broj 474, svibanj 2015.

VIJESTI IZ SVIJETA

Zadnja promjena: 29.5.2015.
Welcome to Adobe GoLive 6
PROTUBRODSKOM RAKETOM RBS-15B IZRAVNO U CILJ
ODRZANA VJEZBA SPREMNOST 15
13. OBLJETNICA ZAPOVJEDNISTVA ZA POTPORU
PATRIJE VLAKOM UPUCENE NA VOJNU VJEZBU U NJEMACKOJ
ZAPOVJEDNICI DESETINA - ODABRANI MEDJU NAJBOLJIMA
ZAVRSNI TJEDAN SPECIJALISTICKE OBUKE S PAUCIMA
LOURDES- MJESTO MIRA, POVJERENJA I RAZUMIJEVANJA MEDJU VOJSKAMA
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
ASIMETRICNI DUH
TURSKI OKLOPNI NOVITETI

PUT KIOWA

Interni oglas

Pripremio Domagoj VLAHOVIĆ
LONDON - CRNI DAN ZA KRIJUMČARE LONDON - JOINT WARRIOR 121


MoD UK
Britanska fregata HMS Westminster, u sastavu međunarodnih Kombiniranih namjenski organiziranih snaga 150 (CTF 150), početkom je tjedna u vodama Indijskog oceana presrela sumnjivi jedrenjak. U akciju pretraživanja bili su uključeni timovi mornarice i marinaca, te helikopter tipa Merlin. Akcija je bila uspješna: na jedrenjaku je bilo uskladišteno 70 paketa s više od 180 kilograma čistoga heroina. Procijenjena vrijednost zloglasnog smeđeg praha na uličnom tržištu je čak 125 milijuna kuna! Australski komodor Jonathan Mead, zapovjednik CTF-a 150, međunarodnih postrojbi koje se bore protiv terorizma, piratstva i ilegalnog prometa ljudi i droge, izjavio je da je to bio crni dan za krijumčare.


MoD UK
U vodama Ujedinjenog Kraljevstva, uz zapad Škotske, od 16. do 26. travnja održava se velika međunarodna vojna vježba vježba Joint Warrior 121, s ciljem povećanja sposobnosti zajedničkog djelovanja, s naglaskom na mornaricu i zrakoplovstvo. U vježbi sudjeluju sve tri grane britanskih OS, uz pomoć kolega iz SAD-a, Danske, Norveške, Francuske, Kanade, Njemačke i Nizozemske. Sudjeluje više od 8 000 vojnika i 32 ratna broda. Riječ je o najvećoj ovogodišnjoj europskoj vojnoj vježbi fokusiranoj na taktičke radnje, kažu Britanci.
GOLDSBORO - LOV NA PURANE COLORADO SPRINGS - STOP ŠARENILU!


USAF
U bazi Američkog ratnog zrakoplovstva Seymour Johnson (Sjeverna Karolina), 16. je travnja bio prilično prometan dan. Naime, poletjelo je gotovo 70 zrakoplova F-15 Strike Eagle u sastavu 4. lovačke eskadrile. Zaputili su se na poligone diljem spomenute američke države i izvršili uspješno gađanje na više od 1000 meta, u sklopu vježbe Turkey Shoot (lov na purane). Izraz turkey shoot sinonim za laganu zračnu pobjedu, prvi je put upotrijebljen 19. lipnja 1944., kada su američki zrakoplovi oborili čak 373 japanskih, uz gubitak 23 letjelice. Osim vježbovne uloge, veliki je broj letjelica podignut da bi se obilježio 15. travnja 1945., kada su piloti tadašnje 4. lovačke grupe uništili 105 njemačkih zrakoplova kod Praga i Gablingena.


USAF
Čelnici Svemirskog zapovjedništva američkog ratnog zrakoplovstva (AFSPC) odlučili su stati na kraj šarenilu odora koje nose njihovi djelatnici. Do kraja fiskalne godine, vojnici više neće nositi letačka odijela, letačku zelenu jaknu, letačku pustinjsku jaknu i kožnu pilotsku jaknu, tzv. A-2. Zapovjedništvo će ih prestati nabavljati. Zapovjednik AFSPC-a, general zbora William L. Shelton, smatra da će se jednoobraznošću postići bolja radna sinergija, a doći će i do znatne financijske uštede (oko 670 000 dolara). Navedenu odjeću moći će nositi samo osoblje koje aktivno sudjeluje u letačkim operacijama.

KUALA LUMPUR - ZAMRZNUTI PREGOVORI
Ruska agencija RIA Novosti 17. je travnja, citirajući namjensku državnu agenciju Rosoboronexport, objavila zastoj u pregovorima ruske prodaje lovačkog zrakoplova Su-35 Kini. Problem je u broju zrakoplova: Rusi nude veći, dok bi Kinezi pristali na manji paket. Za Rusiju bi tek veći paket bio isplativ, kažu u Rosoboronexportu, iako bez objave konkretnih brojki. Inače, pregovori traju već više od jedne i pol godine.

Copyright (c) Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo, Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene