Imperijalni ratni muzej
Velika izložbena galerija

Nakon sigurnosne provjere ulazi se u Veliku izložbenu galeriju, veliki impresivni središnji prostor nastao preuređenjem izvornog dvorišta, namijenjen izlaganju najvažnijih primjeraka naoružanja i vozila iz zbirke. Izlošci uključuju topove, tenkove, vozila, plovila, rakete i zrakoplove.
Izlošci iz I. svjetskog rata uključuju nekoliko tipova topova poput standardnog britanskog topa od 18 funti koji je stekao dobru reputaciju zbog pouzdanosti. Tijekom rata ovi topovi su u Francuskoj ispalili gotovo sto milijuna granata, što znači prosječno 43 projektila svake minute rata.

Foto: Vladimir Brnardić
Među topovima zanimljivost predstavlja top od 13 funti baterije E Kraljevskog konjaničkog topništva, koji je 22. kolovoza 1914. ispalio prvi projektil na kopnu u I. svjetskom ratu. Sličan britanskom topu od 18 funti izložen je i poznati francuski top od 75 mm. Bio je to prvi top s hidrauličkom kočnicom, a bio je poznat po preciznosti i brzini paljbe. Naime, mogao je ispaljivati projektile brže nego mnoge ondašnje puške. Teško topništvo uključuje britansku haubicu od 9.2 inča (225 mm) i top od 60 funti s dometom od 7 milja (oko 11 km). Također je izložen i jedan od prvih protuzračnih topova od 13 funti postavljen na kamion Thornycroft tipa J iz 1916. godine. Neobičnost predstavlja i njemačka promatračka naprava, visoki periskop namijenjen motrenju iza zgrada i drveća. Posljednji izložak iz I. svjetskog rata je britanski izum koji je promijenio dotadašnji način ratovanja - tenk. Izložen je britanski tenk iz 1918. godine Mark V. koji je imao osam članova posade i vozio brzinom od 4 i pol milje na sat (oko 7 km/h).
Iz II. svjetskog rata muzej posjeduje pet tenkova. Britanski pješački tenk Mark II Matilda iskazao se u Francuskoj protiv Nijemaca i u Zapadnoj pustinji protiv Talijana tijekom 1940. i 1941. godine. Ipak, tek je dolazak tenka M3 Grant 1942. godine omogućio potisnutim Britancima da se suprotstave tenkovima njemačkog Afričkog korpusa. Još jedan od izloženih britanskih tenkova je spor, ali teško oklopljen Chuchill. Ipak, glavno oklopno borbeno vozilo saveznika bio je američki tenk M4 Sherman proizveden u više primjeraka nego ijedan drugi tenk. Među najuspješnije savezničke tenkove spada i izloženi sovjetski srednji tenk T-34/85. Uz tenkove izložen je njemački lovac na tenkove Jagdpanther naoružan topom od 88 mm. Ostala vozila uključuju oklopljeni auto Daimler i poznati Jeep, čiju uspješnost potvrđuje brojka od 600.000 proizvedenih primjeraka.
Od topova izloženi su njemački protutenkovski top od 50 mm, te britanski topovi od 25 funti i top od 5.5 inča (135 mm). Među topnička oružja spada i njemački raketni bacač Nebelwerfer, a kuriozitet predstavlja golema 4,7 tona teška granata kalibra 800 mm. Nju je izbacivao najveći dotad ikada napravljen top zvan "Teški Gustav" (Schwere Gustav), koji je ispalio samo 48 projektila tijekom njemačke opsade Sevastopolja 1942. godine.
Pomorski odjel sadržava nekoliko raritetnih i značajnih izložaka. Tako je primjerice izložen brodski top od 4 inča (100 mm) s razarača HMS Chester iz kojeg je ispaljen prvi britanski hitac u I. svjetskom ratu. Još jedan sličan izložak predstavlja brodski top od 5.5 inča (135 mm) s broda HMS Chester pokraj kojeg je tijekom bitke kod Jutlanda smrtno ranjen šesnaestogodišnji dječak I. klase Jack Cornwell. On je kasnije posthumno odlikovan najvećim britanskim odlikovanjem Viktorijinim križem.
Njemačke pomorske snage predstavljene su topom od 105 mm s podmornice U 98 i kontaktnom podvodnom minom. Podvodno oružje iz II. svjetskog rata čine dva neuobičajena izloška. Jedan je njemačka mini podmornica s jednim članom posade razvijena 1944. godine za djelovanje protiv savezničke invazijske flote. Drugo podvodno oružje je talijanski "ljudski" torpedo uspješno korišten protiv britanskih ratnih brodova 1941. godine u aleksandrijskoj luci. Posljednji izložak podsjeća na tragičan, ali herojski momenat britanske ratne povijesti. Ribarska brodica "Tamazine" je najmanje sačuvano plovilo koje je sudjelovalo u evakuaciji britanskih i francuskih vojnika s plaža Dunkirka 1940. godine nakon njemačke pobjede u Francuskoj.
U gornjim prostorima velike izložbene galerije postavljeni su primjerci najmlađe vrste oružja, ali koja se vrlo brzo razvijala, - zrakoplovi. Prvu ratnu uporabu zrakoplovi su doživjeli tijekom I. svjetskog rata, a iz tog vremena izložena su dva primjerka. Prvi je rani primjerak britanskog dvosjednog izvidničkog aviona BE2c, a drugi je mornarička verzija poznatog britanskog lovca Sopwith Camel 2FI. Osim aviona u ratu su korišteni i ostali zrakoplovi poput balona i cepelina o čemu svjedoči izvidnička platforma njemačkog cepelina, vjerojatno oznake LZ 90, pronađene pokraj Colchestera nakon zračnog napada 1916. godine.
Zbirka zrakoplova iz II. svjetskog rata uključuje britanski lovac Supermarine Spitfire Mark I A koji se borio u zračnoj bitci za Britaniju i iznimni američki lovac North American
P-51 Mustang koji je s dodatnim vanjskim spremnicima za gorivo mogao pratiti bombardere američke 8. zračne armije do Berlina i natrag. Njemačku stranu predstavljaju avioni Focke Wulf 190 i Heinkel 162 "Salamander." Lovac FW 190 ušao je u uporabu 1941. godine, a bio je jedan od najbržih i najpokretljivijih lovaca rata. Mlazni lovac He 162 izrađen 1944. godine predstavlja pokušaj da se prekine saveznička zračna ofenziva i prevlast u zraku.
Među zrakoplove uključeno je i njemačko "oružje osvete" (Vergeltungswaffen), rakete V1 i V2 lansirane tijekom 1944. godine na Britaniju. Tijekom rata na London i jugoistočni dio Engleske palo je više od 6500 raketa V1 i V2 usmrtivši 8938 ljudi. Među raketama izložena je prva poslijeratna podmornička balistička raketa "Polaris" koja je svojom pojavom 1968. godine označila britansku nuklearnu neovisnost.
Na prvom katu galerije postavljeni su izlošci koji se uglavnom odnose na zračno ratovanje poput protuzrakoplovnih topova i raketa, te kokpita pojedinih aviona. Jedno od prvih protuzrakoplovnih oružja je top od jedne funte uporabljen u rujnu 1915. godine protiv njemačkih cepelina tijekom zračnog napada na London. Slijede njemački protuzrakoplovni topovi iz II. svjetskog rata kalibra 20 i 88 mm. Top od 88 mm osim protiv aviona uspješno je korišten i protiv tenkova. Posljednji u nizu je argentinski dvocijevni top od 20 mm zarobljen tijekom Falklandskog rata 1982. godine. Raketno protuzrakoplovno oružje predstavlja raketa zemlja-zrak BC Thunderbird 2 namijenjena presretanju brzih visokoletećih zrakoplova.
Od pilotskih kabina izloženi su kokpiti japanskog lovca A6M Zero, te britanskih bombardera Avro Lancester i Handley Page Halifax. Ovi bombarderi bili su kičma bombarderske ofenzive Kraljevskih zračnih snaga (Royal Air Force-RAF) protiv Njemačke. Posljednji izložak na katu je jedan od motora tipa Daimler-Benz njemačkog lovca Messerschmit Bf 110 u kojem je Rudolf Hess u svibnju 1941. preletio iz Njemačke u Škotsku.
Nakon Velike galerije započinje razgledanje izložbenog postava u donjem prizemlju gdje su na oko 2000 četvornih metara smještene galerije sa stalnom izložbom posvećenim ratovanju tijekom 20. stoljeća. Izložba je podijeljena u četiri dijela: I. svjetski rat, međuratno razdoblje, II. svjetski rat i sukobi poslije 1945. godine. Svaka od ovih cijelina podijeljena je u podcjeline koje su grupirane više tematski nego kronološki.