirani svjetski filatelistički časopis Stanley Gibbons.

OPERACIJA PEDESTAL


Arčić poštanskih maraka RH "Hrvatsko brodovlje" iz 1998.

U povodu 70. obljetnice dolaska konvoja "Ta" Santa Marija" na Maltu 15. kolovoza 1942. godine, malteška je pošta u kolovozu 2012. izdala čak 88 poštanskih maraka s motivima brodova koji su sudjelovali u konvoju. Marke nominalnih vrijednosti od 0,26 eura su izdane u 11 arčića, svaki s osam različitih maraka. Izdan je i prigodni album u spomen na ovaj povijesni događaj.

U najvećoj bitki na Mediteranu tijekom II. svjetskog rata, kodnog naziva Pedestal, na britanskoj strani sudjelovalo je više od 23 tisuće mornara s čak 88 ratnih i trgovačkih brodova te brojnih zrakoplova radi zaštite konvoja i dostave potrebnih logističkih resursa (hrana, gorivo, streljivo i dr.) od Gibraltara do Malte.

Samo pet brodova s teretom je doplovilo u Vallettu, glavni grad Malte te time osiguralo savezničkim snagama daljnje sudjelovanje u mediteranskim i sjevernoafričkim vojnim operacijama u 2. svjetskom ratu.


Poštanske marke "Dan štednje - Kovani novac iz Daorsona" HP-a Mostar s motivom ratnog broda iz 2. stoljeća prije Krista na reversu novčića


Copyright (c) Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene