Imperijalni ratni muzej

Imperijalni ratni muzej u Londonu ubraja se među najveće vojnopovijesne muzeje na svijetu. Osim velikoga klasičnog postava pripadaju mu i zračna baza Duxford, Churchilov podzemni ratni kabinet i ratni brod HMS Belfast usidren na rijeci Temzi
Imperijalni ratni muzej smješten u preuređenoj zgradi nekadašnje Kraljevske bolnice Bethlem. Ispred ulaza muzeja vide se topovske cijevi s britanskih bojnih brodova Ramilles i Resolution klase Revenge
Imperijalni ratni muzej jedinstvena je institucija koja pokriva suvremenu britansku ratnu povijest, točnije sukobe i ratove 20. stoljeća. Iako isprva zamišljen samo kao čuvar uspomene na I. svjetski rat s vremenom je proširivao područje djelatnosti tako da sad pokriva sve sukobe u kojima su sudjelovale britanske jedinice i trupe Commonwealtha od 1914. godine pa sve do danas. Iako su u središtu interesa muzeja vojni izlošci poput tenkova, topova, zrakoplova, oružja, odora i odlikovanja u njemu se nalaze i bogate zbirke umjetničkih djela, fotografija, filmova, dokumenata, knjiga i zvučnih zapisa. Sve zajedno izvrsno dočarava i ilustrira ratovanje na kopnu, moru i u zraku, te život u pozadini.
Povijest muzeja
Tijekom I. svjetskog rata pojavila se ideja o osnutku Nacionalnog ratnog muzeja u kojem bi se skupio i izložio materijal vezan uz britansko sudjelovanje. Ideja je zaživjela 1917. godine u vrijeme dok je rat još uvijek trajao, a formalno utemeljenje uslijedilo je 1920. odlukom parlamenta. Iste godine 9. lipnja muzej je svečano otvorio kralj Georg V. u prostorima Kristalne palače, a zbog zainteresiranosti vlada britanskih dominiona muzej je preimenovan u Imperijalni ratni muzej. Od 1924. do 1935. godine muzej je bio smješten u vrlo lošim uvjetima dviju galerija pridruženih nekadašnjem Imperijalnom institutu u južnom Kensigtonu. Muzej se 1936. godine preselio u zgradu nekadašnje Kraljevske bolnice Bethlem poznatije pod nazivom Bedlam, gdje ga je 7. srpnja ponovno otvorio vojvoda od Yorka budući kralj Georg VI. Tijekom II. svjetskog rata od 1940. do 1945. godine muzej je bio zatvoren, a izlošci su preseljeni na sigurnija mjesta izvan Londona. Većina izložaka je preživjela rat, ali je tijekom njemačkog bombardiranja 31. siječnja 1941. pogođena mornarička galerija i tom prigodom uništeno je nekoliko brodskih modela, te mornarički avion Short koji je letio tijekom bitke kod Jutlanda. Nakon rata zbirka je povećana, ali ne samo izlošcima iz tek nedavno završenog rata već i uključivanjem u izložbeni postav svega vezanog uz sukobe u kojima su sudjelovali vojnici Velike Britanije i članica Commonweltha od kolovoza 1914. godine. Osim manjeg proširenja tijekom šezdesetih muzej se nije mijenjao sve do godine 1986. kad je uslijedilo generalno preuređenje. Prvom fazom osiguran je muzeju tri do četiri puta veći izložbeni prostor s većim mogućnostima te ostali prateći sadržaji za posjetitelje. U drugoj fazi koja još uvijek traje, a naravno najviše ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, muzej će dobiti poboljšan edukacijski centar i nove galerije za stalne i posebne izložbe uključujući povremene umjetničke izložbe.
Razgledavanje muzeja započinje odmah u dvorištu ispred ulaza gdje dvije topovske cijevi kalibra 15 inča s bojnih brodova klase Revenge, Ramillies i Resolution svaka težine sto tona čuvaju ulaz u zgradu nekadašnje ludnice.

Vladimir BRNARDIĆ