broj 422, svibanj 2013.

Dubravko GVOZDANOVIĆ, Foto: HS Produkt
Zadnja promjena: 15.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
ČESTITKE
NATJECANJE "PRVI ZA HRVATSKU"
UOČI DANA OSRH
VJEŽBA PROTUPOŽARNIH SNAGA "LJETO 2013"
NACIONALNO OCJENJIVANJE ZA NRF
U PROTUPOŽARNU SEZONU S NOVIM SNAGAMA
NAJBOLJI VOJNIK I DOČASNIK TRAVNJA
ZAVRŠILA ZAJEDNIČKA OBUKA
CAX 13
DOČASNICI HRZ I PZO
Vijesti
NATO novosti
VHS2 - EVOLUCIJSKI ISKORAK ZA BULLPUP
OBALNI ZRAKOPLOVI
ZRAKOPLOVNI MUZEJ VYŠKOV

Podlistak - KRIŽARSKI RATOVI

Interni natječaj

PJEŠAČKO NAORUŽANJE
VHS2 - EVOLUCIJSKI ISKORAK ZA BULLPUP
KRAJEM TRAVNJA TIJEKOM ASDA-e, SAJMA VOJNOG NAORUŽANJA I OPREME U SPLITU, SVJETSKA I HRVATSKA JAVNOST IMALA JE PRILIKE UPOZNATI SE S NAJNOVIJOM HRVATSKOM PUŠKOM VHS-2. SVOJIM JEDINSTVENIM RJEŠENJIMA NOVA VEHAESICA ZNAČAJNO PODIŽE BULLPUP KONSTRUKCIJU ORUŽJA NA VIŠU RAZINU UPORABLJIVOSTI


Zadržavši istu bullpup konstrukciju i kalibar pret­hodnog modela VHS-a, nova je puška unijela cijeli niz noviteta. Neki su čak i jedinstveni i prvi put primije­njeni na nekom bullpup oružju serijske proizvodnje

Prva je inačica VHS-a izrađena u izvedbi s dužom i kratkom cijevi te fiksnim mehaničkim ciljnicima smještenim u ručki za nošenje i danas se smatra temeljnim modelom

Karlovačka tvrtka HS Produkt najpoznatija je kao proizvođač sada već svjetski poznatog i priznatog pištolja prepoznatljive HS (u SAD-u XD) linije. No u svojem razvojnom i proizvodnom programu već duže vrijeme ima i oružja drugih kategorija poput jurišnih pušaka i bacača granata.

Osim pištolja hrvatskoj je javnosti najpoznatiji, a ujedno i najzanimljiviji HS-ov proizvod upravo jurišna puška kao temeljno, primarno oružje svakog vojnika.

Prije nekoliko godina HS Produkt je razvio i predstavio svoju prvu serijsku jurišnu pušku u standardnom NATO kalibru 5,56x45 mm za koju je zanimanje pokazalo i Ministarstvo obrane RH te nedugo nakon toga i započelo s postupnim uvođenjem u službenu uporabu.

Usporedno s iskazanim zanimanjem započeo je i djelomično zajednički razvoj predstavljene puške.

BULLPUP PRVI PUT

Tada nova jurišna puška označena kao VHS bila je nešto sasvim novo u naoružanju hrvatskog vojnika.

Naime za razliku od svih dotadašnjih oružja s kojim se u operativnoj uporabi susretao i rukovao prosječan hrvatski vojnik, VHS puška je izrađena na temelju tzv. bullpup konstrukcije. To znači da je zatvarač, mehanizam za okidanje (dakako izim okidača i prijenosnih "poluga") i spremnik smješten iza rukohvata, nasuprot klasičnim konstrukcijama kod kojih su ti dijelovi smješteni u prostor ispred rukohvata. Na prvi pogled takve je puške najlakše vizualno prepoznati upravo po principu: bullpup - spremnik iza rukohvata, klasična konstrukcija - spremnik ispred rukohvata.

I jedna i druga konstrukcija imaju svojih prednosti i mana. Najjednostavnije opisana osnovna prednost bullpup puške spram pušaka klasičnih konstrukcija ogleda se u dužoj cijevi na približno istoj, ako ne i manjoj ukupnoj duljini oružja što u konačnici ispaljenom projektilu daje bolji balistički potencijal čineći oružje ubojitijim i učinkovitijim na većim daljinama.

Prva je inačica VHS-a izrađena u izvedbi s dužom i kratkom cijevi te fiksnim mehaničkim ciljnicima smještenim u ručki za nošenje i danas se smatra temeljnim modelom. Nakon što su prvi modeli VHS puške napustili tvornicu postalo je evidentno da se puška mora dodatno poboljšati kako bi zadovoljila sve uvjete koji se postavljaju pred suvremenu jurišnu pušku. VHS puška svojom je konstrukcijom bila veliki iskorak prema naprijed spram ostalog pješačkog oružja u naoružanju Hrvatske vojske, kako u pogledu dizajna tako i u uporabljenim materijalima. Ipak niti ona nije bila lišena određenih kritika. Osnovne zamjerke upućivane tvornici ponajviše su se odnosile na visoku siluetu kao direktnu posljedicu visokopostavljene ručke za nošenje, zatim na izvedbu regulatora paljbe te na nemogućnost izbacivanja čahura s lijeve strane puške što je pušku činilo nepraktičnom za ljevoruke strijelce. Kako bi ispunili većinu zahtjeva inženjeri HS Produkta u hodu su vršili određene modifikacije, a najviše se otišlo u smjeru promjene siluete dizajna ručke za nošenje i ciljničkom sustavu. Čak je i u suradnji s Institutom Ruđer Bošković razvijen i domaći optoelektronički ciljnik s crvenom točkom koji je integriran u samu ručku za nošenje postavši sastavni dio puške.

No što se u modifikacijama išlo dalje sve više se dolazilo do zaključka kako je moguće izraditi u cijelosti novu platformu odnosno kompletno novu pušku.

CIJELI NIZ NOVITETA


Nova jurišna puška označena kao VHS sa svojom bullup konstrukcijom bila je nešto sasvim novo u naoružanju hrvatskog vojnika. Bila je veliki iskorak prema naprijed spram ostalog pješačkog oružja u naoružanju Hrvatske vojske, kako u pogledu dizajna tako i u uporabljenim materijalima

Prilikom pokušaja poboljšavanja prve inačice VHS puške konstruktori HS Produkta suočili su se s brojnim izazovima. Osnovni i zajednički zaključak tijekom razdoblja poboljšavanja direktan je rezultat pokusnih poligonskih ispitivanja elitnih antiterorističkih hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi kao i same tvornice. Glasi: kinetički dio puške VHS je dobar i nema ga potrebe mijenjati osim prilagoditi novoj platformi. Pošto se u dovoljnoj mjeri promijenio način rukovanja i samo funkcioniranje oružja, nova je platforma sa svim ugrađenim funkcionalno unaprijeđenim novinama ujedno značila i novo oružje.

Kao direktan rezultat takvog promišljanja nastala je najnovija jurišna puška VHS-2. Zadržavši istu bullpup konstrukciju i kalibar prethodnog modela VHS-a, nova je puška unijela cijeli niz noviteta. Neki su čak i jedinstveni i prvi put primijenjeni na nekom bullpup oružju serijske proizvodnje.

Kako bi se pobliže, a ujedno i najjasnije opisala VHS-2 puška te napravila distinkcija od prvog modela VHS-a najbolje je istaknuti najosnovnije i najočitije razlike. One jasno pokazuju kako je u stvari riječ o sasvim novom, a ne tek neznatno modificiranom modelu.

ODABIR SMJERA IZBACIVANJA ČAHURA

Najveća se primjedba odnosila na ograničenost izbacivanja čahura samo s desne strane puške. Takvo rješenje nije omogućavalo pucanje s lijevog ramena. Kako bi riješili taj problem konstruktori HS Produkta su otišli korak naprijed. Osim što su omogućili odabir izbora strane izbacivanja čahura, drugačijim dizajnerskim rješenjima deflektora i njegovim karakterističnim pozicioniranjem, dali su novu dimenziju praktičnosti VHS-2 puške. Primjerice ako je puška podešena za pucanje s desnog ramena tako da se prazne čahure izbacuju s desne strane, a u slučaju nužnosti, strijelac pušku može prebaciti na lijevo rame i pucati bez ikakve bojazni da će mu prazne čahure prilikom izbacivanja iz tijela puške pogoditi lice i ozlijediti ga! Isto pravilo vrijedi i obratno. Svakako hvalevrijedno rješenje kojim se na bullpup konstrukcijama eliminira vječni problem bočnog izbacivanja čahura. Inače se za rješenje koje omogućava pucanje sa suprotnog ramena od onog za koje je puška podešena može gotovo pa reći da je jedinstveno među bullpup konstrukcijama. Naime nije potrebno ugrađivati nikakve dodatne dijelove na pušku niti je naknadno podešavati kao kod drugih pušaka. Jedanput podešena VHS-2 puška od korisnika ne zahtijeva nikakve dodatne zahvate u usklađivanju izbacivanja čahura. Dakako, postoje i drugačija konstrukcijska rješenja izbacivanja čahura prema dolje (eksperimentalni ruski Korobov TKB-022) ili ispred cijevi (belgijski FN2000), no takva rješenja dodatno kompliciraju samu konstrukciju.

Sam način odabira smjera izbacivanja čahura vrlo je jednostavan i ne zahtijeva nikakvo dodatno znanje korisnika. Pušku je potrebno rastaviti te doći do zatvarača. Njega je dovoljno zakrenuti za 180 stupnjeva oko osi u smjeru iz kojeg želimo da mehanizam izbacuje čahure. Kao novost, a kada govorimo o otvoru za izbacivanje čahura, na VHS-2 pušci su ugrađeni metalni zaštitni poklopci (tzv. dust cover) a koji služe za zaštitu mehanizma puške od ulaska nečistoća, odnosno od upada stranih predmeta koji mogu dovesti do zastoja oružja. Poklopci funkcioniraju tako da je onaj otvor koji nije predviđen za izbacivanje čahura uvijek zatvoren i njegov je poklopac čvrsto fiksiran dok je poklopac onog otvora kroz koji smo predvidjeli izbacivanje čahura također zatvoren sve do repetiranja oružja kada se automatski otvara.

PODEŠAVAJUĆI KUNDAK


Puška je izrađena od visokokvalitetnih polimernih obloga, kundaka i rukohvata te metalnih vitalnih kinetičkih dijelova i cijevi koji se zajedno spojeni drže na okupu pomoću metalnih štiftova tzv. pinova

Kundak na VHS-2 je još jedna novina iz konstruktorskih ureda HS Produkta. U načelu podešavajući teleskopski kundak nije nikakva novost niti dosad neviđeno rješenje. No on je ovdje prvi put uspješno primijenjen na oružju bullpup konstrukcije. Zbog svojih kompaktnih dimenzija do sada gotovo pa nitko nikada nije ozbiljnije razmatrao ugradnju takvog kundaka na bullpup jurišnu pušku. Kundak ugrađen na VHS-2 pušku sastoji se od čak šest različitih stupnjeva na koje se može podesiti. Velika varijabilnost podešavanja daje mogućnost strijelcu, vojniku ili policajcu da bez obzira na tjelesnu visinu i veličinu pušku najbolje prilagodi svojim potrebama. Također u slučaju nošenja pancirnih i borbenih prsluka (nerijetko s džepovima punim dodatnih spremnika ili opreme) vojnik više ne treba nastojati prilagoditi sebe oružju, već može oružje upravo baš prilagoditi uvjetima u kojima se nalazi, odnosno samom sebi. Osim toga kundak je opremljen ergonomski oblikovanim obrazinama koje kod korisnika ne izazivaju nelagodu tijekom pucanja. To posebice vrijedi za brzometnu paljbu u stresnim uvjetima kada korisnik obično nije u prilici idealno u zgib ramena namjestiti pušku i zauzeti udoban i pravilan položaj. Zbog odlično izvedene ergonomije kundaka, bez obzira u kojim uvjetima bili prisiljeni rabiti VHS-2 pušku, hvat oružja će u pravilu biti uvijek gotovo pa idealan.

PICATINNY RUČKA ZA NOŠENJE

Detalj koji je često bio kritiziran na ranijem modelu VHS-a jest upravo ručka za nošenje oružja, te samim time i visokopostavljeni ciljnici koji su se nalazili na vrhu ručke. Imajući na umu ove primjedbe na novoj VHS-2 pušci ugrađena je sasvim nova ručka za nošenje oružja koja je ujedno dobila i primarnu funkciju noseće platforme tj. svojevrsnog mosta. Niža za oko 2,5 cm i dulja oko 15 cm, silueta ručke u potpunosti opravdava funkciju. Osim što je značajno smanjila siluetu strijelca dobivena je i duža ciljnička linija pa su ugrađeni potpuno novi, preklopni mehanički ciljnici. Stražnji diopterski ciljnik podesiv je smjeru i visini te izvanredno funkcionira u kombinaciji s prednjim ciljnikom. Ručka je cijelom dužinom s gornje strane napravljena kao jedna Picatinny šina kako bi se omogućila ugradnja raznih dodatnih optoelektroničkih ciljnika, ciljnika sa crvenom točkom, svjetiljke, laserskih ciljnika i drugo. HS Produkt u tu svrhu nudi i svoj optički ciljnik s crvenom točkom od 1,5 X povećanja, koji je razvijen u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. Iako je visina ručke značajno smanjena prostor za dohvat ručice za zapinjanje zatvarača i dalje je dostatan za sigurno i lako repetiranje oružja, s ili bez rukavica. Osim što se spuštanjem visine ručke za nošenje dobilo na kompaktnosti, a samim time i većoj praktičnosti oružja, puška je poprimila agresivniji i pomalo skladniji oblik naspram prvog modela. Neki bi rekli da se konačno riješila izgleda koji je mnoge podsjećao na Famas pušku. Novim zahvatima i rješenjima, posebice izbacivanjem stare Famas ručke, HS Produkt izbio je i posljednji adut svima onima koji su neutemeljeno tvrdili da je VHS tek kopija francuske puške.

PROMIJENJENA GEOMETRIJA


Kako bi se pobliže, a ujedno i najjasnije opisala VHS-2 puška te napravila distinkcija od prvog modela VHS-a najbolje je istaknuti najosnovnije i najočitije razlike. One jasno pokazuju kako je u stvari riječ o sasvim novom, a ne tek neznatno modificiranom modelu

Rješenje na prvom modelu VHS puške, koje nikako nije "leglo" nekima kojima je oružje alat jest svakako regulator paljbe na čiji su račun često pristizale kritike. One su dovele do izmjene cijelog tog dijela i posljedično uvođenje novih rješenja poput izvedbe sustava za otpuštanje zatvarača u prednji položaj. Položaj regulatora paljbe bio je na prostoru prednjeg unutarnjeg dijela branika okidača na VHS-u. Sada je premješten na novi ergonomski lako dohvatljiv položaj na sanduku/kućištu puške iznad rukohvata, na kojem je prije upravo bila

poluga za otpuštanje zatvarača. Stoga su konstruktori bili prisiljeni kompletno promijeniti geometriju prostora unutar sanduka/kućišta puške te premjestiti i konstrukcijski drugačije riješiti mehanizam otpuštanja zatvarača. Novi je regulator na pušci VHS-2 također dvostran (ambidekstralan) i ergonomski dobro riješen tako da se izbor režima paljbe i otkočivanje/kočenje oružja lako vrši pomoću palca ruke kojom se puca. Regulator paljbe puške ima tri položaja: zakočen, jednometna i brzometna paljba. S obzirom na to da je postavljen na mjestu gdje je prije bila poluga za otpuštanje zatvarača, moralo se pronaći u potpunosti novo rješenje i smještaj ovog vrlo bitnog sustava za siguran rad oružja. Sustav otpuštanja zatvarača premješten je kompletno na drugu stranu oružja u prostor iza spremnika. Sastoji se od "vodoravno kliznih" poluga. Njih je potrebno stisnuti tako da se palac ruke osloni na unaprijed predviđeni naslon i s ostatkom prstiju šake povuče klizna poluga prema natrag kojom prilikom dolazi do otpuštanja zatvarača. Drugi način otpuštanja zatvarača jest klasičan, povlačenjem ručice zatvarača prema natrag, nakon što smo prethodno u pušku stavili puni spremnik.

Nakon intenzivnih testiranja prvog modela VHS-a s vremenom se došlo do zaključka kako stari rukohvat lako može umoriti šaku strijelca pa stisak ruke može oslabjeti i dovesti do ukočenosti prstiju šaka. Nužno je bilo izvršiti određene promjene što je na rukohvatu nove VHS-2 puške i učinjeno tako da je neznatno zaobljen i po uzoru na XDM seriju pištolja HS Produkta dodatno čekiran protiv proklizavanja.

Da je geometrija prostora uistinu promijenjena lako se može uočiti usporedimo li VHS s VHS-2. Zamijetit ćemo da je prostor između rukohvata i spremnika na novoj pušci dosta kraći što je još jedan dokaz o tome kako je riječ o novom oružju.

NASLIJEĐENA RJEŠENJA

Predstavljanjem VHS-2 puške karlovački HS Produkt je nesumnjivo napravio značajan kvalitativni iskorak prema naprijed. VHS-2 nije tek obična jurišna puška već dinamičko-kinetička platforma koja korisniku daje vrlo velike mogućnosti. U ponudi HS Produkta je i odličan jednocijevni bacač granata kalibra 40 mm i nož koji može poslužiti kao svojevrsna bajuneta za blisku borbu. Ugradnja bacača vrlo je jednostavna i laka te je potrebno samo skinuti prednju oblogu cijevi i umjesto nje postaviti bacač granata. Ovako opremljena puška u trenu se pretvara u vrlo ubojito i praktično oružje. Ono zahvaljujući bullpup konstrukciji i izvanredno raspoređenoj težini uopće ne gubi na balansu pa se puškom vrlo lako i jednostavno rukuje, za razliku od slično opremljenih pušaka klasične konstrukcije koje u takvim slučajevima u pravilu gube na balansu. Ako u obzir uzmemo i to da je puška, osim gornje strane ručke za nošenje, opremljena Picatinny šinama i sa svoje donje strane te obje bočne strane, jasne su mogućnosti opremanja svim mogućim dodacima koji dodatno olakšavaju rukovanje ili povećavaju ubojitost i efikasnost puške. Kako je kinetički dio puške ostao gotovo nepromijenjen kao i na prethodnom VHS modelu jasno je da i VHS-2 puška radi na principu odvođenja barutnih plinova koji preko plinske komore djeluju na klip, a koji potiskuju zatvarač oružja te on na svome putu prema natrag pokreće cijeli kinetički sklop. Zatvarač sa svojih sedam bradavica rotacijom ostvaruje čvrstu vezu s cijevi i vrši bravljenje oružja. Spremnici su također isti kao i na starom modelu. Kutijasti su kapaciteta 30 komada metaka i izrađeni od prozirne plastike za laku kontrolu utroška streljiva te opremljeni s dvije kopče koje služe za povezivanje spremnika. Iako ovaj sustav spremnika u zadnje vrijeme nailazi na sve više negativnih kritika on je i dalje zadržan pa u budućnosti svakako treba razmotriti izradu i spremnika bez kopči. Naime kako je oprema današnjeg suvremenog vojnika takva da se spremnici uobičajeno nose na prsima, smješteni u namjenskim džepovima borbenih ili čak pancirnih prsluka, vađenje spremnika opremljenih kopčama za vojnika predstavlja pravu malu avanturu. Kao direktna posljedica toga problema zamijećeno je individualno uklanjanje (rezanjem ili turpijanjem) kopči sa spremnika kao nepotrebnog pa čak i problematičnog dodatka. A kako i povezivanje spremnika samo po sebi nije dokazalo nikakvu borbenu vrijednost treba nastojati opremati vojnika s oba tipa spremnika te pružiti svakom vojniku mogućnost izbora i prilagođavanja oružja svojim potrebama. Uvodnik spremnika i način utvrđivanja također su ostali isti kao i na ranijem modelu, a sve kako bi se, uz uporabu dodatnog adaptera, omogućila uporaba standardnih spremnika M16 puške odnosno zadovoljenje NATO-ova STANAG 4179 standarda izmjenjivosti spremnika različitih oružja. Slijedom toga utvrđivanje spremnika izvršeno je također prema uzoru na spremnike američke jurišne puške M16 i to s bočne strane spremnika što također nije najsretnije i najsigurnije rješenje. Zato bi u doglednoj budućnosti ipak bilo bolje nastojati osigurati spremnike s prednje i stražnje strane po uzoru na rješenje s ruske puške AK 47.


Prostor između rukohvata i spremnika na novoj pušci dosta je kraći što je još jedan dokaz o tome kako je riječ o novom oružju

Puška je izrađena od visokokvalitetnih polimernih obloga, kundaka i rukohvata te metalnih vitalnih kinetičkih dijelova i cijevi koji se zajedno spojeni drže na okupu pomoću metalnih štiftova tzv. pinova.

DOSTOJNA SUVREMENOG VOJNIKA

Uvijek će postojati pobornici jedne ili druge konstrukcije pušaka i vječno će se voditi rasprava između ljubitelja bullpup dizajna i onih tradicionalista, ljubitelja klasičnih dizajna. Postavljat će se pitanja koje je rješenje bolje, učinkovitije, svrsishodnije ili praktičnije. Isticat će se mane i prednosti jedne i druge konstrukcije.

I sasvim je sigurno kako se nikada neće postići zajednički dogovor o tome koju i kakvu pušku odabrati. Odabir i odluku izbora treba prepustiti onima koji su za to zaduženi.

No bez obzira na različitosti mišljenja, treba biti iskren i priznati kako je HS Produkt sa svojom najnovijom puškom ipak ponovno skrenuo pozornost zanimanja struke prema bullpup konstrukcijama ponudivši najnoviju generaciju svoje puške sa za sada nekim jedinstvenim rješenjima koji VHS-2 stavljaju uz bok s najboljim primjercima svoje kategorije!


Pušku VHS mnogi uspoređuju s francuskim Famasom

Foto: Armee de Terre


Copyright (c) Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene