broj 459, listopad 2014.

Tina MARINIĆ-KULIŠ, foto Igor OSREČAK
Zadnja promjena: 30.10.2014.
Welcome to Adobe GoLive 6
50 000 SATI NALETA PILATUSA
OBILJEZEN DAN NEOVISNOSTI RH I 23. OBLJETNICA GLAVNOG STOZERA OSRH
REGIONALNI SASTANAK MINISTARA OBRANE JUGOISTOCNE EUROPE
14. OBLJETNICA VoB-a
TECAJ ZRAKOPLOVNE MEDICINE ZA MEDEVAC TIMOVE
POLJSKO IZASLANSTVO U OSRH
ZAPOVJEDNIK NATO-ove KIS SKUPINE U HRVATSKOJ
BEDEM LJUBAVI ZAGREB
NATO novosti
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
40 GODINA PUSKOSTROJNICE MINIMI
SESTA GENERACIJA?!

MUZEJ ZRAKOPLOVSTVA U KOSICAMA

Podlistak - RATNA POVIJEST ITALIJE

14. OBLJETNICA VoB-a
IZNIMNA VAŽNOST VOB-A ZA DALJNJI RAZVOJ OBAVJEŠTAJNOG SUSTAVA U OSRH
“VoB JE JEDNA OD ELITNIH POSTROJBI HKoV-a I OSRH U CJELINI, A NJEZINI DJELATNICI VISOKOOBUČENI I OSPOSOBLJENI TE KAO TAKVI NEZAOBILAZNI ČIMBENICI U PROVEDBI SVIH AKTIVNOSTI KAO POSTROJBA BORBENE POTPORE,” KAZAO JE ZAMJENIK ZAPOVJEDNIKA VoB-a BOJNIK GORAN ATLIJA


U vojarni “Sveti Petar” u Ogulinu obilježena je početkom listopada 14. obljetnica ustrojavanja Vojnoobavještajne bojne (VoB) Hrvatske kopnene vojske. Svečanost je započela predajom prijavka zamjenika zapovjednika VoB-a bojnika Gorana Atlije izaslaniku zapovjednika HKoV-a i načelniku Stožera brigadnom generalu Mladenu Fuzulu. Svečanosti su nazočili i predstavnici lokalne uprave te ostali gosti.

Misu je predvodio mons. Juraj Jezerinac, a potom su za poginule i preminule pripadnike OSRH upaljene svijeće kod križa u vojarni.

Program je počeo svečanim postrojavanjem pripadnika i obraćanjem zamjenika zapovjednika Bojne bojnika Gorana Atlije koji je u svom govoru podsjetio na povjesnicu VoB-a koji je prije četrnaest godina nastao od elitnih postrojbi koje su dale nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu. Danas se postrojba sastoji od pomno odabranih vojnika, dočasnika s bogatim iskustvom i znanjem stečenim na raznim školovanjima i specijalističkim obukama, te visokoobrazovanih časnika. Istaknuo je kako je obuka za Vojnoobavještajnu bojnu izazov s kojim se uspješno nosi tako da je postrojba u 2014. godini kao nositelj ili sudionik obuke provela velik broj aktivnosti s ciljem razvoja vještina i zahtijevanih sposobnosti te obuke prema preuzetim ciljevima sposobnosti. Nadalje, postrojba je tijekom ove godine sudjelovala na više vježbi u zemlji i svijetu. Potrebno je naglasiti da postrojba provodi obuku te razvija instruktore raznih vojnih vještina. Doprinos djelatnika VoB-a zamijećen je i kroz sudjelovanje u misijama. Osobito su ponosni na sudjelovanje djelatnika u NATO misiji ISAF. Od ustrojavanja je Vojnoobavještajna bojna postala neizostavni element svih velikih sportskih natjecanja, kao što su orijentacijsko trčanje, streljaštvo te natjecanje “Prvi za Hrvatsku”, a 2014. godina bila je posebno uspješna za VoB. Naime, na natjecanju “Prvi za Hrvatsku” ekipa VoB-a je sudjelovala sa sedam natjecatelja i zauzela prvih sedam mjesta u konkurenciji pripadnika OSRH. “U proteklih godinu dana 25 posto pripadnika VoB-a je bilo pohvaljeno i nagrađeno temeljem postignutih rezultata rada, školovanja i natjecanja što potvrđuje kako je VoB jedna od elitnih postrojbi HKoV-a i OSRH u cjelini, a njezini djelatnici visokoobučeni i osposobljeni te kao takvi nezaobilazni čimbenici u provedbi svih aktivnosti kao postrojba borbene potpore,” zaključio je bojnik Atlija.


Nazočnima se obratio zamjenik zapovjednika HKoV-a i načelnik Stožera brigadni general Mladen Fuzul i istaknuo kako postrojba obavlja niz specifičnih zadaća širokog spektra, a svoje vještine temelji na iskustvima iz Domovinskog rata, ali i kontinuiranoj, posebno zahtjevnoj obuci te da je iskustvo pripadnika i pripadnica VoB-a od iznimne važnosti za daljnji razvoj obavještajnog sustava u OSRH. Poseban naglasak General Fuzul je posebno istaknuo obučenost te koheziju i timski rad koji je svojstven pripadnicima VoB-a.

U sklopu obilježavanja obljetnice najistaknutijim pripadnicima dodijeljene su nagrade, pohvale i zahvalnice za deset godina predane službe. Na kraju je održan prikaz sposobnosti i vještina ustrojstvenih cjelina VoB-a te taktičko-tehnički zbor na kojem je prikazan dio sredstava kojima se služi postrojba.Copyright (c) Samostalna slu¾ba za odnose s javno¹æu i izdava¹tvo, Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdava¹tva, MORH.
Sva prava pridr¾ana - All rights reserved
Pravne napomene